Vrijdagavond 19:00 (ietsje later) meld ik me bij het clubhuis, auto net afgetankt en klaar om een leerzaam weekend in te gaan. Ik had mezelf al een beetje ingelicht door het filmpje van 2011 te bekijken.

Na wat onduidelijkheid bleek dat ik niet hoefde te rijden en heb ik snel nog de auto om weten te ruilen. Ik begreep dat Cees zou rijden en hij had zijn auto al vol liggen. Ik was net nadat Cees was geariveerd weer terug en kon dus mooi alles mee inladen. Toen dat uiteindelijk klaar was zaten Jorien, Sanne en Bram bij Anke in de auto en zat ik zelf bij Cees achter de peddels.

Na een vooral "flitsende" rit, veroorzaakt door een omweg over de "Napoleonsbaan" kwamen we volgens mij ergens rond de klok van 22:30 en 23:00 aan bij Annemarie op de camping. Daar zaten Rien, Mark en Nyke al het goede voorbeeld te geven door aan een lekker biertje te zitten. Goed voorbeeld doet goed volgen dus al snel genoeg zaten we zelf ook aan een biertje. Annemarie schenkt maar tot 00:00 dus kreeg Cees een flesje mee en trokken we naar ons "Chalet". De vroege slapers gingen lekker slapen en de "late" gasten dronken nog een paar biertjes uit de krat. Ik geloof dat we uiteindelijk ergens tussen 02:30 en 03:00 in bed lagen.

Zaterdagochtend 08:00 Reveille.

Jorien is als eerste op de been en zet de eerste pot koffie voor die dag, hetgeen door Cees zeer gewaardeerd werd. Langzamerhand komt de rest ook op gang en gaat Bram samen met Nyke brood ophalen. Waar het vandaan is gekomen weet ik niet, maar het was prima geregeld. Voor de lunch zouden we gewoon alles meenemen. 

Rond de klok van tien uur zijn we ingestapt en naar "Sauheid" gereden alwaar we rond 10:30 aankwamen. Even rondkeken en besloten in ieder geval de tassen alvast mee te nemen. De boten bleven nog op de auto's.

In een behulpzame bui loop ik terug naar de auto's om helpen te dragen. Ik krijg van Sanne haar waterdichte tas die ik vrolijk op mijn schouder wil zwieren..... De aanzet was goed, het op mijn schouder vasthouden helaas niet..... De tas zwiepte vrolijk over mijn schouder en natuurlijk stond ik met mijn rug naar het water toe.... Dat is dan ook waar de waterdichte tas, die niet helemaal dicht zat, terecht is gekomen. Sprong in het diepe, tas gered...... en ja, het is niet zo heel moeilijk te begrijpen dat ik natuurlijk een stukje moest schrijven.

wwveilig2013 1

Ik krijg het gevoel dat er zich een patroon aan het vormen is..... nog voordat ik het water in of op ga heb ik het "stukje schrijven" al aan mn broek hangen. Maar goed, eigen schuld, dikke bult. Ik heb natuurlijk aangeboden de tas en vuil geraakte anorak even netjes schoon te maken. Als ik dit stukje schrijf hebben we net de ALV gehad en heb ik al begrepen dat er sprake is van een "zakkenwasser" binnen de club. Tel zelf maar even één en één bij elkaar op ;-).

Maar goed, we zijn hier niet om zakken te wassen, we zijn hier om veiligheidsza(k)ken aan te leren en bewust te worden van mogelijke gevaren.

We beginnen de dag met het doornemen van voorbereidingen die vooraf zouden moeten gaan aan het instappen van een vaartocht. Je zou het niet zo zeggen, maar daar komt nog behoorlijk wat bij kijken. Als ik nu alles nog een keer zou moeten opschrijven zou ik de helft alweer zijn vergeten. Daarna bespreken we nog de veiligheidsmiddelen en allerlei mogelijke kledingstukken, wanneer wat te gebruiken, etc, etc.

wwveilig2013 7

We zitten ondertussen zo rond het middaguur en de lunch wordt tevoorschijn gehaald. Brood, koek en allerlei soorten beleg zijn meer dan voldoende aanwezig alsook een aantal thermoskannen koffie.

Dan komt toch zo langzamerhand het moment om ons om te kleden. Eenmaal aangetrokken gaan we eerst een rondje zwemmen.. JEEMIG wat is dat koud.... de eerste tien tellen in ieder geval wel. We halen allemaal netjes de waterkant.

wwveilig2013 2

Vervolgens gaan we met de werplijn aan de slag. Na enkele werpoefeningen mogen we weer de plons in om na de wals netjes "gered" te worden en in het keerwater getrokken te worden. Zelf mis ik natuurlijk de eerste werplijn en zie die "rots" langzaam dichterbij komen. Geen probleem, netjes met de voeten naar voren er naartoe en onderweg de tweede lijn opgepakt. Mijn "redders" trekken me netjes het keerwater in. Dankjulliewel ;-).

wwveilig2013 3

Dat werpen op een slalombaan niet erg handig is ben ik later nog achter gekomen. Toch lullig als je iemand probeert te redden met een werplijn en die komt dan boven de poortjes te hangen.

wwveilig2013 4

Goed, we gaan verder met "aangelijnd" redden. Eerst in theorie, dan een korte pauze en daarna in de praktijk. Hier een aantal varianten met verschillende cases doorlopen die stuk voor stuk interessant, en belangrijker, zeer leerzaam waren.

wwveilig2013 5

Ondertussen liep de tijd tegen de klok van 16:00 en kregen de dames onder ons het aan de koude kant. Onderkoeling hadden we nog niet besproken, dus werd er besloten dat het genoeg was voor vandaag.

wwveilig2013 6

De baan had douches die gebruikt mochten worden, maar warm water zat er niet bij...... Euh..... we douchen wel op de camping. Iedereen was vrij snel omgekleed zodat we de lokale supermarkt konden aandoen voor nog wat boodschappen. Enkelen moesten nog een bank opzoeken om wat "flappen te tappen".

Eenmaal terug op de camping gingen mensen douchen, anderen gingen aan het eten beginnen. Cees stelde vast dat de biervoorraad te klein was en dat er bij de supermarkt geen koffie meegenomen was. Vooral dat laatste kon echt niet en derhalve is Cees onderweg gegaan om dat te verhelpen. Rien stond ondertussen aan het fornuis en niet veel later zaten we allemaal aan de dis in de kantine bij Annemarie. Het heeft heerlijk gesmaakt. Na het eten zijn er mensen bij Annemarie blijven hangen, Cees Rien en ondergetekende hebben buiten de vuurkorf eens opgewarmd.

Onder het genot van een lekker biertje wordt er lekker bijgekletst en/of slap geouwehoerd. We zien wat mensen ondertussen de slaapkeet opzoeken en ergens in de avond krijgen we bezoek van de "raft" dames. Later gooit een kleine regenbui roet in onze plannen en uiteindelijk belanden we ronde de klok van 01:00 in bed. Morgen weer een dag.......

Patrick -aka- zakkenwasser