Zondag 19 Augustus staat een wildwaterlossing gepland op de Warche. Blijkbaar heeft het stuwmer van Butgenbach zoveel overschot dat het tijd wordt een deel naar het stuwmeer van Robertville te laten lopen. Dat kun je natuurlijk met tankwagens doen maar gelukkig voor kanovarende Belgen heeft men tussen deze twee meren de boven Warche aangelegd. Een leuke weidebeek met her en der wat golven en walsjes.

ww theux_warche_201208_36

Let wel, voor Belgen dus en dan wel met vergunning om op de Ardense beken te mogen varen (de derogatie regels). Gelukkig geeft ons Nirjhara lidmaatschap dezelfde rechten en kunnen we los op de lossing. 

Nu is de boven Warche niet direct iets waarvoor je zomaar 5 uur in de auto gaat zitten, daarvoor zit er te weinig spektakel in. Maar zaterdag zitten Hans, Saskia en ik toch al in de molen bij Kanne om vandaar de Mountainbike route van Theux te rijden en om dan de volgende dag bij een voorspelde temperatuur van 34 graden lekker te dobberen op een wildwater slootje in de Ardennen, dat klinkt toch wel erg verleidelijk.

Vrijdagavond haalt Hans ons op en net na tienen testen we de belse biertjes aan de Jeker. Niet te veel deze keer want morgen staat er 60 km en meer dan 1000 hoogtemeters op het programma.

ww theux_warche_201208_7

Om 11 uur starten we bij het kasteel van Franchimont, het is al tegen de 30 graden maar de route is redelijk overdekt door de bossen rond Theux, de hitte valt daarom nog mee. Maar het is en blijft een mini waterlossing, als we al ons zweet in de Hoegne konden laten lopen, dan hadden we daar ook al kunnen varen.

ww theux_warche_201208_14

De route is echter top, het stijgen bijna altijd net te doen, het dalen technisch maar slechts een enkele keer moeten we afstappen, een overtreffende trap van zuidlimburg. de 8 liter water die we bij ons hebben zijn uiteindelijk op maar vlak voor het einde in Theux vinden we gelukkig nog een super. De eerste 2 literfles fris is binnen 5 minuten leeg. 

Dan nog even terug naar het kasteel. Hemelsbreed een makkie, maar de hellingshoek dusdanig dat de uitdrukking" het venijn zit in de staart"  met grote letters geschreven mag worden. Enige vloekjes schallen er op het keienpad omhoog.

ww theux_warche_201208_17

Om half zeven zijn we weer terug bij de Auto, even douchen in de molen en dan op naar het terras in Maastricht en als toetje vlaai met bier aan de Jeker. Het leven is mooi!

Zondagochtend staat Cees Faber voor de deur en met twee auto's gaan we op zoek naar de Warche. Op het uitstappunt, een brug over het stuwmeer van Robertville, is geen kip. Zitten we wel goed, gaat het wel door?

We gooien de droge spullen in de auto van Kees en rijden met de bus naar het instappunt bij Butgenbach. Gelukkig, daar zien we een paar auto's met kano's op het dak, we zijn niet de enige die erin getrapt zijn :)

ww theux_warche_201208_22

Om kwart over een schreeuw en ja hoor, daar komt het water aan. Langzaam vult de Warche zich. We gaan eerst maar eens rustig eten, als we te snel instappen halen we het water in.

Tegen tweeen stappen we in. Het is al tegen de 35 graden en onze bepakking is minimaal. Lang geleden dat ik in de blote bast heb kunnen varen op wildwater. 

ww theux_warche_201208_23

Je kunt ook de verkeerde afslag nemen, met de blote bast door de brandnetels :)

ww theux_warche_201208_37

We genieten in volle teugen van de groene werleld en spelen op iedere golf die we kunnen vinden. In totaal zullen er een man of 50 ingestapt zijn, we zijn er hooguit 10 van tegen gekomen.

ww theux_warche_201208_25

Genoeg speelgolfjes om ons uren in te amuseren

ww theux_warche_201208_31

Weilanden, bloemen, koeien en dat bij 35 graden celcius

Het was weer een geslaagd weekeinde met mountainbiken als een waardige kano vervanger en een erstbefahrung van de boven Warche (het zal waarschijnlijk ook wel een letzt befahrung zijn want deze unieke kans zal zich wel niet meer voordoen).

ww theux_warche_201208_29

dan is een klein bootje toch wel weer lekker om te spinnen

ww theux warche 201208 33

De enige echte wals halverwege, met blote bast toch maar niet te veel stunten, zo diep was het niet

ww theux warche 201208 35

Hans hebben we zelfs een keer betrapt op een 360

Traject: boven Warche vanaf meer van Butgenbach tot meer van Robertville. 7 km WW I+, zeer snel stromend bij een waterlossing van ca. 8 kuub.

Traject is bij deze waterstand en tijd van het jaar niet geschikt voor beginners, als je om gaat moet je vol in de brandnetels je boot legen. Geen pretje.

Menno

ww theux_warche_201208_38

En als verhuisauto weer terug naar Nederland