Plingggg, mail. Mailtje van Anke dat er een lossing op de Vesdre is, en of er Batavieren mee willen om daar te gaan varen. Mmmm, ze gaan dus speciaal voor kajakkers een stuw open zetten zodat wij wildwatervaarders een kick-ass dag kunnen hebben..

Denk dat ik daar wel bij wil zijn. Op verzoek nog even de meerdere tochtverslagen op de site bekeken. Je weet maar nooit, misschien is er wel geen drol aan!

Nee, denk dat ik toch echt wel mee wil met dit tochtje.. Snel aanmelden bij Anke. Was ik niet iets vergeten trouwens.. Anke komt met de subtiele hint dat gelijk mijn vraag beantwoord "neem je dan wel je laptop mee Wessel? Dan kan je in de auto al beginnen te schrijven hierover" Ah, weet het weer.

Dan de bootkeuze; in overleg met Anke maar niet de Wigo meegenomen. Bootje heeft erg weinig volume en er zijn een hoop stuwtjes met toch aardig wat zog. Misschien is het handiger een wat dikkere boot mee te nemen.

Praktisch midden in de nacht (acht uur!!!) arriveren Anke en ik op de club. Als we een boot voor mij gaan uitzoeken is Cees daar al druk bezig met zijn boot. En ik word direct streng aangesproken over het feit dat ik de Wigo niet bij me heb!! "je mag van mij in een klein bootje varen hoor, als je gaat zwemmen dan vissen we je er wel weer uit" oké.. Top! Dan ga ik gewoon voor de Wavesport X, speelboot maar stiekem toch wat meer volume dan de Wigo ;)

Het was erg gezellig onderweg en van het voorgenomen dutje richting Belgique is uiteraard niks terecht gekomen. :-)

Bij aankomst stond er al een flinke groep Belgen te wachten voor een behoorlijk imposante stuw. Tientallen meters beton recht omhoog! Met onderin een klein sluisje waar het water uit spoot, speciaal voor ons ;) Dat water kwam via een spuitkom in een werkelijk prachtige beek terecht. Tientallen kleine vervalletjes, mooie rotsen en keerwaters. Voor een Bata4 dus speelplek na speelplek na speelplek. Anke gaat voor de 360's & Cees zet zijn boot steeds weer vol op de voorpunt & dan vol op de achtenpunt voor perfecte wheelies. En dat dwars door een lente groen bos. Schitterend!

ww vesdre 201905 12

ww vesdre 201905 12

Na een aantal kilometer spelevarend de beek af gedobberd te zijn is het water ineens stil en vlak. Dat betekend dat er iets gaat komen.. Zou dit het stuwtje zijn dat we op de heenweg al gezien en gescout hebben?? Yes, dit is de eerste. Links van de bosjes in het midden is de vrij en stroomt het water het mooiste door, dus die lijn gaan we varen. (Cees checkte voor de zekerheid ook nog even of ik het écht niet te eng vond en shutllebuny worden.. Sorry Cees krijg hier alleen maar meer zin van ;) Het landschap veranderd ook het krijgt iets industriëels. Iets wat de tocht ook afwisselend maakt.

ww vesdre 201905 12

Stuwtjes varen is boofslag oefenen natuurlijk! Mooi timen en net over het randje zetten. Cees vult aan dat als ik land ik ook wel gelijk een paar slagen mag zetten. Klopt, ik realiseer me dat ik klaar ga zitten met een lage steun maar het handiger is om gewoon te peddelen en weg te komen van eventuele zog. "Meer dan drie slagen zetten" vult Anke er lachend aan toe als ik een stuwtje verder toch nog een half metertje terug wordt gezogen. Zo rossen we nog een stuwtje of 14 af.

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

Waar de taal op de borden en de voertaal op het instap punt tocht echt Duits was is alles op het eindpunt toch echt Frans, je blijft lachen met die Belgen.

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

 

ww vesdre 201905 12

Anke en Cees gaan nog voor de 'second run, double fun' Ik heb al de hele week second run double fun gehad zullen we maar zeggen dus ik besluit een lekker dutje in de auto te gaan doen. En laat het eindpunt nu precies bij een frietkot zijn... Als we uiteindelijk met zijn drie´n gezellig een Vlaams frietje delen verbazen we ons toch even hard op hoe het kan dat er maar zo weinig Batavieren bij zijn. Dit traject is werkelijk een cadeautje om te varen. Het is prima in een dag heen en weer te rijden, en dat in mei!!!

Volgend jaar met een stuk of 15 Batavieren?

Vaarders: Anke, Cees F & Wessel