Verslag dagtocht op de Raam

21 maart 2005

Nog fris maar met de verwachting van een zonnige dag, komen Willem, Kitty, Jan, Judith, Gert-Jan, Johan, Herma, Bram en Martine op zondagochtend de 21e maart samen bij het clubhuis. Snel de boten opgeladen en op weg naar Grave voor een dagtocht op de Raam.

Slechts een klein half uur rijden maakt dat we pas om 10 uur konden verzamelen waardoor iedereen lekker uitgerust oogt. Onder het toeziend oog van de lokale hangjeugd, stappen we dan ook monter en zonder natte voeten in de boten, om zo snel mogelijk buiten de bebouwde kom te komen. Dichte rietkragen afgewisseld met doorkijkjes over de velden schuiven langs de kant voorbij. We zwermen wat uit elkaar waardoor we een lang lint kanoërs vormen. Dit heeft zoveel rust tot gevolg dat de achterhoede meldt alleen op de heenweg al 5 ijsvogels waargenomen te hebben.

De Raam, die er op sommige plaatsen uitziet als een wat brede sloot, wordt soms wat smaller door het riet dat naar elkaar toegroeit. Oppassen met de peddels dus om niet te blijven hangen. Na een uurtje of anderhalf komen we bij een kleine stuw waar we uit het water moeten. Gelijk een ideale aanleiding om de proviand uit de zakken te halen. Niet helemaal zeker over welke kant van het water de minste wind biedt zetten we ons precies daar neer waar we ook uit de boten zijn geklommen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan tenslotte. Na een lekkere pauze in de zon, genietend van de nootjes van Willem en Kitty uit vaarseizoen 2004, hebben we de boten naar de andere kant getild en onze route voortgezet. Nu wordt het pas echt mooi…tot de volgende stuw ongeveer 20 minuten verderop. We besluiten om om te keren en rustig terug te zakken richting het dorp.

Langzaamaan komen we terug richting de bewoonde wereld, wat blijkt uit het toenemend aantal wandelaars langs de oever en vislijnen in het water. Een beetje moe maar zeker voldaan komen we bij de auto’s terug. Lekker een hele dag met de neus in de zon gezeten maakte deze tocht voor mij een heel goede start van een nieuw seizoen!

Martine Pronk