Afgelopen weekend zijn Patrick, Marije en ik afgereisd naar Waalre voor de VKC slalomwedstrijd. We hadden ons ook ingeschreven voor de BoaterX wedstrijd op zaterdagavond, de dag van te voren kregen we helaas bericht dat het steigermateriaal voor het maken van de 5meter hoge schans niet geleverd kon worden en dat de BoaterX dus niet door kon gaan.

Als alternatief werd er een slalomsprint georganiseerd; een kort parcours onder aan de bak met o.a. twee op poortjes direct naast de bak en een spandoek waar je je peddel overheen moest gooien om geen 50 strafseconden te krijgen en dan een sprintje tot de finish. Na een kwalificatie ronde werd je in een heat ingedeeld waarbij de snelste 4 en later 2 doorgingen naar de volgende ronden net zo lang tot er een finale van 4 man over bleef. Naast techniek om het parcours te varen komt er op deze manier dus ook een stukje tactiek bij kijken.

Zo kreeg ik tijdens mijn 1e heat bij de start ingefluisterd dat twee andere in mijn heat al een 50-er hadden gevaren. Conclusie, als ik geen 50-er zou varen was ik door naar de volgende ronde. Patrick had minder geluk bij de indeling van zijn 1e heat, maar hij durfde wel het oppoortje door de golf uit te varen, wat bij hem in de training nog niet gelukt was. Vanwege het relatief weinig aantal dames onder de deelnemers telde de tijd in de tweede ronde meteen ook mee voor de dames finale. Helaas tikte ik daar poortje 20 aan voor ik poortje 19 had gevaren, dus 50 strafpunten. Gelukkig werd ik hiermee nog net 3e bij de dames.

's Avonds werd er een BBQ georganiseerd, omdat iedereen geacht werd zijn eigen vlees te bakken was dit in het begin een redelijke chaos, maar er was eten genoeg. Na de BBQ bleef iedereen nog op het terras zitten nagenieten met een biertje of cola. Op een gegeven moment gaf Jenita van de VKC aan dat ze de dag erop wel zin had om C1 te varen, al had ze eerder die dat voor het eerst in een C1 had gevaren. Maar met haar grote wildwaterervaring had ze met het trainen al alle poortjes gehaald. Een van de organisatoren haakte hierop in dat als er drie dames C1 zouden varen, hij hiervoor een aparte klasse zou maken en dat we wel een boot van de VKC konden lenen. Lena zou (natuurlijk) al C1 varen en Marije opperde dat Jenita mij waarschijnlijk wel zo ver zou krijgen. Ik weet niet meer precies hoe, maar ergens heb ik die avond toegezegd om mee te varen.

De volgende ochtend had ik hier enigszins spijt van. Een blauwe maandag C1 varen op de vijver is één ding, met een C1 de molenstuw bij de VKC af is iets heel anders. Gelukkig kon ik voor de wedstrijd nog even 10 minuten oefenen. Door wat technische problemen met de tijdwaarneming liep het wedstrijdschema wat uit. Dat hielp niet echt met mijn zenuwen, gelukkig mochten de dames C1 net voor de scholieren als een van de eersten starten (zodat er al een visser lag)

slalom vkc 201605 1

Het eerste stuk voor de stuw valt erg mee, dit ging zonder tikkers. Voor de bak even moet verzamelen en dan de stuw af. Op een of andere manier vaar ik het eerste poortje daarna netter dan met mijn gewone boot. Over traverseren naar het volgende oppoortje gaat ook nog goed, daarna is het wel even een diepe lage steun. Helaas mis ik later nog twee afpoortjes in de hoofdstroom, maar mijn doel van minimaal één run niet gaan zwemmen is behaald...

slalom vkc 201605 2

In de tweede run maak ik bovenin wat onnodige tikkers, het stuk onderaan de stuw gaat echter al heel veel beter dan in de 1e run. Al vaar ik nu ruim om poortje 20 in de hoofdstroom heen terwijl ik die tot dan toe niet redde omdat ik niet ver genoeg de stroming in kon komen. Doordat het volgende oppoortje er direct achter hing was het gemiste poortje herkansen niet mogelijk.

Marije is de zondag niet fit en na een korte training besluit ze niet met de wedstrijd mee te doen. Patrick is ondertussen druk bezig als poortscheidsrechter op een van de telposten, Marije maakt foto's.

slalom vkc 201605 6

Mijn runs in de K1 gaan redelijk goed zonder gemiste poortjes en met waarschijnlijk één tikker. Vanwege problemen met de tijdwaarneming en startlijst weet ik mijn tijd niet. Patrick mist helaas onderaan de bak bij zijn 1e run het laatste poortje.

slalom vkc 201605 3

slalom vkc 201605 4

slalom vkc 201605 5

Zijn tweede run gaat ook redelijk goed, al gaat bij deze run een van de paaltjes op het eind door een tikker net langst de verkeerde kant van zijn hoofd. Gedurende het weekend is hij wel veel zekerder door de stroming gaan varen.

Ondanks het wat regenachtige weer op zondag was het weer een geslaagd weekend waarin we veel hebben geleerd. Hopelijk volgend jaar weer,

Sanne