DAGJE "FONDS DE QUAREUX "

Let op: varen mag hier alleen volgens het Belgische derogatie regelement. 

De ingang is dus al niet te missen (-;)

Als je de wildwaterkalender maakt en je zet daarin 3 februari (2002), dan gaan je eerste gedachten uit naar sneeuw, ijs enz. Maar niets van dat alles !!!!! Met een temperatuur van 13 graden (let wel: boven nul) en een lekker zonnetje gingen Camiel, Nyke, Jan B, Teun, Gert-Jan en ondergetekende naar Fonds de Quareux. Dit is een stroomversnelling in de Amblve net voorbij het plaatsje Lorce. Het is een verblokt stuk van ongeveer 500 meter, dat met hoog water Alpen kwaliteiten krijgt. Het hoge water was er nog en de Alpen kwaliteiten waren redelijk tot goed.

Na een eerste verkenning te voet, zijn we de boot in gegaan om het stuk af te varen. Veel mooie keerwaters, surfgolven en hier en daar een loop gaatje. Kortom, een stuk waar je je behoorlijk op kan uitleven. Als je dan nog niet moe bent, word je dat wel van het teruglopen naar het begin met de boot op je nek.

Ron

Nyke op weg naar het keerwater

Na de eerste run geluncht in het zonnetje. Tijdens de tweede run werden er fotos gemaakt en jawel hoor, bij het verkeerd aanvaren van een keerwater na een verval een zwempartij.

3 februari 2002, 13 graden en zon tijdens de lunch!

"emand" op weg naar de bodem, wel goed verborgen zo!

De tweede run werd dus een hele snelle, want de boot aan de kant krijgen in deze stroomversnelling bleek met kleine bootjes nog een hele klus.

poging tot loop?

Okee, nu even ondersnijden in het keerwater ...

Tijdens de derde run lekker gevaren. Je kunt echt de keerwaters in knallen om vervolgens wat te surfen of je weg verder te zoeken. Er valt genoeg te beleven.

De vierde run werd nog maar door drie vaarders gedaan. Afgesproken werd om zoveel mogelijk keerwaters te pakken en niet meer te spelen (moe!?!). Na een kleine onderbreking, zwempartijtje, met drie vaarders deze dag goed afgesloten.

Conclusie: Als de waterstand het toelaat is Fonds de Quareux een schitterend oefenstuk en eigenlijk een verplicht nummer voor een ieder die meegaat met de Alpenweek. Niet echt moeilijk maar je komt veel dingen tegen, waarvan je later in de Alpen zult zeggen: He, dit heb ik al een keer gezien !!

De afstand is vergelijkbaar met de branding Erftof Hohen Limburg (ongeveer 200 km) dus zeer geschikt voor een dagactiviteit. Nu alleen nog even duidelijk krijgen met welke waterstanden het stuk aantrekkelijk blijft en we hebben er een mooi oefenstuk bij.

Ron

 

Waterstand deze zondag: Peilschaal Martinrive aan de Amblve: 44 kuub (Peilschaal Ampsin Neuville op de Maas 495 kuub). De zondag daarvoor toen hele Fonds de Quareux overspoeld was, geen rotsblok meer te zien, stond de peilschaal Martinrive op circa 160 kuub. Geschatte "vaarbare" waterstand: 30 (laag en makkelijk)  - 100 kuub (Alpen maatje). Ideale waterstand ongeveer 60 kuub.

Let op: varen mag hier alleen volgens het Belgische derogatie regelement. 

Naar aanleiding van deze publikatie hebben we van Bert (Birdy's kayak site) nog de volgende aanvullende waterstand informatie gekregen:

Hoy,

Alweer een leuk verslagje op de Batavier website. Vooral de waterstanden voor de 'statistics' aan 't eind zijn interessant. Ik zelf heb de Fonds des Quarreux ook al meerdere malen gevaren (meerdere keren op 3-tal verschillende vaardagen) . Ik heb wel gehoord dat de stuw in Lorc of het bekken ervoor redelijk vol moet staan eer er zo wie zo water door stroomt. Er kan water afgeleid worden door een pijpleiding waardoor de Fonds des Quarreux leeg komt te staan. Naar 't schijnt zou het debiet in Martinrive dus misleidend kunnen zijn indien het bekken niet gevuld is. (Er staat ook zoiets in de Haesendonck-gids)

Maar indien er water doorstroomt in de Fonds des Quarreux, zijn de waterstanden die jij op de batavier site schat redelijk correct.

Peilschaal Martinrive aan de Amblve - 30 (laag en makkelijk) - 44 kuub (Het niveau dat jullie hadden, duidelijk leuk speelniveau) - 60 Ideale waterstand - 100 kuub (Alpen maatje).

M'n ervaring is dat 40m laag is, maar goed is om te spelen en 50m leuk is om te varen. Waarschijnlijk is het bij meer dan 60m en meer ook leuk, maar wordt het dan niet te plat?? Of is dat dan verraderlijk plat? (Ik vrees wel dat het bij 30m al redelijk leeg staat.)

Hier volgen enkele van m'n vaarverslagen die ik terugvond in m'n kayakarchieven. Eerst zijn er 2 stukjes van verslagjes van toen ik net 3 maand kayakte, de 3e is van later.

  1. dinsdag 15-09-98 12:00: Amblve, Martinrive 261 m zondag 20-09-98 12:00 Amblve, Martinrive 42 m Leuk waterstandje, leuk zonnetje, terrasjes weer, waterstand misschien net iets te laag alhoewel, je raakt te veel de grond tijdens het playboaten met de rpm en nieuwe kendo en ik met m'n cyclone zeker. Maar als je een golfke mist, kunt ge via 't keerwater nog lekker opvaren. Ook veel andere beginnelingen en oudere bejaarde vaarders, je beslist zelf hoe moeilijk je het maakt.
  2. dinsdag 10-11-98 12:00: Amblve, Martinrive 52 m zaterdag 14-11-98 16:00 Lesse, Houyet 85 cm zaterdag 14-11-98 12:00 Amblve, Martinrive 39 m zondag 15-11-98 09:30 Amblve, Trois Points 80 cm zondag 15-11-98 13:00 Amblve, Trois Points 90 cm zondag 15-11-98 12:00 Amblve, Martinrive 54 m  De keer in september ('98) was er volgens de club van Luik net iets te weinig water, er waren nog teveel stenen. Maar voor mij was dat goed. Deze maal was er veel, veel meer water. Maar alles was ook even leuk en goed. Het probleem was nu alleen dat door de sterke stroming, je niet zomaar relaxed in een keerwatertje kon blijven liggen. Er waren trouwens minder keerwaters. Ook was opvaren, als je een leuk plekje gemist had of eruit gesmeten was, bijna niet mogelijk ofwel ten koste van veel energie. De eerst maal tot de helft gevaren, de tweede maal helemaal. Door de hoge waterstand waren op het tweede gedeelte bijna alle stenen verdwenen onder water en daardoor was het nogal plat, op de chandelle plek en de surfgolf na. (Die dag hebben we ook de Boven-Amblve en de Rouannay gevaren (lijst 3))
  3. Wavespotting langs de Ourthe - 28 maart '99 (Test nieuwe Vertigo 2e hands gekocht te Nieuwegein.):
  4. Ourthe(Nisramont) 17m dalend
  5. surfen mogelijk barrage-klepstuw te La Roche peilschaal te La Roche: enkele cm's onder waar de peilschaal is afgebroken - smurfsurf barrage te Jupile (achter de Kerk)
  6. Ourthe (Hotton) peilschaal aan barrage te Hotton 78 cm - smurfsurf barrage-klepstuw te Hotton - Barrage-klepstuw Barvaux heeft een zware rappel, geen golf.
  7. Ourthe(Hamoir) 40 m dalend
  8. Martinrive 31m  Fonds des Quarreux op de Amblve staat leeg. 
  9. Ourthe (Angleur) 94m dalend - Slalom parcourtje te Tilff is plat. Er loopt geen water over het stuwmeer, want aan de andere kant van 't eiland staat de klepstuw in Tilff centrum omlaag en open, dus wordt het water daar gelost. - Stuwtje aan de club Mava te Tillf is geen playspot, geen gat/wals, maar een te snelle V-golf door de grote waterstand met een enorm keerwater.

cu Birdy