Cowkayakken op de Niers

Zondagochtend (pinksteren)

Neen, ik ben niet bij de gezelschappen die met Pinksteren het wilde water zijn gaan opzoeken. Ik heb met Pinksteren een festivalprogramma gepland met mijn zoon. Vandaag multiculti in Nijmegen, morgen Landgraaf.

Maar de kanokoorts kriebelt toch. Dan maar even een uurtje de Niers in Gennep bedwingen. Van thuis uit boot op de schouder, de weg over en de Niers in plonsen. Via de nieuwe nevengeul in de Niers stroomop.

Op een gegeven moment zie ik iets tussen de struiken. Dat is wel een groot stuk plastic. Als ik er naar toe vaar zie ik wat er aan de hand is.

Een koe was in de Niers gevallen en zat half vast in de bossages tegenover de vroegere uitlaat van de Page. Passanten aan de kant bellen de brandweer.

Ik keek eerst of de koe iets verderop de kant op zou kunnen. Maar daar was het te modderig. De koe zwom even later zelf naar de andere kant uit de stuiken. Vandaaruit kon ik koe stroomafwaart drijven.

De koe was blijkbaar niet erg gestresst want ze at onderweg rustig van de grassprieten op de Niersoever. Een paar honderd meter verder was een geschikte plek waar de koe misschien aan land zou kunnen, in de buurt van PicaMare. En het lukte. De koe, met veel gespetter en aangemoedigd met een vriendelijk klopje met de peddel klom zelf aan de kant naar boven.

Juist op dat moment kwam de brandweer aan om de koe op te vangen en te voorkomen dat deze in een post-traumatisch stresssyndroom zou komen.

Een cowkayakboy: Yahoe… Verder stroomop naar Ottersum.

Frank P.