Vanmorgen zonder wekker opgestaan, Hans was al onderweg, koffie was al aangezet....... ochtendritueeltje begonnen.

Daarna samen met Hans naar de bakker. Stilletjes aan wordt iedereen wakker, komen de gebakken eieren op tafel en worden ondertussen de waterstanden bekeken. Sven is even na negenen ook gearriveerd.

Daar waar ik de mist in ga in dit verslag verwacht ik dat de redactie mij hierop zal corrigeren ;-). Tijdstippen heb ik even niet meer helder voor ogen vwb de ochtend.

Het wordt de Aisne (red: boven Ambleve net te laag (64 cm), Boven Lesse echt te ver, boven Rur kans op te laag (helaas, had toch gekund), Aisne, voor veel een erstbefahrung en 20 minuten rijden, dus die maar weer eens proberen). Volgens mij rijden we ergens tegen 10:15 bij Annemarie weg.

We kleden om aan het uitstappunt, de auto van Sven blijft daar achter. Marije neemt de Luup mee, ze vaart vandaag niet mee ivm een zere schouder. We rijden vervolgens naar het beginpunt, binden de boten af en maken ons klaar voor de instap.

ww aisne 20160131 6

De eerste stuw

De groepsindeling blijft nagenoeg gelijk aan gisteren. Alleen Stephan en Nienke maken een switch. Nienke is vandaag onze voorvaarster met direct daarachter Menno, just in case. Zelf heb ik al vrij snel een "awkward" moment te pakken maar kom er nog goed mee weg (red: lees voor "awkward" moment maar gewoon "boom", Sas en ik zijn nog geeneens ingestapt of we zien Patrick voor ons neus al direct in "gesprek" met de natuur gaan.  Het gaat maar net goed). Achteraf was dat misschien wel een voorbode voor het verdere verloop van de dag.

ww aisne 20160131 1

Een van de heel sporadische speel golfjes in de eerste helft van de toch

Helemaal zeker weet ik het niet meer, in totaal ben ik driemaal gaan zwemmen. (red: ja hoor, tellen lukt nog) Ze zijn me niet allemaal even duidelijk blijven hangen. Ik weet wel dat ik er goed van baalde op die momenten.

ww aisne 20160131 2

Zo her en der wel wat hout erin en erover, kon allemaal net

Eentje is me wel bij gebleven:

We komen bij een passage (red: 1 van de 3) waar het even nauwer wordt. Niet zo heel erg spannend, maar als je focus niet 100% is ga je toch zwemmen.....hetgeen mij dan ook gebeurde. Ik had alles vast, zoals het hoorde..... (red: dat niet alleen, Patrick rolde de eerste keer zelfs voor 90% :() maar de peddel werd uit mijn handen gegrist leek het wel. Boot aan de kant maar de peddel nergens te zien...... Nader zoekwerk leerde mij dat mijn peddel onder water ergens tussen de stenen is blijven steken. Het duurde even voordat we m gevonden hadden, maar Menno's ervaring vertelde hem dat de peddel daar wel ergens MOEST zitten. Gevonden peddel.....maar hoe nu verder. Menno ging boven de peddel surfen en probeerde de peddel los te tikken, hetgeen uiteindelijk ook lukte. Respect Menno, je bent mijn held !!

(red: wedstrijdje peddel verstoppen gaat Patrick zeker winnen, we redden Patrick (rechter kant) en boot (linker kant :)) maar de peddel zien we nergens drijven, die kunnen we echt niet gemist hebben met 4 man nog in de boot. Dus boot op de nek en langs de kant terug ploeteren naar de passage. Ik hoop dat hij daar ongezien langs de kant is gespoeld. Helaas, niets. Dan zie ik iets onregelmatigs in de hoofdstroom. 40 tot 50 cm onder de wateroppervlakte zie ik een lichtblauwe schim, daar heeft Patrick zijn peddel verstopt, klasse hoor! De hoofdstroom is hier 4 meter breed met een doorstromend semi-keerwater ernaast. Er aangelijnd naartoe zwemmen is kansloos en daarnaast heb ik daar helemaal geen zin in. Ik heb het eigenlijk al opgegeven maar ga minimaal een poging doen. Ik kan vanuit het keerwater een golfje in de hoofdstroom pakken en met een beetje peddelen blijft ik rechts naast de peddel surfen. Ik verleng de peddel steeds naar links en maak dan een opzettelijke misslag, links diep door het water, een paar keer lig ik bijna om maar weet toch ook een paar keer diep onder water de peddel van Patrick te raken, hij geeft echter geen krimp, hoe lang ga ik hiermee door ? Dan schiet ik door naar de overkant en blijf schuin tegen een rotsblok hangen. Net al ik me weer naar boven probeer te duwen hoor ik patrick juichen, de peddel is losgeschoten. Even later gooi ik hem bij zijn boot aan de kant, de peddel heeft wat krassen maar lijkt, wonder boven wonder onbeschadigd).

Terug naar de boot...... Nienke en Pauline zaten een stukje verder op de kant te lunchen. Dat leek mij ook een heel goed idee !!

(red: ik vaar een stukje door om Saskia te zoeken die ook wat verderop een lunchplek wilde zoeken. Ze ligt onder de brug te wachten. Direct na de brug is een schitterende speelgolf, Saskia luncht aan de kant, ik even snel in het keerwater en leeft me dan nog even lekker uit op de golf, een harstikke mooie schuine surf golf, echt toppertje met een joekel van een keerwater in de binnenbocht, ik wil die nog wel eens zien met midden tot hoog water).

Uiteindelijk ook daar weer vertrokken en kwamen we allemaal weer samen.

ww aisne 20160131 3

ww aisne 20160131 4

ww aisne 20160131 5

Stuw met vies veel hout, bij een wegbrug dus vooraf goed te verkennen

ww aisne 20160131 7

Laatste stuw, rechterkant absoluut vies bij meer water. Na de volgende bocht hele mooie golf

Ik ging nog een keertje om....... volgens mij ook nog precies bij een leuk speelstukje...... vlak bij het einde ? (red: ja bij de laatste mooie surfgolf, net na de laatste stuw in het dorp, ook weet schitterende golf met keerwater, maar helaas niets mee kunnen doen i.v.m. bovengenoemde lichaam uit boot extractie).

Ik maal er niet om.....ik ben er wel klaar mee voor vandaag......

Concluderend:

Gemiddeld genomen hebben we toch wel leuke dingen gedaan. We werden uitgedaagd achteruit te traverseren, achteruit een keerwater te varen, met zo min mogelijk slagen over te steken.......en zelfs een klein stukje met de ogen dicht te varen.

Voor mezelf sprekende was het een mooie dag, niet mijn beste dag getuige mijn 3 zwempartijen, maar wel een mooie dag.

Maar wel blij dat ik aan het eindpunt was hoor.......

Patrick

Instap : Fanzel
Uitstap : Bomal

Peilschaal : Juzaine 54 cm, licht dalend.

Tip van de redactie: Traject is de moeite NIET waard. Bevat in totaal 3 leuke passages over iets van 8-9 km. Ook 5 stuwtjes die geen enkel allure hebben, de laatste bij wat meer water zelfs gevaarlijk (helemaal links   bij de muur varen). Niet met beginners varen. Bij zwemmers is het lastig boten hozen doordat de kanten vaak gereguleerd zijn (lees muurtjes). Keerwaters en kanten hangen vol met prikkeldraad. Daarnaast werd er op diverse plekken geloosd een duidelijk riool stank en waarschijnlijk de oorzaak van een weekje durchlauf. Absolute afrader, zeker als je een Salm in de buurt hebt. De twee laatste speelgolven zou ik echter wat graag willen verhuizen naar de Salm.