Deelnemers: Saskia, Menno, Leon, Erik, Hans en John

Algemeen(Wikipedia): De Warche is een rivier (beek) in de Oostkantons van de Belgische provincie Luik. De Warche ontspringt onder de naam Holzwarche (red: steil beekje, verboden te varen) vlakbij Losheimergraben op de Belgisch-Duitse grens. De rivier loopt ongeveer 50 kilometer in westelijke richting door het plateau van de Hoge Venen. Hierbij meandert de beek door de smalle vallei en voedt de stuwmeren van Butgenbach en Robertville. Daarna stroomt ze door de kloof van Bevercé, de vallei van Malmedy en mondt bij het dorpje Warche, de plaats waar de rivier naar is vernoemd, in de Ambleve.

Alvorens de pen ter hand te nemen bedenk ik me dat het al een poos geleden is dat we met een kleine groep richting Warche gingen (red: ik had slechts een paar maal een reminder verstuurd :)). Wie hadden er gehoor gegeven van de partij te willen zijn? Dat weet ik nog wel! Welke noemenswaardige gebeurtenissen geschiedden die dag?

Dat wordt moeilijker, maar hieronder een braindumb:

 1. In het weekeinde van 5/6 october wordt er water gelost in Butgenbach. Dat betekent dat er kan worden gevaren tussen de stuw van Butgenbach en het stuwmeer van Robertville. Het te bevaren traject loopt door een mooie vallei gekenmerkt met sierlijk vochtige weilanden. Fraai weer is voorspeld! Voldoende redenenen richting zuiden te gaan. Wildwater "semi-vlak".
  ww warche 20191005 349

 2. Spijtig was het dat één (niet nader te noemen) van ons na een lange autorit, in Kanne (verzamelplek) er pas achter kwam dat zijn derogatie-pasje niet op de gebruikelijke plek in zijn portemonnee zat. Dus, conform regels, retour afzender randstad. Dubbel spijtig, nergens die dag was er pasjes-controle (red: wat geen reden is om toch zonder pasje te gaan varen, maar verleidelijk was het wel).

 3. We zijn die dag zeker niet alleen. Vele kayakers waaronder bekende gezichten staan op de parkeerplaats bij het instappunt te wachten op het naderende water.

 4. Omdat dit de dag was vóór de grote Warche afvaart-wedstrijd wemelt het van zotte vaartuigen op het water. Dus uitkijken, oppassen niet overvaren te worden door deze dingen!
  ww warche 20191005 349

 5. Een beetje plannen en organiseren kan het leven een stuk makkelijker maken. Meedoen aan een kayaktocht met doorgewinterde Batavieren en diezelfde dag een verjaardagsfeestje om vijf uur s’ middags ergens in Nederlands Brabant plannen, dat werkt niet. Je weet dat er dan op speelse en prikkelende wijze alles aan gedaan wordt het vaartempo tot het bijna uiterste terug te brengen.(red: om niet te spreken over de alternatieve Tom-Tom route die alle toeristische Hoge-Venen highlights aandoet).
  ww warche 20191005 349

 6. Dan was er nog iets met een spatzeil. Maar wat precies ben ik kwijt. Wel weet ik dat dit een schrijverswaardig incident was (red: zeker, echter een spatzeil-incident verwarren met een loosdop-incident, dat duidt erop dat de auteur de terechte is).

 7. Niet zover bij het uitstappunt vandaan, net achter een tunnelachtige brug zit een vervalletje met een leuke speelgolf (red: royaal vooraf aangekondigd). Dat suggereert iets waarom mijn naam onder dit verslagje staat en niet die van de spatzeil-incident-participant (red: loosdop, waardoor dat bewuste zeil mogelijk later los had moeten gaan ware het niet dat een vriendelijk afvaarder de tjoep er weer indraait).
  ww warche 20191005 349

 8. ww warche 20191005 349

 9. De dag wordt afgesloten, gepassioneerd met bier en spijs (red: vette frieten) in de mooie tuin van de Smokkelmolen van Joyce en Hans
  ww warche 20191005 349

 10. De feestganger kon uiteindelijk toch nog genoeg party-time maken om zijn relatie niet in het gevaar te brengen

Het was een heerlijke dag en de opening van het wildwater vaarseizoen (red: we were there, where were you :!)

ww warche 20191005 349

Dank, John (red:)

ww warche 20191005 349

Traject: boven Warche vanaf meer van Butgenbach tot de laatste brug VOOR het meer van Robertville (doorvaren was expliciet verboden). 7 km WW I+, snel stromend bij een waterlossing van ca. 8 kuub. Vooral landschappelijk mooie, een 10-tal oefen plekjes met golfjes, keerwaters en een enkele echte wals direct na de tunnel/brug, vlak voor het einde.

 Waterstand: Geen peilschaal, voor een leuke wildwaterbeek wordt er eigenlijk te veel water afgelaten. Dat is logisch gezien de afvaar wedstrijd die de enige reden is waarom deze waterlossinmg gehouden wordt. Die boten hebben een hekel aan ondiepe beken. Dus wordt de beek tot aan de rand toe vol gezet. Een paar kuub minder gereft meer relief en dus speelmogelijkheden in de rivier.

ww warche 20191005 349