Waal, Xanten-Lent

60 km wegscheppen onder mooie weersomstandigheden, -7 C en 3 Bft Oost bij de start en -4 en 4 Bft bij de finish.

In 5 1/2 uur incl. 2 kleine en 1 langere pauze voeren we vanuit Xanten tot aan Lent en zette weer voet aan wal bij zonsondergang.

Na vele enthousiaste reacties van onze tam- en wild-watervaarders, hebben Franc en ikzelf uiteindelijk de Batatrots hoog gehouden.

We beginnen met een breefing. Op 1 deelnemer na, was deze groep in het bezit van minimaal het zv-certificaat (geen eis voor deze tocht) en ervaren op grootwater en zee, maar niet iedereen kende elkaar en waren er ook verschillen in kracht en conditie.

Het is gebruikelijk om bij de start van zo'n tocht een paar accenten aan te geven, ook omdat de Waal niet voor elke deelnemer bekend terrein is.

Op dit traject, Rijn, Bijlants kanaal en Waal gelden bepaalde Vaar-reglementen, zijn er 2 bunkerplaatsen waar de grote vaart lastige manoeuvres uitvoeren en een Pannerdenskanaal met in- en uitgaand verkeer.

Op die punten moet het voor schippers duidelijk zijn hoe de kano-groep zich opstelt of gedraagt.

Omdat de water- en luchttemperatuur laag is, de afstand tot de oever soms groot is, wordt er bij de breefing ook afgesproken dat er compact gevaren gaat worden, veilig en gezellig.

Na deze Brrrrrrrrr-eefing, zijn we met z'n tienen aan de 4e editie van deze traditionele eindejaarstocht begonnen.

Vanwege de (aangewezen) rechter oever om langs tevaren, peddelden we niet steeds de ideale stromingslijn.

Wel was er voordeel van wat wind en de stroming en voeren we die ruim 4 vaaruren toch gem. Met 7 รก 8 km/h eigen-snelheid en gingen er als ploeg lekker vlot overheen.

De bodemsnelheid was soms ca. 15 km/h. De scheepvaart was met tussenpozen intensief, maar helaas met gebrek aan surfbare golven. Slechts een enkele schipper kreeg het af en toe te kwaad met onze fratsen langszij stuurboord.

De afvaart bij Xanten

Geen andere toeristen, alleen beroepsvaart

Brug bij Rees

Kernwasser wunderland

Pauze

Omdat iedereeen zich op koude had ingesteld, wat extra lagen aan had, was het aangenaam warm peddelen, ook met ijsafzetting op je anorak. De pauzes, een korte drijf/snack-pauze in de buurt van het mooi belichtte Rees, een eetpauze in Emmerich in de luwte, was goed te doen met o.a. zelfmeegenomen warme drank. De 3e pauze op de kop van Pannerden om de zitspieren even de ruimte te geven, werd al weer frisjes. De uitstap, was met een straffe wind op de dijk een onvervalst Siberisch genoegen.

Meerdere verkleumde wandelaars, die onze verkleed-oefeningen aanzagen, vonden ons echte Batabikkels. Met een relaxt etentje hebben we het kanojaar met z'n allen voldaan en in stijl afgesloten.

Lent, ons doel bereikt !

Dit stukje Rijn is landschappelijk afwisselend en mooi en scoort beter dan het stuk Nijmegen-Zaltbommel, dat we vorig jaar hebben gevaren.

We zetten deze tocht weer in de agenda, de 30e dec.'09 ?!

Of misschien dat 30 dec 2009 een tochtje Rijn, Pannerdens kanaal en dan Ijssel, Emmerich - Deventer, zo'n 60 a 70 km ook een leuk plan is. Kom maar op met jullie wensen!

Iedereen een behouden vaart gewenst in 2009,

Chris

Overige deelnemers, waren van de NKSV (2), WKV-Wageningen (4) en De Biesboschbevers(2).