Vlakwater weekeinde Groningen

Groningenweekend 24-25 november 2006

We zouden met ongeveer tien Batavieren gaan varen en traditiegetrouw waren er op de afspraakwoensdag op de afgesproken tijd pas twee van de tien aanwezig. Het verhaal van de tien kleine negertjes leek weer eens realiteit te worden maar uiteindelijk zijn we toch met zeven man/vrouw vertrokken. We konden overnachten in Ezinge, in het prachtige huis van de schoonzus van Marie-Louis. Daar zaten we ’s-avonds om 23.00 uur aan de borrel en maakten plannen voor de volgende dag. Marie-Louis, Ella, Judith, Karin, Dick, Patrick en ondergetekende.

Zaterdagochtend heb ik samen met ML voor de inwendige mens een order geplaatst bij de plaatselijke middenstand waarbij op de terugweg lopend naar huis, onze armen zowat tien centimeter langer zijn geworden. Je knaagt en drinkt wat gewicht bij elkaar tijdens twee dagen.

Het plan was om in elk geval één dag op het Lauwersmeer te gaan varen maar zondags kwam het daar niet van. Het waaide hard, windkracht 5/6 met verwachte uitschieters naar 7/8. Het was niet zo moeilijk om het gezonde verstand boven stoerdoenerij te laten prevaleren en we kozen er voor om dan maar maren te gaan varen. We zijn gestart bij camping Marenland in Winssum, gingen voor de kenners van de streek vervolgens naar Onderdendam en vandaar via Baflo of all places, Rasquert en Mensingeweer weer terug.

Een tocht van vijf uur met onderbreking van een krap half uurtje pauze.

Tijdens de pauze werden we door Karin verrast met een pseudo-wetenschappelijke analyse van de groep. Ze ontdekte een Enneagram type 2 (de doener), type 4 (de leider), type 7 (de genieter) enzovoort. Opvallend was dat de twee leiders van het weekend, Ella en Marie-Louis helaas niet op type 4 werden geclassificeerd maar dat verbaasde niemand. Een enkeling was teleurgesteld over zijn uitkomst, een ander fleurde op omdat het meeviel en weer een ander was niet te classificeren omdat Karin het ook zelf niet zo goed meer wist.

De sfeer werd er gelukkig niet minder van en de enige conclusie die we met betrekking tot de betrouwbaarheid van het Enneagram konden trekken was dat het in ieder geval een relatie had met het weer. We zaten namelijk nog maar amper in de boot of het hoosde van jewelste.

De kaasfondue smaakte ’s-avonds als vanouds en legde een mooie fundering voor de inname van enige alcoholica. Kaasje, neutje, weer en wind eisten voor de meesten echter hun tol en al om kwart over tien kropen we in ons mandje. Morgen komt er weer een dag, de weersvooruit-zichten stemden weer niet hoopvol.

Op zondagochtend heb ik me in mijn culinaire specialiteit volledig kunnen uitleven, namelijk het koken van eitjes. Het plan was om vanuit Zoutkamp een tocht over het Lauwersmeer en vice versa te varen maar aangezien de wind weer zuidwest tot hard zou aantrekken leek dat ook vandaag niet verstandig. Overwogen werd nog even om als alternatief dan te starten vanaf Dokkummer Nieuwe Zijlen maar niet iedereen voelde zich vertrouwd bij het idee om met harde wind en hoge golven op open water te varen.

We besloten toen om in te pakken, richting huis te rijden en in de Wieden het weekend af te sluiten. Daar kan je toch wat beschutter varen.

Zo gezegd, zo gedaan en om elf uur vertrokken we vanuit Belt Schutsloot over de Arembergergracht naar de Beulakerwijde, het Giethoornmeer, daar doorgestoken naar Giethoorn, stukje Bovenwijde en via de Molengracht naar de Belterwijde waar we de wind recht op kop hadden en door de ondiepte leek het hier meer op rodeorijden dan op kanovaren.

Dat ging overigens iedereen goed af, het doet wel een aanslag op de spieren maar als je daarna aan de overkant weer in rustiger vaarwater komt geeft het toch altijd weer een tof gevoel. Nu konden we op het gemak door kleine slootjes weer naar het vertrekpunt en om vier uur zetten we weer voet aan wal.

Al met al een geslaagd weekend, geen Lauwersmeer maar twee mooie alternatieve routes, veel gelachen, lekker gegeten en gedronken, pseudo-wetenschappelijk weer wat bijgeschoold (ook nooit weg) en weer zin in de volgende tocht. Noteer alvast, zondag 12 december Kaagmeer en zaterdag 30 december beulentocht Xanten-Nijmegen, 60 kilometer over de Rhein und Waal.

Willem