Junioren weekeinde Ardennen, oktober 2002

Vaarders: Els, Karin, Tom, Martijn, Rik en Niek. Meedobberen/schrapen: Joost, Ron en Hans S.

Zaterdag: Han halverwege Lessive/ Walin met 1,9 m3 bij Gendron. Zondag: Durbuy Barvaux met 25,4 m3 bij Luik

Het moet gezegd worden, als je met een juniorenweekend mee gaat kom je nog eens ergens en je beleeft nog eens wat.

Vrijdagavond verzamelen bij het clubhuis, de laatste spullen pakken en om 19.15 uur richting Ardennen. Het lijkt net een echt weekend. Koffie (?) drinken bij Maastricht en om 22.30 uur in de blokhut. Slapen ? Dat doen we niet, eerst moeten we Jenga spelen. Om 0.30 uur kregen we ze toch in bed en kropen er  niet lang daarna zelf ook in.

Volgende morgen geen centje pijn. Croissanten, gebakken eieren enz. We kunnen aan de tocht beginnen.

11.00 uur staan we aan de beneden-Lesse in Han. Ja,ja, je komt nog eens ergens. Mooi officieel instappunt, lekker zonnetje, maar n spatzeil en n helm vergeten, waterstand (mwah) maar we beginnen met een stuwtje. Altijd spannend. 

Daarna het eerste nieuwe fenomeen bij het wildwatervaren en gentroduceerd tijdens het juniorenweekend: river-walking !!

!

Bij zon waterstand kom je echt niet vooruit, dan maar lopen.

Na een kilometer of twee wordt het wat beter, maar we blijven last houden van ondiepe grindbanken. Met moeite vinden we onderweg wat oefenplekjes.

Lunchtijd. Eilandje in de rivier opgezocht en daar brood en worst gegeten. Na de pauze hebben we een iets betere waterstand (de lHomme komt erbij) en zowaar vinden we aardige speelplekjes.

Spelen betekent kijken hoe ver je kunt gaan, dus ook: om. Niek was de eerste. Half boven water probeert hij nog een puntje te pakken, maar dat lukt niet. Dat wordt dus zwemmen. Het lijkt allemaal net echt. 

Onderweg komen we nog een plekje tegen waar Martijn en Tom oefenen in keerwater en een S-bochtje maken. Het ziet er al aardig uit.

Na 3 uur op het water komen de eerste opmerkingen: Hoe lang is het nog ? Ik moet plassen. Ik krijg pijn in mijn armen. Kom op jongens en meisje, tanden op elkaar we zijn al over de helft. 

Bij een bochtje met wat stroming (naar de boom hangen !!!!) gaat Rik helemaal kopje onder. Hij leegt zelf zijn boot. Klasse !!

Als we om even over vieren van het water af gaan (een paar kilometer voorbij Lessive, maar toch een dikke 10 kilometer gevaren), zijn ze een beetje dood. Toch krijgen ze bij het omkleden al wat meer praatjes. Bijna iedereen heeft aan zn droge kleren gedacht. Plotseling stopt er een jeep en in het Frans begint een gendarme dingen te vragen. Ik houd me van de domme en hij schakelt zowaar over in gebrekkig Vlaams. Of we wel weten dat we hier niet uit mogen stappen en dat hij eigenlijk een boete moet geven en de boten in beslag moet nemen. Ik houd me nog steeds van de domme. Tot slot geeft hij mij een foldertje over stukken rivier waar je mag/moet varen. De toon is gezet.

s Avonds maakt de jeugd het eten klaar (die houden we er in) en vermaakt zich met disco en spelletjes. Hoezo moe ?!? Als ze om 23.30 uur moeten gaan slapen zijn ze echter wel snel vertrokken, net als de vaders. 

Snnnuuurrrrrrkkkkkkk.....

Volgende morgen eerst de blokhut opgeruimd en zowaar om 10.30 uur vertrokken. Waar naartoe ? We besluiten om naar de Ourthe te gaan bij Jupille. Dat hebben we wel vaker gevaren met een lage waterstand. Bij Jupille naar het vertrouwde instappunt gereden. Voor we de auto uit waren, stond er al iemand die vertelde dat we daar niet in mochten stappen. Dat moest verderop bij een officieel instappunt. 

Verderop werd uiteindelijk Durbuy (!?!) waar we bij de plaatselijke kanoboer in konden stappen. Van het traject Durbuy Barvaux word je niet echt vrolijk. 

Maar een mooie omgeving, een paar kleine speelplekjes en een niet al te lange tocht verzachten het enigszins. Vandaag geen zwempartijen.Behalve op het eind maar dat was vrijwillig.

Spullen ingepakt en richting huis. De traditie schrijft voor dat we friet eten bij de Viersprong. Dat hebben we ook gedaan. Om 19.00 uur bij het clubhuis. Alle spullen opgeruimd of te drogen gehangen en daarna naar huis.

Dit was een echt weekend pap! maar het leukst vonden we de disco in de blokhut...

PS. Beste boot: polyester poloboot met Niek er in. Lekker licht.

Ron