Genneper molenwedstrijd 13-14 september 2014.

slalom gennepermolen 2014 5

Het nut van slalomtraining voor wildwatervaren was mij sinds de vorige Alpenweek al wel duidelijk, maar na alle uurtjes poortjes varen op de leek het mij leuk om ook een keer mee te doen aan een slalomwedstrijd. Toen Maarten enige tijd geleden opperde om met de Batavier te proberen de grootste deelnemende ploeg aan de Genneper molenwedstrijd te worden, was ik dus snel overgehaald om mee te doen. Ook Annelie en Anke wilden wel eens een slalomwedstrijd varen. Chris, Jorien, Maarten en Gydeon hadden al (veel) vaker meegedaan en waren ook nu van de partij. Casper is zaterdag wel komen trainen, de rest van het weekend had hij andere afspraken.

slalom gennepermolen 2014 4

Om 13.00 verzamelden we in Eindhoven om voor de wedstrijd nog op het parcours te kunnen oefenen, met name Annelie vond het ook wel spannend om voor het eerst in een slalomboot op stromend water te varen. Een groot deel van het parcours bestaat uit licht stromend water, er zit echter een stuwtje in waar je vanaf kan varen, met natuurlijk oppoortjes net aan de zijkant hiervan. Voor de niet slalommers: oppoortjes zijn poortjes waar je tegen de stoomrichting in doorheen moet varen, in tegenstelling tot de afpoortjes waar je met de stroomrichting mee doorheen moet varen.

slalom gennepermolen 2014 9

De golf ziet er best indrukwekkend uit, in de praktijk bleek echter dat ik de golf had overschat. Nadat ik op tempo uit het keerwater was gevaren en wachtte tot mijn puntje door de druk van de stroming stroomafwaarts zou draaien, lig ik ineens met mijn hoofd onderwater. Dan blijkt dat mijn reflex om te rollen nog steeds dubieus is, voor ik het weet trek ik weer eens aan het lusje. Gelukkig heb ik zo mijn spullen aan de kant en de boot gehoosd. Daarna een nieuwe poging, nog maar iets meer tempo invaren en weer lig ik onderste boven. Gelukkig nu voorbereid op deze mogelijkheid rol ik zonder problemen overeind. Maarten zag wat er deze twee keer gebeurde, er stond niet genoeg druk op de rivier om zonder boogslag aan de buitenbocht het puntje van de boot stroomafwaarts te krijgen. Mijn voorpunt van de boot kwam al in het keerwater aan de andere kant van de stroming voordat mijn boot gedraaid was, dit komt overeen met de verkeerde kant opkanten bij het invaren van het keerwater en dus een hoog risico op omslaan. Gelukkig was er een hele makkelijke oplossing; rustiger uitvaren en met een boogslag en dufek slag de boot helpen draaien.

slalom gennepermolen 2014 6

De rest van het parcours had een aantal krappe zwanenhalsjes en s-poortjes, maar daar hoefde je weinig rekening meer te houden met de stroming en leek dus meer op de trainingsparcoursjes van de vijver. Chris moest zaterdag middag al varen en heeft twee nette runs neergezet.

slalom gennepermolen 2014 1

slalom gennepermolen 2014 2

's Avonds stond de ploegen wedstrijd op het programma: Jorien, Annelie en ik vormden samen het enige team van de Batavier. We hadden van te voren een tactiek besproken en de eerste zeven poortjes werkte deze prima. Daarna ging Jorien echter om en het lukte door pijn in haar schouder niet om te rollen. Uit principe weigerde zij onder water uit te stappen en begon onderste boven in haar boot richting de kant te zwemmen. Michiel, die aan de kant stond, dacht dat Jorien op het punt te verdrinken en hij helpt haar overeind. Al hebben we, toen Jorien weer overeind was, tot de finish doorgevaren, leidde dit tot onze diskwalificatie. Hulp van buiten het team is namelijk niet toegestaan...

slalom gennepermolen 2014 8

slalom gennepermolen 2014 7

De volgende dag stonden de individuele wedstrijden van de meeste Batavieren op programma. Het tempo en het aantal geraakte poortjes varieerde sterk, maar iedereen heeft een leuke wedstrijd gevaren. Zeker in combinatie met het heerlijke weer was het een zeer geslaagd weekend. Ik heb nu al zin in de volgende wedstrijd en ik was hierin niet de enige. Voor iedereen die ooit een keer poortjes wil varen op stromend water is dit een hele leuke wedstrijd, er is zelf een aparte klasse voor polo-boten...

 

slalom gennepermolen 2014 3

slalom gennepermolen 2014 10

Groeten Sanne