Tochtverslag Ketelmeer op 10-12-06

Ja, dat kan! Vlakwatervaarders doen het (ook) in de winter.

Op 10 december vertrokken Ella, Hidde, Patrick, Chris, Wim en (D)i(c)k naar Ketelhaven, aan de Noordkant van Oost Flevoland. Oorspronkelijk stonden de Kagerplassen op het programma, maar we hadden zin in wat groter water. Dit was voor ons een nieuw vaargebied, maar het is erg goed bevallen.

Vanuit Ketelhaven heb je de keuze: westwaarts het Ketelmeer afvaren en verderop naar het IJsselmeer. In oostelijke richting het andere stuk Ketelmeer en verderop het Zwarte meer. Het ene groter en meer open water, het andere meer beschut.

Wij gingen eerst om een kunstmatig eiland heen en vervolgens verder in oostelijke richting. Het was prachtig zonnig weer, blauwe lucht. Lekker stevig windje, niet te hard, schuin in de rug, af en toe heerlijk surfend. Grote hoeveelheden vogels om ons heen. Ik ben geen vogelkenner, herken een aalscholver en een meeuw, maar ik hoef niet alle vogels te kennen om ervan te genieten.

Hoezo, winterstop? In deze tijd van het jaar is het heerlijk rustig op het water, bijna geen verkeer. Behalve twee enorm grote zeilschepen, een zeilboot en een enkel motorbootje waren we alleen op het water.

We lunchten op een zandstrand, uit de wind en in de zon, wat heel goed te doen was. Vanwege de buitentemperatuur koel je wel weer relatief snel af, en na een half uurtje pakten we de tocht weer op.

Binnen de kortste keren ben je, goed ingepakt in neopreen en anorak, weer warm en bezweet.

Via het wat grotere water van het Ketelmeer gingen we zuidwaarts de Rieteilanden in. Een prachtig ondiep stuk water met verschillende eilandjes. Enigszins à la Biesbosch, maar toch weer anders.

Via het Katendiep kwamen we uit op de IJssel, waar we met de stroming mee vrij snel terug waren in de jachthaven van Ketelhaven, iets eerder dan gepland. Half 4 en met 21 km achter de rug stonden we weer op de wal; even later vertrokken we in verschillende richtingen naar huis.

Het mooie van dit gebied vind ik de grote variatiemogelijkheden, van beschut varen tussen rietkragen, tot groot open water, en alles ertussen in. En door de vele waterverbindingen en de Wieden in de buurt kun je er heel gevarieerde dagtochten en meerdaagse tochten varen. Wat mij betreft komen we hier meer dan eens terug!

Maar eerst op 30 december het voorlopige klapstuk van dit jaar voor de vlak (nou, ja, vlak?) watervaarders van Xanten naar Nijmegen! Oftewel, de eerste Waalralley! Wie durft het aan en gaat mee?

Dick