Alternatief WW Canadeesweekeinde  15 - 17 februari 2002 

Vrijdagavond 15/2 zou het beginnen, een van de meest gewilde weekends van de Batavier; angsthazen vervroegden hun vakantie, "would be" helden belden met een snik in de stem op omdat ze mee wilden maar niet konden: Het Wildwater Canadees weekeinde.

Vertrek 20:00 stipt naar Pont de Bergueme. Hans Platenburg had alles tot in de puntjes voorbereid. Chalets, koks, theoriecursus met een beamer, boten en water, eh redelijk dik water, eeehh erg veel water, eeuhhh hl erg verschrikkelijk veel water.... 1410 m3/s op de maas, 146,9 M3 op de beneden Lesse bij Gendron en nog 79,5 op de Ourthe bij Nisramont, dubbel zoveel als bij hoogwater regime. De camping stond nog onder water, Hans werd daarvan een tikkie nerveus, want wie wil een batavierenweekeind nu in het water laten vallen? Hij heeft dus vrijdag overdag toch maar besloten de boel te annuleren. Jammer. Avond 0 werd dus eskimoteeroefeningen in het zwembad, n Palmpje en naar huis. 

Maar ja wat moet je als doorgewinterde Canadeesvaarder dan, als je je kop al hebt leeggemaakt voor dit evenement? Op zaterdag, uitslapen dus, de kinderen waren toch onderdak, en op het gemakje de grote boot opgepakt. Met zijn tween op naar de Weerribben.

Het was prachtig weer, het had een beetje gevroren 's nachts en veel kleine, beschutte slootjes lagen nog dicht. Er was op sommige plaatsen zelfs al een centimetertje ijs. De weerribben zijn met een zonnetje en niet te veel wind schitterend in deze tijd van het jaar. Eigenlijk is het nu mooier dan s'zomers. Het lage licht, vergezichten omdat het riet voor een groot deel is gemaaid en weinig mensen in het water. Bij de Vlodderbrug, onderweg naar Kalenberg heb je een prima instapplaats ook voor grotere groepen. Nu waren we de enige vaarders. Het ijs sist als je er langs vaart en kraakt oorverdovend als je er overheen gaat. De grotere vaarten waren wel open. Op weg naar huis even een Gladiatortje bij Hans Van der Staay (die ook met zijn ziel onder de arm thuis rondhing) happie eten, glaasje wijn bij een bistro en je hebt toch een eerste dag van het alternatieve Canadees WW weekeind doorgebracht.

De tweede dag: toch maar de Guide op het dak, 8 uur op het clubhuis, Camiel, Nyke, Ron, en Hans van der Staay hadden de kajaks al opgeladen voor een dagje boven Lesse.

Vandaag staat er 62 m3 bij Gendron. (die informatie kun je pas achteraf op de site van de NKB vinden omdat de Waalse overheid in het weekeinde kennelijk niet publiceert, handig!)

De boven-Lesse is nog steeds redelijk vol, hij staat op sommige plaatsen nog net buiten zijn oevers en het was wederom prachtig weer. Niks Ardennenkou, mist, regen, bevroren handen, pegels aan de neus, maar helder water, windstil, zonnetje kortom een mooi dagje.

We voeren vanaf de brug bij Maissin tot aan het dorp Lesse. . Er zijn geen vervelende obstakels op de route, hoewel Camiel kans heeft gezien toch wat stammetjes op en verkeerde manier te nemen. Zelf heb ik bij de Boule d'or een tussengootje genomen dat eigenlijk voor de C een tikje krappies was maar er is geen schade ontstaan die niet met een fhn en een beetje ellebogenvet te repareren is.

Mooi riviertje, hier en daar wat krap voor de Canadees maar met deze waterstand mooie golven en gaten genoeg om af en toe de boel even leeg te moeten kiepen.

Bij Lesse mochten we om onduidelijke redenen niet verder het mocht niet wegens een of andere politieverordening. Collega peddelaars hadden al een mensen bekeuringen zin krijgen of zelfs beslag zien leggen op hun boot toen ze het toch deden.

Voor mijzelf was het toch wel genoeg zo want die grote bak telkens in die kleine keerwatertjes proppen vermoeit snel. Ron en Hans hebben nog een tweede run gemaakt vanaf het steile stuk, waarbij we tevens een mooi bospaadje hebben gevonden om met de auto af te rijden. 17:00 was het nog licht en konden we de thuisreis aanvaarden. Chinees eten in Neer in plaats van frites, Tsin Tao in plaats van Grand Cru en Chouffe. Kortom toch een mooi einde van een Canadees WW weekeinde.

Afterthought... "Nu die "fine fleur" van onze club alsnog zien te bewegen om ook eens in een echte boot te stappen. Die kans komt nog wel."

In elk geval wil ik Hans Platenburg bedanken voor alle inspanning van tevoren om e.e.a. goed te regelen. Jammer dat het niet door kon gaan maar de ervaring komt nog wel eens van pas.

Cees

Waterstand informatie:

Wel aardig is het om te zien hoe snel het hoogwater uit de Ardennen verdwijnt...

15/2 (vrijdag): Maas (Ampsin) 1215 m3 Lesse (Gendron) 146 m3 Ourthe (Nisramont) 79,5 m3

16/2 (zaterdag): Maas (Ampsin) 900 m3 Lesse (Gendron) 82 m3 Ourthe (Nisramont) 54,5 m3

17/2 (zondag): Maas (Ampsin) 732 m3 Lesse (Gendron) 62 m3 Ourthe (Nisramont) 44,2 m3