Wildwater veiligheidsdag 20070421

verslag veiligheids-weekend, euh, -dag.:)

Lees ook de impressie van Rien

Nadat een eerdere poging tot het bij elkaar krijgen van genoeg mensen voor een veiligheidsweekend faliekant mislukt was, lukte het deze keer wel om een aantal mensen in de auto richting tillf te krijgen. Omdat de Alpenweek al volgende week is, en veel mensen daarom nu wat minder tijd hadden, werd besloten om het inmiddels traditionele weekend in te korten tot één dag. De bedoeling was natuurlijk om dit vóór de alpenweek te doen, en dit was dan de laatste mogelijkheid.

Marcel en ik vertrokken vanaf carpoolplaats vinkeveen, en waren als eerste bij het oude slalombaantje van Tillf. Domper... Het stuwtje en bijbehorende muur stonden kurkdroog en ruim boven het water uit, dit zou 'm niet worden vandaag.

Er werd even gebeld naar de Batavieren In Aantocht, en wij gingen de stuw bij TronChique, 5 minuten stroomafwaarts, vast verkennen. De vieze wals was weg! een lieve speelwals was ervoor in de plaats gekomen, en in de uitloop hadden we ruimte om onze oefeningetjes te doen. Al spoedig arriveerden ook de andere Bata's. Verkleden en gelijk maar de lunchpakketjes te voorschijn getoverd. Al kauwend, drinkend en enkele rokend luisterden we naar het verhaal van Nienke en Gezien, onze leraressen vandaag. Hierna gingen we de meer praktiese dingen oefenen. Al snel bleek dat niet iedereen even handig met werplijnen kon gooien (we noemen geen namen :D ).

Hier werd even flink op geoefend. De meesteressen hadden oog voor detail en met wat advies ging t vlot stukken beter, al bleef een enkeling nog wat stroef. Elke keer wat theorie en dan weer verder oefenen. Wildwaterzwemmen, zwemmers met werplijn redden, aangelijnd zwemmen, als springer fungeren,bomen overzwemmen,oversteken, alles werd geoefend.

Hierbij scheen een heerlijk zonnetje en het water was niet al te koud. En zowaar.... waar bij de eerste zwemmer nog 3 werplijnen nodig waren, een springer 6 meter vóór het slachtoffer in het water sprong/gleed en dergelijke taferelen, ging het spoedig stukken beter en bleek deze training niet voor niets. Er werd met hulp van veel lijnen een boom uit de stuw verwijderd (laaaaaaaaaang verhaal) en op een andere plek gelegd voor het overzwemmen ervan.

Dat deze dag zich weer uitermate leende voor de lachspieren spreekt voor zich. Gillend om mammie of al fotograferend voorbij drijven als drenkeling.... Cees V., je weet wel, die ene die je ook steevast uit een golfje of walsje probeert te beuken :D , hielp graag mensen omhoog de schuine wal op met zn werplijn. Bij de eerste stap liet 'ie dan even zn touw los en plons... daar ging je weer; erg flauw, maar ook erg leuk.

Aand het einde kregen we nog een verrassingstest om te kijken of we wat konden met het zojuist geleerde. Dit ging best goed en aangezien niemand (?uche?uche?) zn bootje bij zich had werd er gelijk omgekleed en vertrokken we naar een terrasje in de richting van Nederland.

 

De dames Nienke en Gezien hebben het goed gedaan en duidelijke uitleg gegeven, onze dank is groot :D

 

Conclusies: oefening baart kunst

1 blikje bier bij je kanospullen is slim

Rien kan niet zo goed tegen de kou :D

mzzl, Harry

 

De Veiligheidsbeleving van Rien

8.30 uur arriveerden wij op het clubhuis.

Gezien Arne Cees en Nonja waren reeds aanwezig.

We hebben nog 30 min. staan wachten op de laatste deelnemer maar die heeft verstek laten gaan. Inmiddels was Jantien met jawel EEN CAMPER VW BUSJE ook gearriveerd. Nonja zou niet terug naar Nijmegen gaan en ging daarom met eigen auto. Zo gingen we om 9.00 uur met drie auto’s richting Tillf, waar wij om elf uur Marcel en Harry treffen.

Voor de slalombaan aldaar was een wetsuit volstrekt overbodig en had een hark meer dienst kunnen doen (foto Harry) Iets verder stromop bij een stuwtje hebben we toch een ideale spot gevonden. De zon scheen prachtig en alles was perfect om een beetje te zwemmen.

De instructie:

Allereerst werd door Nyke de uitrusting behandeld. Speciale aandacht ging naar het zwemvest. Losse ritsen en uitstekende lussen zijn gevaarlijk omdat je hierdoor vast kunt haken aan takken. Verder is gesproken over het belang van drijfvermogen in de boot. Ook de EHBO kit is behandeld. Volgens mij goed om mee te hebben, maar dan moet je ook iets van EHBO weten.

Oefeningen:

Zwemmen in wild stromend water doe je op de rug met de voeten naar voren en gebogen knieën. Met een armslag tegen de stroom in en onder een hoek kom je vanzelf naar de kant.

Een keerwater inzwemmen gaat het makkelijkst met een draai van rug buik rug buik enz.

Zwemmen in de buurt van een boom is nooit een goede actie. Mocht je een boom tijdens een zwemactie niet kunnen vermijden zwem er dan met een soort crawlslag naar toe en zet je met zoveel mogelijk snelheid af over de stam. Let op dat je benen niet te diep komen want dan spoel je er onderdoor en dat is gevaarlijk.

Staan of lopen in stromend water kun je zonder hulp vergeten.

Peddelsteun: met de peddel in de stroom kun je steun vinden op de grond. Met twee of meer mensen kun je in elkaar keerwater gaan staan.

Met een werplijn kun je mens en materiaal bergen als je goed kunt gooien. Als je als zwemmer een werplijn krijgt toegegooid (en je vangt die) leg die dan over je schouder aan de kant van de stroming. Ga op je rug liggen en houd hem met twee handen goed vast. Niet om je handen wikkelen of je handen door de lus steken.

De persoon die de werplijn heeft gegooid kan je rustig naar een keerwater laten drijven.

Ik persoonlijk had mijn dag niet en ben al snel Jantien gaan opzoeken met verse koffie. (die zat zo alleen toen heb ik me maar opgeofferd).

Rien