De Kraaijenbergse plassen: Een ondergewaardeerd kanogebied !

Aanvankelijk zouden we met Simone op 1 juni een tochtje varen van Oeffelt naar de Kraaijenbergse plassen. Door een blessure kon Simone zelf niet mee. Stefan nam de organisatie over en na wat mails werd het 2 juni en stonden Stefan, Wim, Remco en ik op de gerieflijke tijd van 11 uur de boten op te laden. We kozen ervoor om rechtstreeks naar de plassen te rijden. Vanaf de A73 de afslag Cuijk en doorgereden tot de parkeerplaats bij de Molen, vrijwel direkt aan het water. Een prima zandstrandje om in te stappen.

kraaienbergseplassen 20130601 2

 

Met prachtig zonnig weer en niet te veel wind was het echt een schitterende kanodag. Voor Wim en mij was deze plek nieuw en Remco had de veranderingen in dit gebied de laatste jaren ook nog niet zo gevolgd. Stefan liet ons eerst zien hoe je via de haven de Maas op kunt , zodat je ook langere tochten kunt maken en het was leuk om bij de hoek van het Maas-Waalkanaal de inmiddels overbekende sluis bij Heumen eens van de andere kant te bekijken.

Op de woensdagse training realiseer ik me nooit dat zo'n mooi stuk kanowater zo dichtbij is. Eigenlijk bleef de hele dag de verwondering dat de plassen zo afwisselend kunnen zijn. We hebben lang niet alles gevaren maar wel genoten van wat langs de oevers te zien is: moderne huizen , havengebied, enorme zandduwbakken, stukjes natuur, kerktorens van omliggende dorpen en maar op weinig momenten besef van de snelweg zo dichtbij. Een leuke picknickplek gevonden, dichtbij een camping. Eventueel dus ook gelegenheid om een terrasje te bezoeken.

kraaienbergseplassen 20130601 1

 

Onderweg wees Stefan op nog een andere instapplek (wel minder parkeerruimte) en daar stond zowaar een nieuw lid van de Batavier enthousiast naar ons te zwaaien. Anne-Marie had nu voor surfen gekozen, maar gaat beslist binnenkort op een tochtje mee ! Natuurlijk waren er ook andere watersporters, maar het was zeker niet te druk, gewoon gezellig. De Kraaijenbergse plassen vormen een goede startplek voor leuke tochten.

Nanda