De laatste dagen voor kerstmis 2018. Het is in de Eifel en Ardennen slecht weer geweest en de waterstanden beginnen te stijgen. Zelfs de Waal bij Nijmegen heeft na een lange droge zomer en herfst weer water gekregen en is in een paar dagen maar liefst drie meter gestegen. (*1)
Een groepje gaat de zaterdag voor kerst op weg. Zelf kan ik alleen maar de maandag en zorgen dat ik enigszins op tijd terug ben voor kerstavond. Na een hoop ruis op de groepsapp spreek ik af dat ik Erwin ‘s ochtends om 08h00 ophaal van station Goffert en dat we dan met z’n drieën naar de instap bij Reichenstein rijden. Hester stapt in Venlo bij Patrick in en Hans rijdt lekker op z’n gemak vanuit Riemst.

Hans is er het eerst en ziet dat het water afgelopen nacht veel harder is gestegen dan verwacht. Als we compleet zijn wordt het vaarplan dan ook iets aangepast. Erwin en Patrick gaan samen met Hans de beneden Rur doen vanaf de stad. Hester, Cees en ik gaan samen met een Belg (ik ben zijn naam vergeten. Per… ?) die we ontmoeten op de parkeerplaats de boven Rur doen. Vera (vriendin van Hester) zou ook nog met ons meevaren maar die is erg laat en vaart uiteindelijk met een andere groep mee.

Na wat geharrewar met omrijden staan alle auto’s op de juiste plekken en kunnen we varen. Instappen en wegwezen. In het begin is het even erg druk omdat een groep van ZeeWiToe (bergen op Zoom) dwars door onze groep vaart. We laten ze maar voorgaan en dan hebben we de beek bijna voor ons alleen. De waterstand is lekker. Snel met stevig wat druk op het water en niet te vergeten. Niet te koud.

ww rur 20181224 1

‘de start’

Bij het eerste voetgangers bruggetje is de vertrouwde en veilige lijn helemaal rechts langs de kant. Ik besluit dit keer iets meer naar het midden af te varen en moet dat bekopen met een plotselinge back-loop en eskimorol. Cees gaat met zijn kleine bootje rustig vlak langs de kant. Hester neemt dezelfde lijn als ik en komt er netter doorheen dan ik. Ik kan nog net haar rechter mouw fotograferen.

ww rur 20181224 1

‘de mouw’

ww rur 20181224 1

Gastvaarder Per in de S-bocht

ww rur 20181224 1
Hester in de aanvaart van de S-bocht

Na een prettige tochtje met een aantal goed gelukte moves en een aantal wat minder goed gelukte moves komen we aan bij het wasbord. Per stapt hier uit. Zijn auto staat hier en hij begint het koud te krijgen. Vera en haar groepje hebben ons inmiddels ingehaald en we keuvelen nog wat. Wij drieën gaan snel door om de andere groep straks bij Hammer-falls straks niet te lang te laten wachten. Korte omdraging naar de Perlbach en deze gaan we in rap tempo naar beneden.

ww rur 20181224 1

Stuwtje Perlbach


ww rur 20181224 1

Perlbach

De grote molenstuw net voor Monschau heeft bij deze waterstand een gemene zuigende wals. Zelfs rechts in het hoekje. Van de doorvaart door de stad geen foto’s. Bij de surfgolf bij het “Rote Haus” roep ik nog dat dit DE surfplek van Monschau is en vervolgens laat ik mijn punt grijpen door de golf en wordt ik naar beneden gespoeld. Stomme actie en dus schrijven!

Net na de stad is de houten brug met de “Favoriten Töter”. De start van het slalomwedstrijd parcours. Polo, van het groepje Vera, komen we hier tegen. Door wat onduidelijke communicatie zit hij nu hier we varen een paar meters samen verder.
Hester, die de hele dag al wat minder strak in haar boot zit, en naar eigen zeggen nog nooit lekker dat ding afgevaren is, komt hier nu eens heel strak vanaf.

ww rur 20181224 1

Hester en Polo net benedenstrooms van de “Favoriten Töter”

Iets verder is de volgende stuw. Berenkuil of Kessel. Na de verbouwing is deze vervelend geworden. Er zat hierachter altijd al een vervelend zog maar nu is ook in de linker hoek, vlak bij waar je naar beneden moet, een afwaterkanaal van de molen gerestaureerd. Zit je te ver naar links kun je hierin worden gezogen wat niet prettig zou zijn.

We komen goed naar beneden en op het onderste stuk varen we lekker door. Er komt zelfs een zonnetje tevoorschijn en na een laatste surf op de laatste golf bij Grünental komen we aan bij de autobrug Grünentalstraße/Hammerfalls.

ww rur 20181224 1

Een snelle laatste surf in de laatste bocht bij Grünental

Zij zijn net een half uurtje eerder aangekomen en nog maar net omgekleed. Een geslaagde vaardag die we besluiten in het dorp te eindigen met warm eten en een glas bier. Dat blijkt iets moeilijker dan gedacht want op kerstavond zo tegen de schemering is bijna alles dicht. Tegenover Zum Stern is nog een hotel met een Bierkeller open. Klassiek Duitse keuken en bier. Prima afsluiter!

 Bert

(*1) Helaas is op het moment van schrijven, drie koningen 2019, bijna alle water alweer weggelopen uit de Waal. Het peil is hard op weg weer onder de 6 m NAP te zakken. Krijgen we deze winter nog wel water?

Trajecten;
boven Rur; Brug Reichenstein – brug Grünental / Hammer-falls in de Belgenbach
beneden Rur; Rioolzuivering tot brug Grünental / Hammer-falls in de Belgenbach

Vaarders boven Rur; Hester, Cees, Bart en gastvaarder Per
Vaarders beneden Rur; Hans S, Erwin, Patrick

Peil Reichenstein (11h00) 87 cm
Peil “Zum Stern“ (±14h30) 115 cm
Internet peilschaal Monschau (±14h30) 93 cm (dag maximum 98 cm)