Joeksweekend 2009 KV de Niers

1 e dag 17 oktober 2009

Voor dag en dauw letterlijk stonden we op elkaar te wachten in Boxmeer bij het TinQ-station niet ver van afslag van de A73 en dan richting Boxmeer en zowaar rond 10 voor half negen was er de eerste al en je raadt nooit wie. Dat was Henk. Allengs kwamen de anderen en rond 8u45 konden we vertrekken richting Ohe en Laak alwaar we de grenzen gaan opzoeken in de Grensmaas en directe omgeving.

Simone , Johan, Nine, Henk, Edith & Chris en Tom & Aline vertrokken richting Zuid-limburg. Joost en Charles & Annelies gingen op eigen gelegenheid en zouden later aanhaken.

De reis ging voorspoedig; er was weinig drukte op de weg en het weer was fris, maar leek wel redelijk te worden voor deze herfsttijden. We kwamen aan in de schitterende accommodatie de Sangershoeve in Ohe en Laak, een minicamping, die er keurig netjes bijlag en die ook beschikte over meer dan een normaal luxe sanitairvoorziening. De eigenaar begroette ons heel persoonlijk en niet voor niks deed hij dat bij een aantal in de aanbieding zijnde natuurstenen troggen waar Belgische koeien uit pleegden te drinken. Ze waren mooi en bijzonder, maar ook prijzig. De vraagprijs was 200 euro per stuk. We namen bedenktijd in deze en die loopt nu overigens nog. Inmiddels waren degenen, die niet in de groep heen reisden er ook!

We zetten de tenten op en wapenden ons daarmede enigszins voor de koude nacht. En vervolgens bereidden we de tocht die we zouden gaan maken voor.

De opstapplaats was bij het veer in ’t plaatsje Berg en de uitstapplaats vlak bij de minicamping voornoemd.

Inderdaad voeren we zo’n 18 km over de mooie Grensmaas en we startten meteen al met een gigantische hagelbui, maar verder was het weer overdag heel goed voor de tijd van het jaar.

We kanoden in een redelijk tempo en bij de minder getrainden was dat ook aan te zien dan wel te merken. Henk is zelfs nog even op sleeptouw genomen door Chris & Edith en later door Tom, maar de aankomsttijd was wel gelijk. Met andere woorden de condities van de deelnemende leden viel in zijn geheel nog wel mee. Het spreekt overigens ook boekdelen over de sportieve en solidaire sfeer binnen de groep. Chapeau!

Het was een bijzonder goed georganiseerd zogeheten Joeksweekend van KV de Niers, want er waren zelfs langs de route rustplaatsen voorzien van redelijk comfortabel meubilair, waar Tom onmiddellijk gebruik van maakte.

We hebben lekker gekanood en ’s avonds hebben we de eerste dag afgesloten in De Hompesche Molen die dateert uit 1722. In de molen en het aangrenzende molenhuis hebben we onder het genot van een ‘exotisch’ biertje een heerlijke betaalbare lunch genoten in die authentieke sfeer/entourage van die molen in Stevensweert, 2,5 km van Ohe en Laak gelegen.

We wandelden terug en waren eerder thuis dan gepland, maar dat kwam omdat we geen kroeg meer konden vinden, opmerkelijk in Limburg!.

Later bleken er toch wel zo’n stuk of vier kroegen te zijn (red: en een batavier kan die niet vinden?). We drinken buiten nog vlug wat en rond 23.00u ging iedereen de koude nacht tegemoet en waar we inderdaad ’s morgens de witte rijp op de wetsuits zagen. De eerste dag en nacht zaten erop!

Zondag

De nacht met of zonder extra sokken en ijsmuts goed geslapen. Na een ontbijt met een extra voorraad warme broodjes door de campingbaas gebakken, compleet met ei/champignons/spek en nog meer. Even onder broken door een stevige bui. Maar gelukkig de enige van de hele dag!! Werd het tijd om aan de kanotocht te beginnen. De groep was iets geslonken vergeleken gisteren. De tocht kon, tot de verbazing van de campingbaas, meteen aan de camping gestart worden op de oude Maas. Dit werd natuurlijk wel even door de campingbaas en assistent vastgelegd! Goeie PR voor zijn camping.

Vanaf de camping ging het richting grotere plas, waar we gisteravond omheen gelopen waren, naar de Hompesche Molen. 1keer overdragen, was niet te voorkomen , maar daarna over de oude Maas naar de Grens Maas. Een mooi stuk wat nog niet zolang uitgegraven is en waar de natuur zich volop aan het ontwikkelen is. Erg rustig mooi kanowater.

De laatste kilometers, stroom opwaards op de Grensmaas, maar omdat er niet erg veel water stroomde, was de tegenstroom ook niet zo sterk.. Onder een mooie vlaamse boom op de belgische kant gelunched en daarna het rondje afgemaakt.

Terug de Jachthaven van gisteren weer in, nu vanaf de andere kant. En nog een mooie plas over. De meeste boten werden achtergelaten, wandelend, zo’n 10 min. lopen naar de campig terug.

Een zeer geslaagde route ,met mooie kanten, vooral de Belgische kant. Daarna douchen, de tenten opruimen en eventueel de boten nog ophalen. En weer terug naar huis.

Het heeft ons verbaasd, dat je zo dichtbij, je zover weg kunt voelen!

Simone bedankt voor de organisatie en kanoclub De Niers voor de gezelligheid.