Juniorenweekeinde door Alex

Lees ook het verslag van Hans

De eerste dag kwamen we 's avonds aan op de camping Le Confluent bij Comblain. Dit is de plaats waar twee riviertjes samenkomen (Ourthe en Ambleve). We gingen toen eerst de camping verkennen en iedereen was bezig de tent op te zetten. Daarna werd een partytent opgezet en een dekzeil gespannen tegen de regen.

De tweede dag leerde ik de kinderen kennen en gingen we alle spullen voor het kajakken bij elkaar zoeken. De meisjes bij elkaar en de jongens bij elkaar. We moesten allemaal een helm op en een zwemvest aan.

Instructie van opperbadmeester Hans P. Allemaal helm op en oefenen maar!

De jongens gingen een tocht maken op de Ourthe en de meisjes gingen oefenen. Hans (P), Martin en Anke stonden in het water en hielpen ons. We deden tikkertje en een spelletje met de bal. We hebben veel meer plezier gehad dan de jongens, want die vonden het maar saai. Zelfs Robin, mijn zusje van 3 jaar, heeft nog even gekajakt.

De derde dag gingen de meisjes met meer stroom oefenen. Toen gingen we een stroomversnelling af en deden we nog tikkertje. Toen we uit het water waren gingen we wel een half uur /drie kwartier een zonnedans doen en het hielp nog ook, het werd mooier weer.

De jongens zijn die dag naar de Ambleve gegaan. Eind van de middag kwamen ze weer terug. Sommigen zijn ze gaan opwachten bij een grote rotsdam. Daar zijn ze allemaal een kolkende stroomversnelling afgegaan. Ik was daar niet bij, ik was met mama (Bianca) aan het vissen. Daar kwamen ze even later allemaal langs.

Aaaaahhhhh! een kip!

De laatste dag gingen we, nadat we de tenten afgebroken hadden, met z'n allen een grote tocht maken op de Ambleve vanaf Coo. Drie meisjes gingen alleen in de kajak, de andere meisjes gingen in een canadees. Die drie meisjes waren Kira, Els en Alex, ik dus. En toen kwam er een stroomversnelling met hoge golven en toen wilden de jongens nog een keer. Wij kregen het toen heel erg koud en gingen daarna weer verder. Jammer genoeg zat ik alleen nog maar als enige meisje alleen in een boot. We vaarden maar, we dachten dat het niet zo lang was maar het was veel te lang. Toen we er weer waren toen waren we allemaal heel erg moe en koud en toen gingen we naar huis.

Ik wil de volgende keer, als het weer is, weer graag mee.

Alex Schreuder Goedheijt

Beschrijving vaarroutes

Ourthe van Comblain la Tourtot Le Confluent (30 kub. Hamoir): Dit was inderdaad een saaie route. Al zou het niet gemiezerd hebben, de brede stroom door verdorpt gebied met moeilijkheidsgraad vlakwater 2, voldeed niet aan de wildwaterverwachtingen van de jongens.

Ambleve vanaf zes kilometer stroomopwaarts tot Le Confluent (9,9 kuub Martinrive): Dit was veel leuker, wildwater 1, de eerste helft drie stuwtjes en een stukjes echt Ardens bochtenwerk. De Ambleve is een smaller riviertje in een natuurlijke omgeving. Het laatste deel was voornamelijk peddelen tot de laatste stuw voor de camping, waar we nog door een leuk gaatje naar beneden zijn gegaan.

Ambleve van 1 km beneden Coo tot Targnon (9 kuub Martinrive): Wat mij betreft een perfect stukje om met z'n allen te varen. WW-1 en een klein stukje 2 in prachtig afwisselend landschap. Iets meer water had het nog leuker gemaakt., dan waren er wel wat kleine speeltjes geweest. De golfjes en keerwatertjes waren nu wel flauwtjes. Bovendien waren we dan sneller bij het eindpunt geweest. Over die acht kilometer hebben we bijna drie uren gedaan en omdat we pas tegen drien begonnen te varen, was dat lang. Dus de volgende keer vroeger starten met een middagpauze of meer water. Dat lijkt mij ook prettig voor de canadezen, alhoewel de NKB 5 kuub. als minimum aangeeft voor de Ambleve vanaf Lorc.

Boy Schreuder Goedheijt