Hemelvaren 2006

De geplande waddentrektocht was al afgeblazen. Daarvoor in de plaats: Rondje Noord-Beveland, ook voor minder geoefende vaarders goed te doen en in twee dagen klaar. Druk mailverkeer tussen Nijmeegse, Maldense, Tilburgse en Amersfoortse Batavieren kreeg alles in de rij: vervoer, kanokarren, tenten, kampeerplekken, eten en de grote pan. Alleen het weer liet zich niet regelen……..

Uiteindelijk trok een wijze en verstandige batavier dan toch de stoute schoenen aan: Nee, een waarschuwing windkracht 6 en veeeel regen was misschien toch niet het ideale weer om Oosterschelde en Veerse Meer over te steken met deze groep.

Donderdagmiddag zochten we het met een beperkter gezelschap daarom maar dicht bij huis, retourtje Clubhuis - Kraaijenbergse plassen, en toch nog in het zonnetje gevaren. Met die zon in de kop plannen voor de vrijdag gemaakt: Biesbosch met een flinke lunch, want het ingekochte eten moest ook nog op. Verzamelen in Drimmelen.

Vrijdagochtend. Waarschuwing voor de scheepvaart, Zeeland windkracht 6. Gelukkig gaan we naar de Biesbosch… Voor Den Bosch begon de regen.

Aangekomen in Drimmelen zaten we dan ook in no-time op het water, voor 8 km Amer stroomafwaarts. Jammer, Chris, dat die windkracht 6 pas ’s-Middags zijn gezicht echt liet zien. Regenen deed het wel, de hele dag, maar dat betekende ook dat we zo goed als alleen op het water waren en de centrale zich achter de regensluiers verschuilde.

Vanuit de Amer hebben we via het Zuidergat van de Visschen met een licht briesje in de rug koers gezet naar de Rietplaat waar we met strandtent, tarp en zeil een droog maar kil onderkomen voor de lunch inrichtten.

Na wat gekloot met benzine branders (pompen, krantje open, steekvlam, aan, druk weg, uit) en een gasbrander (kraantje open, klik, aan), genoten we dankzij Marie-Louise van een overheerlijke verse pastamaaltijd onder onze afdakjes.

Veel bekijks vanachter de beslagen ruiten van de verwarmde rondvaartboten.

Ondertussen was de wind echte wind geworden en via gat van Honderd en dertig/de Slek/de Vloeien, Keesjes Killeke en sloot van St. Jan zijn we de Amer weer opgevaren. Daar nog met regen en buiswater in je gezicht tegen de wind in bikkelen voordat we in Drimmelen aan de hot-choco, koffie, bier konden.

Het was een nat dagje geweest, in een hele groene Biesbosch, een formidabel middagmaal en een fors vaartoetje.

In het weekend van 10-11 juni staat een kampeertocht in Friesland gepland. Het is dan veel beter weer; zon, droog en een zacht briesje, maar het kan nooit zo goed worden als deze hemelvaart.

Patrick Uw nieuwbakken vlakwatercommissaris