Vlakwatertocht in Friesland

26 en 27 september

Onder een strakblauwe hemel reden we (Marie-Louise, Dick en ondergetekende) naar Hemelum in Friesland, maar naarmate we dit Friese dorpje naderden verscheen er steeds meer bewolking. Dat mocht echter de pret niet drukken!

Een uur na aankomst in Hemelum waren de kano’s gepakt met alle vaar- kampeer- en eetbenodigdheden en werden de boten te water gelaten. Voor mij was het de eerste keer dat ik met een dergelijke trektocht meedeed en dat nog wel in een nieuwe boot! Hoewel we de zon nog maar weinig zagen liet het weer verder niets te wensen over. We peddelden over de Fliesse richting Heeg. Ondertussen raakten we verzeild tussen de skütjes van een zeilwedstrijd.

Onderweg namen we een lunchpauze op een van de eilandjes die we passeerden.

Terwijl we in de loop van de middag door Heeg peddelden keken we uit naar een geschikt terrasje waar we zonder gezichtsverlies niet al te moeilijk uit konden stappen, maar we waren het er over eens dat we toch liever doorvoeren naar onze overnachtingplaats op een eilandje. Dat bereikten we nadat we door een enkele rustige sloten en plassen gevaren waren.

In een mum van tijd waren de tentjes opgezet, de slaapplaatsen in gereedheid gebracht en stond het eten te pruttelen op de diverse brandertjes terwijl we genoten van wijn en nootjes. Het is leuk om te zien wat iedereen voor lekkers klaarmaakt.

En wat smaakt alles toch lekker in de buitenlucht! Omdat het al snel begon af te koelen zochten we al vroeg debehaaglijke warmte van onze slaapzak op en waren we spoedig onder zeil. Ik had me gekleed op een koude nacht, maar dat viel reuze mee. Het was zelfs zo dat ik een en ander uit kon doen omdat het te warm werd!

De volgende morgen stond er een stralende zon aan de hemel en was het een genot om te ontbijten in de buitenlucht. De boel werd weer ingepakt en we gingen het water weer op, richting Gaastmeer, terwijl de lucht aardig dicht trok.

Vrij snel daarna waren we weer op de Fliesse en na een lunchpauze en later nog een drijfpauze peddelden we terug naar Hemelum. De zon verscheen weer en die zorgde er toch nog voor dat we een lekker kleurtje kregen. Moe maar voldaan werd alles weer in de auto’s gepakt en huiswaarts gereden.

Dat was mijn eerste trektocht met eigen boot en ik hoop dat er nog veel zullen volgen.

Simone Swinkels