Ondanks de wat matige weersvoorspellingen vertrekken Hein, Marjolein, Annelie, Eva en ik zaterdagochtend richting de Erft. Hiermee is de man vrouw verhouding van 1:4 voor Nederlandse wildwaterbegrippen vrij bijzonder, al lijkt het een trend te worden binnen de Batavier.

ww erft 20160618 1

We stappen in bij de glijbaan net boven de wals en varen als warming up tegen de stroming in naar het slalomparcours.

ww erft 20160618 5

Annelie en Eva moeten in eerste instantie weer even aan het stromende water wennen, dit gaat gelukkig snel beter. Het water staat hoog, dit maakt het over traverseren bij de 1e en 2e golf leuk, je wordt voor je gevoel naar de overkant gelanceerd. Helaas zijn de golven net niet sterk genoeg om te blijven plakken met surfen.

ww erft 20160618 3

Zoals gebruikelijk varen we tussen de middag terug naar het walsje om daar te lunchen. De wals staat erg mooi en als we naar de volop aanwezige freestylers kijken perfect om te loopen.

ww erft 20160618 2

Vanwege de drukte bij de wals besluiten we na de lunch maar weer terug te gaan naar het slalomparcours. Proefondervindelijk komen we erachter dat je ook prima met een bootje met een platte achterkant achteruit de glijbaan af kan zonder om te gaan.

Hein en Lein hadden vooraf aangekondigd dat ze wilden oefenen met vissen en vanwege de boven verwachting lekkere temperatuur besluiten we Eva de beginselen van het wildwaterzwemmen te leren. De eerste keer nog zonder materiaal, daarna ook met peddel en boot zodat Hein en Lein moeten verdelen wie de zwemmer helpt en wie de boot naar de kant vaart.

ww erft 20160618 7

Lein merkt al snel dat het varen met een zwemmer op je boot een stuk zwaarder is als je in 1e instantie denkt en Hein merkt dat zelfs op het relatief vlakke stuk een volle boot aan je cowtail als een soort anker fungeert. Na het zwemmen besluiten Eva en ik om ook onze rol op de stroming oefenen. Eva heeft net daarvoor gezegd dat ze het lastig vind om bewust om te gaan. Geen probleem, dan wordt de volgende oefening een aantal keer over te traverseren door de 1e golf...

ww erft 20160618 4

En inderdaad, bij de tweede keer gaat Eva vanzelf om. Helaas lukt het rollen niet, en zoals afgesproken stapt ze uit om Hein nog wat meer te laten oefenen. Mijzelf lukt het niet om per ongeluk om te gaan, uiteindelijk ga ik maar in de 1e golf verkeerd opgekant buiten mijn boot hangen. Een lang verhaal kort, ook mijn 1e rol lukt niet en Hein mag nog wat meer oefenen met vissen. Voor mijn zelfvertrouwen ga ik even later nog maar een keertje om in de hoofdstroom, dit keer besluit ik onderwater toch maar dat Hein voldoende oefening heeft gehad…

Al behoorlijk moe varen we weer al richting de wals. Hein en ik spelen hier nog wat, de rest stapt alvast uit. De wals plakt goed. Hein laat nog meerdere keren zien hoe goed zijn rol is. Met wat tips van een behulpzame Duitser lukt het zelfs om met de relatief lange Axiom een flatspin te maken zonder uit de wals te spoelen. Na een prima dag varen, sluiten we af met de inmiddels bijna traditionele pizza in Neuss. Iedereen weer bedankt voor een heerlijk dagje op en in het water.

ww erft 20160618 6

Groeten Sanne

Waterstand 100cm (peilschaal Neubrueck)