Ardennen 18-19 januari 2003

Onderdak bij l'Auberge de Lavacherie (helaas sinds 2006 gesloten) .

Vrijdagavond zijn een aantal leden van de batavier in drie autos afgereisd naar de Ardennen.

Rond 23.30 was de club compleet in een een auberge in Lavacherie. Deze auberge was een nieuwe lokatie voor de Batavier en door de kanvaarders gekeurd en goed bevonden. De auberge heeft meerdere slaazalen met ongeveer 10 bedden, een gezellige woonkamer, meerdere eetruimtes en een bar. Het is geen probleem om meegenomen drank te nuttigen en de heleboel maakte een propere indruk.

Na een paar fijne borrels lag de hele club rond half drie al dan niet te snurken/knorren of welke andere geluiden er niet allemaal werden gehoord.

Zaterdagochtend bij het ontbijt werden definitieve vaarplannen gesmeed. De zaterdag werd gereserveerd voor de oostelijke Ourthe. Deze rivier was al lang niet meer gevaren en leek met de relatief lage waterstand een goed alternatief voor de bovenriviertjes. Voor de zondag werd de Salm gepland.

Oostelijke Ourthe

We reden rond tienen, nu pas echt compleet omdat Gert-Jan en Emmy er ook bij zijn gekomen, vanuit Lavacherie naar de opstapplaats voor de tocht bij camping Bergueme. We besloten de tocht te volbrengen tot aan de stuwdam. Het eerste stuk van de Ourthe was leuk, maar er was niet erg veel water. Genoeg voor de beginners onder ons overigens. 

Over de helft van de tocht werd de stroming minder en kwamen we langzaam in het stuwmeer terecht. 4 kilometer peddelen langs ijsplaten was weer een nieuwe ervaring voor de meeste vaarders. Het was een mooi stuk natuur, maar minder geschikt voor een wildwatertocht rond het vriespunt. Moe, maar voldaan gingen we terug naar Lavacherie waar de borrel en later ook het eten heel luxe werd opgediend. Onder het genot van nog meer biertjes en gitaarvirtuozen werd het rond middernacht weer rustig in Lavacherie.

p.s. van de web-redactie: Als dit team werkelijk van Bergueme tot aan de dam in het stuwmeer heeft gevaren, dan heeft Ron wederom bewezen dat hij kilometers vreet: dit is 20 kilometer scheppen. Vaar collega's! pas op als Ron mee gaat, laat hem een lunchplek aanwijzen, zet daar een auto neer en stap daar dan ook uit!

Salm

Zondag vertrokken we op dezelfde tijd richting onze opstapplaats in Vielsalm. De boot van Coen dacht daar even anders over en wilde halverwege de autorit afstappen. Na overtuigende woorden van Cees en Boy en na wat sm-achtige taferelen zijn toch alle boten bij het instappunt aangekomen. Het eerste stuk van de tocht heeft de beginnende ondergetekende overgeslagen vanwege de aanslagen van de dag ervoor. Vanaf een derde van de tocht kan ik weer meepraten dat het een leuke rivier was met niet al teveel water maar met wel een lekkere stroming en voldoende speelplaatsen. We waren ook niet de enigen die de Salm hadden uitgekozen. We ontmoetten nog collegas uit de buurt en een stel Belgen met racekanoes, die af en toe ons speelkwartier een beetje verpestten. Rond vieren hadden we het eindpunt bereikt, waarna we met een afsluitende borrel en een tussenstop bij cafeteria de Viersprong weer heel en veilig zijn thuisgekeerd.

Marco