Sneeuw en verhoogd hartritme op de Boven Lesse

Februari 2005

Deelnemers: vele Batavieren 

(Hoofd) Organisatie: Nyke, Mayke, Daan, Hans

Na een, voor mij gebruikelijke, veel te korte nacht begaven we ons op zaterdagochtend 19 februari veel te vroeg richting Ardennen. Zoevend over de gladde Hollandse wegen, eindelijk naar kajakland. 

Mijn eerste (nou ja, vorig jaar een dagje in Sloveni) wildwaterervaring, in elk geval met de Batavieren. Ik had vanaf het begin het gevoel dat dit een puike start van mijn kajak loopbaan ging worden. Onder het motto dat door enkelen werd verwoord Na dit valt alles erna alleen maar mee moest dit wel een mooi weekend zijn om te beginnen. Na alle verhalen in de winkel en daarbuiten wou ik nu wel eens weten of mijn kajak kleding outfit voldoende bestand was tegen de toch wel frisse temperaturen van de buitenlucht (dicht bij 0 graden) en vooral het water uiteraard (geen idee maar wel koud). 

lokale wegwerker? (voor de koukleumen onder ons: pak is van Artistic, evaluatie rapport op te vragen bij Hans van der Staay

Eenmaal aangekomen op de instapplaats waren we (Lotte en ik) nog eerder als de andere Batavieren die al een nacht hadden gebivakkeerd in Belgi. Tja, er waren een paar bussen in de bagger blijven steken..Rond elven waren we aardig compleet. Staande in je onderbroek en lullig thermoshirtje gaan er dan twee dingen door je heen: 

Enerzijds, welke debiel doet dit voor zn lol? Anderzijds, geweldig dat ik bij die paar debielen hoor die dat doen! Heel apart eigenlijk. 

De opmerking (zondag) van een van de ook varende Helmvaarders uit Helmond (toch?) dat dit geen weer was om met beginners te gaan varen gaf mij alleen maar meer energie om toch te gaan. hoe raar het ook mag klinken. Vanaf het moment dat het spatzeil helemaal dicht zat, ging tevens mijn hartslag omhoog met kwadratische snelheden. Als ik mij goed herinner hield dit pas op ongeveer een half uur na aankomst in Lesse! 

De Lesse is erg leuk om te varen als beginner (ik hoop ook voor de gevorderde); Veel keerwaters, en variatie in watersnelheid en golven. Dag 1 mocht ik voltooien met slechts 1 keer een nat pak (eronder bleef het tamelijk droog trouwens!). Tja, even niet opletten, en om lig je. Mijn eskimo bleek toch tamelijk onvergeeflijk. 

Na vier uur peddelen kwamen we aan in Lesse. Leuk plekje, vooral als er niemand anders is (zaterdag), is het er goed vertoeven en lekker rustig. Bovendien heb je halverwege de rit over de Lesse als beginner na vier uur peddelen genoeg om te evalueren en is de pijp ook wel aardig uit. 

Uitstappen in Lesse

In het Batavieren overnachtinghok was het ook goed vertoeven. Heerlijk, zon keet waar je met je bergschoenen gewoon ik kan stampen en lekker je gang kan gaan. Wat me overigens opviel en ik ook zeer prettig vond, was dat alle Batavieren gewoon doen waar ze zin in hebben. De een gaat dromen op zijn bed, de andere kookt, weer een ander kijkt naar degene die kookt (aanrader), en nog een ander gaat in de lokale kroeg rondneuzen. 

Na een voortreffelijke maaltijd, gemaakt onder deskundige leiding van chefkoks Mayke en de vrouw van Rien (sorry, naam even kwijt) was het tijd de laatste restjes stress van de we(e)k(en) ervoor definitief te laten verdampen in de mobiele sauna die Stefan had meegenomen. Een groot succes, want na enig aarzelen, bij sommigen weliswaar, hebben velen al naar hun hittebestendigheid genoten van dit vanaf heden primaire kajak attribuut. Ja, de Batavieren moeten een beetje wennen aan twee van die bosbouwers die lid geworden zijn, het is raar volk, maar dat past erg goed volgens mij bij de club.

Topper van de avond! Mobiele Sauna, met dank aan de bosbouwers

Na deze schitterende verwoording door Folkert van alle gebeurtenissen van dag 1 is het nu de beurt aan mij.. Zondagochtend 20 februari dag 2wakker wordend in de frisse boslucht naar buiten starend in stilte genietend van het mooie witte landschap!!........... Time for some Action!!

Maar eerst een overheerlijk bakje koffie en een stevig ontbijtje naar binnen werken.. We gaan het zelfde stuk varen als de vorige dag, maar dat mag de pret niet drukken!! Er worden groepjes gemaakt, goeie afspraken en daar gaaaaaan we dan. Na een 12 meter hoge Himalaya start het ijskoude water van de Boven Lesse plenzend in je gezicht: keerwatertje in, keerwatertje uit!! keerwatertje in, keerwatertje uit!!

Varend in de sneeuw door bossen, alles in t wit gestoken, valleien, dalen, verblokte stukken, omgevallen bomen : Buitengewoon Bijzonder om mee te maken. Nu nog alleen een stralend zonnetje!!

Wij (Etienne en Daan) hebben onder leiding van Nyke een zware training gekregen. En daarvan ook weer veel geleerd. Boy voer verkennend voorop (in de spits) en Michiel voer controlerend achter ons aan (laatste man). Na een paar uur flink zwoegen bereikte we het eindpunt, allemaal droog en wel.

Achtervaarder Michiel

Nadat de andere groepjes waren binnen gedruppeld gingen alle Batavieren weer hun eigen weggetje en konden we weer eens terugkijken op een gezellig, leerzaam en ontspannend weekend!!!

En dat ontspannend slaat toch wel zeker op de mobiele sauna van Stefan want dat is werkelijk waar een prachtig stukje werk!!(aanrader)

Op de terugweg hebben we nog met een aantal Batavieren bij het dichtstbijzijnde wegrestaurant flink zitten bunkeren!! Want we hadden wat honger gekregen na onze zware inspanningen. Na een terugweg door sneeuwstormen en spekgladde wegen zijn alle batavieren weer heelhuids thuis aangekomen.

En kijken we nu alweer uit naar een volgend weekend!!

Deze reportage werd mede mogelijk gemaakt door Hans Chicken Picture Productions

Folkert & Daan

Waterstanden: 2 x 37 kuub op Gendron