Een kleine delegatie van Batavieren besloten op eigen initiatief om nog een laatste keer te willen kajakken dit jaar. Met de extra regen van de afgelopen dagen werd geopperd om de Salm (België, niet te verwarren met de Swalm) af te zakken, waar zij donderdag dan ook te water zijn gegaan.

 

ww salm 20211230 1

Start van de Salm.

Met een goede 10 graden was het voor deze tijd van het jaar absoluut geen straf om het water op te gaan. De Salm is een rustige II a II+ rivier die zich kenmerkt als een smal bosriviertje dat bij veel regenval te varen is. Er zitten tal van speelplekjes in en er kunnen veel keerwaters worden gevaren. Bij 70cm moet je denken aan een debiet van 9m3.

 

ww salm 20211230 2

Rien die vol enthousiasme om de bocht komt varen.


 

ww salm 20211230 3

 

ww salm 20211230 4

Walsje waar je lekker in kon surfen. 


‘King of de wave’ spelen, een spel waarbij het doel is zo lang als mogelijk in de golf te blijven plakken.

 

ww salm 20211230 8


Wessel surfend door de wals.

 

ww salm 20211230 6

Boy die de passage neemt.

 

ww salm 20211230 5

Op de heftige stukken kan je ook over rotsen heen ‘boofen’

Bijzonder in het landschap zijn toch wel de echt smalle rijtjeshuizen van 4 soms wel 5 hoog en maar een paar meter breed. Door de jaren heen zijn allerlei verbouwingen uitgevoerd en daarmee hebben sommige huisjes wel meer dan 6 soorten bouwstijlen toegepast. Toevoeging van Bram was dat ze wel eens wat meer onderhoud mochten plegen aan sommige panden😊.

Pech was het voor Bram die net voor de grote brug bij de Camping een scheur in zijn Jackson voer. Gelukkig kon hij de tocht nog wel mee af varen.

 

ww salm 20211230 7

Uitstap net voorbij Trois Pont

Halverwege de pendel had Guido een ‘drinkshop’ gespot, dat een soort Wallonisch is voor een groothandel in Belgische lekkernijen van de lokale mini brouwerijen*. Die moest op de terugweg nog even worden bezocht. Wij werden daar hartelijk ontvangen door de frans sprekende eigenaar. Uitdaging was nog wel om in ons beste frans proberen uit te leggen dat we een kratje bier wilden vullen met verschillende soorten biertjes uit de streek. Echter, toen met wat handen en voetenwerk de boodschap overkwam, werden we uitgenodigd om in het proeflokaal eerst maar eens wat smaken te proeven. Na een goede teug van de limited edition van La Vieille Salm (Het lokale blond biertje), waren wij snel overtuigt dat ze in België wel van wanten weten als het aankomt op brouwen.

*Tussen Trois Pont en Houit, op de N68 ongeveer op driekwart van het traject (van boven naar beneden), net voor je langs de camping rijd zit aan de linkerkant Brasserie Detrembleur.

 

ww salm 20211230 10

In het proeflokaal van Brasserie Detrembleur met de baas aan de limited edition van La Vieille Salm.


20kg zwaarder (van alle biertjes) vertrokken we snel om af te reizen naar Vise om daar de dag af te sluiten bij een bekende pizzeria. Helaas was deze gesloten en zijn we geëindigd bij de kebabzaak aan de overkant.

 

 ww salm 20211230 9

Afsluiten met Doner Kababbies in Vise

Guido

 

Vaarders : Hans, Rien, Wessel, Bram, Boy, Eva, Guido

Instap : Houit, België (50°19'04.6"N 5°54'21.6"E) (Houit is het gehuchtje stroomopwaarts van Grand Halleux)

Uitstap : Brug na Trois Ponts op de Amblève, België (50°22'57.5"N 5°52'36.6"E)

Peilschaal : Trois Ponts: 70 cm (hoog water)

Traject : ~12 km