Boven Lesse 25 januari 2004

  • Traject: Boven Lesse van Maissin naar Redu; 8 km.
  • Waterstand 25/1 bij Gendron 40,2 m3, gedurende de dag steeg het peil licht.
  • Temperatuur plm. 1-2 graden
  • Afstand vanaf Nijmegen: precies 300 km
  • Vaarders: Rick, Ton, Ivo, Cees

Op zaterdagavond besloten Rick en ik om op zondagochtend af te reizen naar de Ardennen om toch nog even een riviertje mee te pakken. 07:30 vertrek vanaf Groesbeek om ons iets voor 11:00 te kunnen aansluiten bij Ivo en Ton die er reeds een dagje op hadden zitten.

Op de instap bij Maissin gaf de boven Lesse de indruk genoeg water te bevatten. Er was een redelijke hoeveelheid kanovolk aan het omkleden. Ongeveer 50/50 Belgen en Nederlanders. Het was koud, het had gesneeuwd en net toen we onze pakken aan wilden doen begon het te regenen kortom Ardennenweer. Bij het omkleden dus de gebruikelijke existentile vragen, waarom doen we dit eigenlijk, welke hogere macht heeft dit verzonnen? En ga zo maar door. Echter ook iets verwarmends: zowel bij het instappen als het uitstappen ontmoeten we vriendelijke Belgen die een praatje kwamen maken. Het lijkt Duitsland wel!

We stapten in.,  net voor een wat grotere groep uit Maastricht. Het eerste stuk was redelijk kalm met hier en daar en boompje (slechts een keer hoeven omdragen) en een steen. De regen zette gelukkig niet door en als spoedig voeren we zelfs met een waterig zonnetje. Volgens Ton en Ivo was het water ietsjes lager dan gisteren (10-20 cm). De boven Lesse is landschappelijk een mooi riviertje. Weliswaar geen steile rotswanden maar de bossen en weiden waar je doorheen vaart zijn fraai. De stenen zijn ook wat vriendelijker (minder scherp) dan in de Eifel en er zijn mooie keerwatertjes om aan te snijden. Deze "kansen" werden dan ook veelvuldig benut waardoor de Maastrichtse groep ons spoedig passeerde.

Na het Dorp Lesse kwam er meer water bij. Er volgden wat licht verblokte stukjes en een paar mooie vervalletjes, echt fatsoenlijke golven waar je je traverseer- en surftechnieken kunt bijslijpen. Hier en daar zelfs diep genoeg voor een cartwheel. Dit hebben we dan ook gedaan en na het laatste verval voor het uitstappunt had iedereen de pijp dan ook aardig leeg. De meeste vervallen hier zijn natuurlijk, waardoor je veel "afwisselender" water hebt met meer mogelijkheden en "kansen" dan bij menselijk aangelegde stuwen.

De druk op het water wordt nergens zo hoog als op bijv. de boven Roer. De speel plekjes geven echter een flinke uitdaging wanneer je de moeite neemt om ze nog eens extra op te zoeken; en de nodige extreem hoge steunen, rolletjes en rots shuffles waren dan ook nodig om e.e.a. weer in goede banen te leiden. Kortom een leuk Ardennen riviertje bij deze of een iets hogere waterstand.

Leermomenten:

  • De Ardennen verliezen hun water langzamer dan de Eifel en hebben wel degelijk leuke trajecten
  • Er bestaan ook vriendelijke Belgen in de Ardennen
  • De start is na een overnachting met twee Amsterdammers in een hut zwaarder dan na 300 km rijden vanuit Nijmegen
  • Boven Lesse blijft een leuk traject.

C-mental