Slalomtraining op de Dommel, 15-3-2015

Bij de laatste Wintercup in St Oedenrode ontstond bij Patrick en mij het idee dat we daar wel vaker op het slalomparcours op de Dommel wilden trainen. Zo gezegd, zo gedaan. Nog voor de prijsuitreiking van de Wintercup hadden wij onze agenda's bekeken en de eerste mogelijkheid tussen de wildwaterweekenden en mijn diensten door was 15 maart. Na een mailtje van Patrick melden Saskia, Menno, Annelie, Terence en ik ons aan voor een dagje Dommel.

slalom hkc 20150315 3

Patrick heeft van te voren druk heen en weer gemaild met de voorzitter van de HKC, die hun clubhuis hebben naast het slalomparours. Voor een kleine vergoeding mochten we gebruik maken van hun clubhuis, inclusief lekker warme douches. Op ¾ uur rijden van Nijmegen is dit een uitstekende trainingslocatie voor beginnende wildwatervaarder tot gevorderd slalommer.

Bij aankomst bleek dat de Nederlandse slalom toppers op hetzelfde idee waren gekomen als wij. Alleen waren zij bezig met de laatste voorbereidingen voordat zij volgende week voor de kwalificatiewedstrijden voor de internationale toernooien naar Leipzig (D) gaan. Saskia kwam er in de kleedkamer achter dat zij haar anorak thuis had laten liggen, dus bleef er voor haar niets anders over dan foto's te maken.

slalom hkc 20150315 7

Menno deed met het parcours van de topvaarders mee. Annelie en ik hebben ondertussen eerst het onderste deel van de baan verkent zodat we hen niet in de weg zouden varen.

slalom hkc 20150315 1

Patrick zat niet lekker in de oude boot van Bart, dus hij wacht tot Menno klaar is met zijn training zodat hij in de boot van Menno kan varen.

slalom hkc 20150315 8

Naar mate wij meer gewend raakten aan de stroming, gingen we steeds iets verder naar boven en maakten wij parcoursjes tussen de andere vaarders door. Op een gegeven moment kwam ook Terence aan vanuit Duitsland, om voor het eerst in zijn leven in een slalomboot te stappen. Dit ging in het begin wat wankel en gepaard met wat botsinkjes met de houten schotten die de keerwaters vormen.

slalom hkc 20150315 5

Zo'n slalomboot vaart namelijk toch wat anders dan een poloboot... Het wende voor Terence echter snel en hij begon het steeds leuker te vinden.

slalom hkc 20150315 2

(echt, LOL...)

Gelukkig voor ons hadden de toppers een pauze van twee uur tussen hun trainingssessies, zodat wij de baan die twee uur voor ons alleen hadden.

slalom hkc 20150315 4

Op het moment dat de topgroep gaan uitvaren denk ik snel de bovenste twee poortjes te varen door de eerste golf. Ik ben echter nog te veel bezig met om me heen kijken of ik niemand in de weg vaar en kant niet goed op. Onderwater neem ik niet voldoende de tijd om mijn peddel goed te leggen en hierdoor probeert mijn hoofd weer als eerste boven te komen. Dit gaat natuurlijk niet goed en bij het omgaan krijg ik genoeg water binnen om af te zien van een tweede poging. Snel de boot gehoosd en weer ingestapt. Dan is het toch lekker om een droogbroek aan te hebben...

slalom hkc 20150315 10

(the moment just before...)

slalom hkc 20150315 6

Menno moet eerder weg, maar hij bedenkt voor hij uitstapt nog een oefenparcours voor ons en geeft dan nog wat laatste, maar zeer nuttige, tips. De rest van de tijd varen we met voor ieder kleine variaties dit parcours zodat iedereen op zijn / haar niveau kan oefenen.

slalom hkc 20150315 9

Terence maakt op een gegeven moment nog een bijzondere manoeuvre; terwijl hij stroomafwaarts vaart gaat hij zonder reden om, hij laat zijn peddel los en bedenkt dan dat een handrol in een slalomboot het niet gaat worden. We hebben niet kunnen achterhalen wat er precies gebeurde, maar ik ben in ieder geval niet meer de enige zwemmer van de dag.

slalom hkc 20150315 4 1

(kleine glimlach...)

Wat deze training voor mij extra leuk maakte was de vooruitgang die bij iedereen te zien was. Wat in het begin van de training nog moeilijk haalbaar was, gaat bij iedereen aan het einde van de training (redelijk) soepel en gecontroleerd. Dit was ook terug te zien in de gezichtsuitdrukkingen, deze werden steeds meer ontspannen en de glimlach breder.

slalom hkc 20150315 5 1

Wederom snel voor herhaling vatbaar (zondag a.s. 14:00 clubhuis :)

Groeten Sanne

Vaarders: Menno, Patrick, Annelie, Terence, Sanne

Foto's: Saskia, Patrick

Waterstand: 7.6 peilschaal Hoge Vonder (http://kanoslalom.nl/waterstanden). De houten schotten die de keerwaters vormen steken bij deze waterstand ruim 30cm boven het water uit.