Batavieren Waalralley 2006

30 december 2006

Xanten – Nijmegen, de Batavieren Waalralley 2006

Weersverwachting: ZZW 6Bft en regen, later storm vanuit ZW.

Vorig jaar nog als verkenning gevaren door Marie-Louise en Chris. Dit jaar stonden we met 5 Batavieren (Karin, Marie-Louise, Jan-Willem, Dick, Patrick) en 2 NKSV-ers (Marc en Ernst) sterk in de regen en gure wind in Xanten naar de hekgolf van een vol gas passerende Hercules XVI (of was het een ander?) te staren. Het gestel van de grote organisator Chris had het helaas af laten weten, die lag in zijn warme bed. We konden hem altijd bellen als het nodig mocht zijn..….

Eerder die ochtend in alle vroegte in Lent op de dijk bij elkaar gekomen en na koortsachtig overleg toch maar besloten ook in Millingen een auto neer te zetten. Met de eerdere ervaringen van Marie-Louise in het achterhoofd, de al flink aangezwollen wind en een storm op komst leek dit een wijs besluit. Doorgereden naar Xanten werden we door Marc en Ernst al in tenue opgewacht. Ons in de druilerige regen ook maar vlug omgekleed.

Na nog een enkel woord met passerende wandelaar te hebben gesproken (Nein, ist gar nicht Kalt; Nein, Nimwegen ist nicht weit) zijn we uiteindelijk van wal gestoken om onze kerstmaaltijden te gaan verbranden. De eerste flauwe bochten tot aan Rees rondden we comfortabel onder de wal met regen en wind in de rug en lichtjes van opzij met een snelheid van ca. 6 knopen. De Rhein is hier lekker breed, echt druk was het niet. Veel last van de scheepvaart hadden we dan ook niet, de scheepvaart waarschijnlijk ook niet van ons.

Toen het licht bij Dick begon uit te gaan werd onder de rook van Kernwasser Wunderland besloten tot lunch. Karin haalde haar oranje zeiltje weer te voorschijn en Jan-Willem liet zien waarom je je zwemvest niet met eten er nog in in de loods moet opbergen.

Op weg naar Emmerich hield het echt op met regenen. Hercules 1 t/m 5 (of waren het anderen?) en nog zo wat aken en duwcombinaties die ons stroomopwaarts tegemoet kwamen en na het bochtenwerk vlak voor de grens eindelijk vol gas konden, zorgden voor enig vertier onderweg. Daarna werd het rustig op het water.

Omdat vermoeidheid bij een enkeling een rol ging spelen en we niet meer op de stroom bleven ging de vaart er ook bij ons uit. In Millingen werd met nog een uur tot donker, nog 1,5 uur varen, een aanwakkerende wind op kop en 45 km in de armen besloten tot uitstappen. Na wat heen en weer gerij zaten we uiteindelijk allemaal aan de dis in De Sprok.

Zondag 30 december 2007 staat de tocht weer op de agenda, en gaan we weer voor die 60 km, alle kilometervreters welkom. De lessen nu geleerd:

  • iedereen een goede (vaar)conditie
  • Om 9.00 uur is het licht: 9.00 uur in het water
  • Vertrek loods: 6.00 uur

Patrick