Hallo lieve Batavieren. Ik zal eerst even een kleine introductie schrijven, zodat de stukjes hieronder iets beter te begrijpen zijn. In de kerstvakantie zijn we met een groep van 7 Nederlanders naar de slalombaan in Pau gegaan om te slalommen.

Vaarders van de Batavier: Maarten, Kasper, Nienke en Jaivi. En verder nog Koen en Yoeri van de HWC en Beer van MKV Oss. Ook haakten er nog twee Duitsers aan: Evi, een vroegere slalomvriendin van Maarten, en haar zoon David.

We trainden een of twee keer per dag op de slalombaan. En Maarten en de Duitsers deden daarnaast ook nog conditietrainingen op het vlakke, en krachttraining. Kasper en ik zijn ook nog een dagje gaan snowboarden voor de afwisseling.

We zaten verdeeld over twee huisjes, en trainden meestal ook met onze huis-genootjes. Voor een aantal sessies hadden we een trainer ingehuurd.

sl pau 202212 6

Oud en nieuw werd met z’n allen (inclusief Duitsers) gevierd met een potje Secret Hitler. En op nieuwjaarsdag zocht de ene helft van de groep de helende wateren van Lourdes op, terwijl de andere helft een nieuwjaars duik in Biarritz hield.

 

sl pau 202212 1

Voor deze nieuwjaarsduik was overigens het trekken van het spatzeil overbodig, aangezien Kasper zijn vaders boot gratis had voorzien van een prachtige watertoevoer.

Het waren een prachtige twee weken, veel geleerd en veel lol gehad.

Praktisch: Varen op de slalombaan kost 15 euro per uur. En je kan je inschrijven door te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het schema voor de baan is hier te vinden: https://parcaquasports.fr/planning-parc-aquasports-slalom-descente

sl pau 202212 7

Nienke

Na maanden niet gevaren te hebben werd het toch maar eens tijd om wat aan de conditie te werken. Deze herfst konden wij er al een keer een paar dagen aan proeven, maar nu wilden we voor meer dan 4 dagen gaan: stade d’Eaux Vives in Pau.

Maarten en Kasper komen hier al vaker en hebben al vriendjes gemaakt met andere vaarders. Voor mij is het nog even wennen tussen al het aanstormende talent. Ik hou me zelf maar voor dat ik ze soms een harde wind simulatie geef, met alle poortjes die achter mij bungelen.

Volgend jaar is er een grote kans dat wij hier weer te vinden zijn. Met genoeg man kunnen we de baan voor ons zelf huren. 20 graden, zonnetje en gegarandeerd goed water. Wie gaan er mee?

De dagen vlogen voorbij en een of twee trainingen per dag was ook zonder voorbereiding net vol te houden. Dankjewel aan de andere Batavieren: Maarten, Kasper en Nienke, de mensen van de HWC, MKV en Nelly & Joris voor de trainingen.

sl pau 202212 4

Jaivi

 

Hallo ik kom ook nog even een stukje vertellen, de eer was aan mij om tijdens deze trip te zwemmen:)

Deze vakantie was ik ook in Pau, met Holdrinet Sr. en 2 Duitsers in een Airbnb.

De Duitsers kwamen ook met een zelfde samenstelling als wij: een veteraan die zich toch maar liever "master" noemt, en een junior dat nog wel eens de trots van Duitsland kan worden.

De mentaliteit over het varen kwam alleen niet helemaal overeen bij mij en de jonge Duitser. Niet dat het tot hevige discussies uitliep maar het kwam eerder aan op elkaars onbegrip op de visie van de sport.

sl pau 202212 2

Zo zie ik namelijk elke keer een 16 jarig jochie (dat de zoon in van een olympische winnaar) en Maialen Chourraut die nog maar 3 olympische medailles heeft, een Degenaro die nu 7de op de World ranking staat en de Oekraïense Viktoria Us die 3e in de World Cup is geworden die mij bizar hard voorbij varen, en dat is knap maar ik hou er altijd zo'n gevoel van 'is dat nou leuk?' bij over.

Natuurlijk geeft het een erg bevredigend gevoel om een poortje clean te nekken maar toch is het niet echt mijn stijl. Ik denk namelijk dat voor mij in ieder geval plezier hoger moet staan dan prestatie. Je moet gewoon halverwege een run genieten als je in een walsje vast komt te hangen. Je moet gewoon kunnen genieten een te beetje klooien op het water ook al is het zo'n mooie slalom boot, die paar krasjes komen er toch wel op. Je moet kunnen genieten als je boot midden op het water is gelegd en je de nr. 7 van de wereld om hulp moet vragen.

Zo moet je ook kunnen genieten van de momenten dat je klaar bent met je training, het opwarm bassin inkomt, Nienke ziet zitten en roept "Nienke ik kan een trucje": Spatzeil los trekken, 2 hele mooie ondersnijdings pogingen doen, plotseling wel hele koude benen krijgen en er dan achterkomen "shit ik ben aan het zinken". Nou had ik in eerste instantie sowieso niet zoveel problemen met naar de kant zwemmen maar toen ik alle gezichten van de topsporters daar zag was mijn "trucje" gelijk 2 keer zoveel waard.

Ik denk dat ik die dag niet heb bewezen hoe goede slalommers het Nederlands team heeft maar wel dat je nog steeds veel plezier kan hebben naast al die serieuze trainingen. (red: top Kas, helemaal eens!)

sl pau 202212 3

Kasper

sl pau 202212 5

Traject: Gave du Pau - Stade d'Eaux Vives du Pont d'Espagne
Niveau: II-III
Waterstand: ~25m3 (15m3 door de baan)
Verval: 1,7%
Lengte: 300m