Lesse en Rur 23-24 februari 2002

Deelnemers: Saskia , Boy en Bianca, Camiel en Nyke, Rien, Teun, Menno, Joost, Cees, Ruud

Rivieren: Boven Lesse (80 m3 op peilschaal Gendron) en Boven Rur (100 cm in het dorp)

Onderdak: Camping Tonny, te Amberloup (20 km na Barriere Champlon) , aan de Ourthe 

Een klein groepje vaarders dit weekend. Het heeft aardig geregend deze week dus de waterstanden beloven heel wat. Als we vrijdagavond eindelijk allemaal zijn gearriveerd, moet er na een eerste drankje toch ook een potje Jenga worden gespeeld. Na een inkomrondje gaat het om het schrijven van dit stukje en ben ik dus de klos. We hebben nu ook een nieuwe variatie, Jenga-op-rode-wijn (op de flessenhals).

Jenga in zijn basisvorm is voor de doorsnee Batavier al te makkelijk. Jenga bovenop een wijnfles is weer een nieuwe uitdaging! Het record staat op 12 staafjes eruit gehaald.

De volgende dag met varen gaat het in het begin nog best wel lekker op de Lesse, maar dan ga ik om en blijf nog net in mijn boot. 

Oefenen vlak na het instappunt

Even later gaat het mis, ik eruit en mijn gigantische kano (T-Slalom) komt vast te zitten en is niet een, twee los te krijgen. Lijnen moeten worden gebruikt en zelfs met drie man sterk lukt het in eerste instantie nog niet om de boot los te krijgen. Na een half uurtje kunnen we eindelijk weer verder. De Lesse wordt steeds voller en wat mij betreft veel minder aantrekkelijk. Bijna iedereen heeft het op een gegeven moment wel gehad. We moeten dan nog een stuk varen en terwijl iedereen kou lijdt maakt Menno zijn beruchte plaatjes met de Digi (voordat deze te water gaat).

Verbeten peddelt Rien door, hij heeft al een paar mensen achteruit getrokken zien worden en dat gaat hem mooi niet overkomen

De tweede run van Camiel, de eerste keer ging hij via de 'chicken shit run', dat kon hij natuurlijk niet op zich laten zitten

Als we eindelijk bij het uitstappunt zijn is Saskia er erg aan toe. Ik heb geloof ik nog nooit iemand zo zien bibberen. Shaken is trouwens een nauwkeuriger beschrijving. s Avonds eten we boerenkool met worst. Dit is zeer op zijn plaats want ondertussen is het gaan sneeuwen. Iedereen ligt er deze avond bijtijds in (uitgeput na zon lange en koude tocht).

De volgende dag voel ik me beroerd en besluit tijdens de rit naar de Rur, om niet te varen en met Saskia te gaan wandelen.

De tocht moet echt mooi zijn geweest om te varen, maar om te wandelen was hij zeker zo mooi en in ieder geval een stuk warmer.

Om een uur of drie komen onze vaarders aan. Boy en ik gaan direct naar huis om onze kids op te halen. Tijdens de terugrit komen we tot de conclusie dat ook dit weer een heel geslaagd weekend genoemd mag worden.

Oh ja! Wisten jullie dat voor Camiel een steun gelijk staat aan een gemiste kans tot eskimoteren.

Groeten van Bianca

 

Bijdrage verslag boven Rur dd 24-02-02 door Ruud Keesom

08.00 Vertrek uit Vlaardingen. Zonder boot, want deze ligt na de escapades van 12 december j.l (ongelukje met auto John Smit) nog in Nijmegen. Ter hoogte van de Brienenoord passeer ik een Renault met flink wat boten op het dak. Blijkt later Rob Snel en consorten te zijn. Na wat natte sneeuw en hagelbuien in Limburg slaat de winter pas echt toe t.h.v. Aken. Op de weg van Aken naar Monchau lijkt het wel oudjaar. Deze keer wel sneeuwkettingen mee (maar niet nodig). Een mooi gezicht al die verse sneeuw (ca. 15 cm) in de wei en op de bomen. Even bellen waar de rest uithangt (lang leve de gsm). Menno en de rest van het gezelschap moeten dwars door de Ardennen (Camping Tonny) naar de Hoge Venen. Met dit weer kan dat dus een uurtje langer duren (sneeuwschuivers en geslipte auto's als natuurlijke hindernissen). Joost en Cees blijken drie autos achter mij te zitten. Met zn drien verkennen we nog even de molenstuw en een lokale kroeg (koffie & Strudl++). 11.45 Parkeerplaats Reichenstein : Rob & aanhang wachten ons op met sneeuwballen. Er ligt hier zat. De autos moeten aangeduwd worden. Normaal gesproken is het hier dringen geblazen. Maar vandaag laten die Duitse watjes het afweten (of staat er te weinig water naar hun maatstaven). Voor ons is er genoeg te beleven : een kleine 40 cm onder de brug en (naar later blijkt) 100 cm bij Zum Stern. Saskia en Bianca hebben nog tintelende vingertoppen van de vorige vaardag. Zij kiezen voor een wandeling. Cees heeft er echt zin in : Een primeur, met de Canadees de boven Rur afzakken.

Lijkt net alsof hij het leuk vindt

Rob zn clubje vaart vooruit. De andere negen volgen in twee groepjes. Een mooi tocht volgt. Redelijk overzichtelijk door de milde waterstand en het heldere (ijskoude !) water. Cees stuurt zn slagschip niet onverdienstelijk langs de meest (maar niet alle) keien. Complimenten ! Jammer van die ene deuk. 

Ook voor Joost een primeur. Zn nieuwe speelbootje heeft vandaag het eerste echte wildwater onder de boeg. Koude vingers zijn de enige beperking vandaag, verder is het prima spelen/varen. Slechts een enkele zwempartij (-;).

Cees in de eerste echte stroomversnelling op z'n plaat

Bij het wasbord/Perlbach stoppen 7 van de 9. Menno en ondergetekende varen door (waarvoor zit je ander 2* 3 uur in de auto !). Er komt een flinke sloot ijsklontjes van de Perlbach. De handen zitten inmiddels bijna aan de peddel gevroren, dus pakken we maar drie keerwaters op het stuk door het dorp (Molenstuw (om te kijken), surfgolf (toch een surfje nog meepakken) Favoritentter en Berenkuil). De toeristen in het dorp (in dikke jassen met shawl en handschoenen) kijken met verbazing naar de idioten op het water. We leggen het stuk bijna sneller af dan Saskia met de auto. In een van de laatste vervalletjes doet Menno nog een goed bedoelde poging om zn voetensteuntje te ontzetten door met zn punt recht op een kei te duiken (Ter info: het laatste verval voor het uitstappunt bevat een rotsrichel 5 meter breed vanaf de rechter kant. Daar zijn er al meerderen heftig op gebutst, ik nu dus ook. De linker helft bevaren dus!). Op de kant ontdooien met thee en soep. De boten kunnen weer worden opgebonden. Mijn boot moet weer mee terug naar Vlaardingen. Als een goed bouwvakker wordt er van tengel-hout en installatie-draad een imperiaal in elkaar geklust. Onderweg in Roetgen : Heisse Choco en Weizen Bier. Dat was weer een mooie zondag!

Ruud

Zie ook Rur met hoog water