Friesland weekend 2015

Vanwege te betwisten redenen werd het Frieslandweekend niet in Friesland gehouden, maar in Overijssel. Het gekozen gebied was “de Wieden”, een gebied waar ooit veen is gewonnen, nu is het een boeren- en toeristisch gebied en komt er veel riet vandaan.

Stefan en Daniëlle organiseerden dit weekend. Iedereen kwam op vrijdag aan op de camping bij de jachthaven van Belt Schutsloot. Een dorpje in de buurt van Giethoorn, ook schattig met slootjes, bruggetjes en tenten van oranje en blauw dekzeil waaronder riet wordt gebonden. De vaarders waren de organisatoren, René, Simone, Nina, Jan, Dick en ondergetekende. Martijn en kinderen en Remmelt en kinderen hebben geen kanotocht gemaakt.

Die avond was er onweer en storm, alle tenten bleven staan en grotendeels droog. De meesten van ons zaten snel weer buiten te borrelen (met paraplu).

vw wieden 201506 1

Op zaterdag was ik met gezin op familiebezoek. Wat wij gemist hebben is een uitgebreide dagtocht, de vaarders hebben er van genoten. Ik begrijp dat Jos meestal de tochtgegevens heeft vanuit zijn GPS. Deze keer werd er grofweg gemeten op de kaart, de lengte lag tussen de 25 en 30 km. De tocht ging over grotere en kleinere meren. Veel indruk maakte het langdurige gesprek van Daniëlle met een palingvisser, zij weet nu het meest over manier van vangst, groei en smaak van deze dieren.

vw wieden 201506 4

Ook indrukwekkend en enigszins irriterend wat het toeristische Giethoorn, daarin was het file varen geweest en uitkijken voor slechte kapiteins.

vw wieden 201506 6

’s Avonds was het tijd voor de BBQ, altijd gezellig. Met het vorderen van de avond verschenen ook de beruchte mugjes. Het werd haast vechten om in de rook van de Zweedse Fakkel te mogen zitten. Met name Martijn moest het ontgelden, op vrijdag was het zo warm geweest, dat hij geen lange mouwen had meegenomen.

vw wieden 201506 5

Op zondag heb ik wel meegevaren. Nina is in de ochtend al naar huis vertrokken. De details van de tocht zal ik jullie besparen. Maar redenen om ook naar de Wieden te gaan zijn er volop. Meertjes met waterlelies en langs de oevers rietkragen worden verbonden door kronkelende slootjes langs weilanden en boomrijke stukken, her en der staan huizen. Wat je niet tegenkomt zijn hoogspanningsmasten, snelwegen of spoorlijnen. Op enkele plekken zijn kanosteigers. Wij lunchten op een stuk veen met rondom vrij zicht. Daarbovenop kwam dit weer een prettig gezelschap en heerlijk lente weer.

vw wieden 201506 7

vw wieden 201506 2

Later op deze mooie zondagmiddag kwam de stoet gemotoriseerde bootjes op gang en werd het voor ons tijd om het water te verlaten.

Al met al een geslaagd weekend, het gebied “de Wieden” is zeker nog meer bezoeken waard.

Daniëlle en Stefan, bedankt voor de organisatie!

Matthea

vw wieden 201506 3