Nadat we gisteren de Lesse gevaren hadden besloten we om vandaag de Our te doen. We wisten dat er een afvaartwedstrijd op de Lesse plaats zou vinden, maar hadden gehoord dat die om 13:30 afgelopen zouden zijn. Als we dus niet te vroeg zouden starten, dan zouden we na 13:30 op de Lesse uitkomen en de afvaarders niet in de weg varen. De Hulle en de Houille waren ook in de discussies naar voren gekomen en natuurlijk wilde John eigenlijk heel graag naar de Salm :-). Eigenlijk zijn we nog drukker geweest met wat groep twee zou gaan varen. Cees en Jacques die niet met ons meekonden omdat ze geen derogatie hadden en Laura, Marlou en Sigi die nog wat meer ervaring kunnen gebruiken voor zo deze rivieren gaan varen.

Gisteravond had niemand het laat gemaakt. Mark werd bijna weggekeken terwijl hij het laatste beetje bier uit z'n flesje opmaakte. Hij had wel een tactische plek uitgezocht door voor een slaapkamerdeur te gaan zitten, dus heeft het nog eventjes volgehouden met wat gezelschap.

Bart had lekkere bolletjes en croissants voor bij het ontbijt gekocht. Gegeten, natuurlijk nog even gehoord dat er toch echt geen jam was en toen opruimen, een beetje schoonmaken en omkleden. Bart had ondertussen ook gebeld om ons aan te melden voor het varen van de Our.

Gisteren had Mark z'n boot al bij John op het dak opgebonden, dus hij kon omrijden. Rob zou ook weer meevaren en Rob en Mark hadden bedacht dat zij samen naar de uitstap zouden rijden, zodat de rest meteen naar de instap kon. Zonder dat wij (Bart, Sanne en ik) dat doorhadden was dat plan blijkbaar aangepast, want alle auto's reden ons braaf achterna naar de instap. Toch nog een normale omrij-actie nodig. Ach, zo zouden we tenminste niet te vroeg de Lesse opvaren. In de wind en een beetje regen mochten we staan wachten. Ondanks de hoge temperatuur was dit toch wel een beetje fris.

Omdat Bram naar huis was hebben we de groepjes opnieuw ingedeeld. Vandaag voer ik met Mark, Jens en Boy. De andere groep bestond uit Rob, Bart, Sanne en John.

ww our 20200202 5

ww our 20200202 5

Bij de instap was goed te zien dat er flink water stond. Goed bukken om onder het bruggetje door te varen en daarna was aan de rechteroever een redelijk deel van het weiland overspoeld. Bij sommigen steeg de spanning een tijdje. In het begin vaar je een stukje over een smal riviertje door het bos. Daar moesten we er dan ook een paar keer uit vanwege bomen. Goed te doen allemaal. Er waren verschillende inzichten over welke kant van de rivier het makkelijkste was voor het overdragen.

ww our 20200202 5

Daarna volgde de leuke verblokte passage. Vervolgens wat speelplekken. Op eentje had ik net bedacht dat ik toch niet om zou gaan. Neusklem afgezet en dus toch dat koude zoetwater in mijn holtes. Even bijkomen na een zeer geslaagde rol en weer door. Wat mooie stukjes met lage rotsen waar je lekker achter kan slalommen.

ww our 20200202 5

Exact om 13:30 voeren we de Lesse op. Er kwam een afvaarder langs en die gaf aan dat er nog twee zouden volgen. Toen die voorbij waren gingen we weer lekker ons gang op de erg breed geworden Lesse. Er zaten wat minder rotsen boven water, maar sommige walsjes waren wel leuker om in te spelen. Er kwam toch nog een slalommer, en nog een, en nog een. Hmm, waarschijnlijk toch iets niet helemaal goed begrepen. Uiteindelijk bleken ze om 13:30 gestart te zijn en hebben we dus waarschijnlijk de hele wedstrijd voorbij zien komen. Steeds aan de kant om ze niet in de weg te liggen en goed achterom kijken of er nog wat aan kwam. Onder de brug stond genoeg water zodat je er vandaag wel echt kon surfen. Gisteren lukte dat nog niet.

ww our 20200202 5

Het grote gat wat daarna kwam was spannend, maar wel mooi. Ik heb er wat gespeeld en durfde er steeds steeds verder in.

Toen we de dubbele trap af waren zagen we daar nog wat vaarders en daar stond ook wat publiek te wachten. Er moest nog een jongen komen die normaal de Midden Lesse zou varen, maar vanwege de hoge waterstand mocht dat niet. Hij kon goed genoeg varen, dus onder begeleiding mocht hij als laatste met de gewone wedstrijd meedoen. We bleven daar wachten en wachten en wachten. Onze tweede groep kwam ook maar niet. Boy en Jens zijn niet zulke spelers en Mark begon last te krijgen van z'n arm, dus deed ook niet zoveel. Na een hele tijd ben ik toch maar lekker gaan surfen. Na de oefening van gisteren ging dat een stuk beter. Het verschil in waterstand is onder de dubbele trap nauwelijks merkbaar. Het publiek begon wat onrustig te worden omdat die jongen er nog steeds niet was. Een vrouw ging een stuk stroomopwaarts lopen. En uiteindelijk na heeeeel veel tijd kwam hij dan toch aanvaren met iemand er achter aan. Hij was gaan zwemmen, maar kwam met keurige techniek goed de trap over.

ww our 20200202

Na zoveel tijd daar rondgehangen te hebben toch maar de boot uit om wat te eten. De andere groep kwam er ook eindelijk aan. Laatste stukje varen en op naar de uitstap. Was weer een heerlijk dagje op het water. Iedereen gedag gezegd die in een andere auto stapte, want wij waren de enige auto die terugging naar de club. Onderweg het officiele vaarverslag van gisteren ingevuld en in Vise nog een pizza gegeten. Daarna nog nagenieten met de foto's (van zaterdag) en de afrekening enzo.

Anke
Our 82 cm afgelezen bij peilschaal Opont,
Online Our- Opont 82 tot 83 cm.
Lesse Resteigne: 122 cm tot 126 cm
Lesse Maissin: 92 cm tot 94 cm. Voor wat het waard is. Volgens mij in werkelijkheid echt niet lager dan gisteren.