Zondermeer Zoetermeer

Vrijdag 6 oktober 2006

Dankzij de directe Batavieren connecties met de top van DWD en een eerder gewonnen test-run-voucher, heb ik weten te regelen dat ik een dagje proef kon varen op de nieuwe wildwaterbaan in Zoetermeer. Vrijdagmiddag heb ik vrij genomen en als een haas naar de randstad. Het is een vreemd idee om met slalomboot naar het westen te rijden. Ik rij zonder kaart of navigatie naar elke kanobestemming in Europa, maar hoe ik vanuit Nijmegen het beste naar Den Haag of Amsterdam kom is altijd weer even zoeken. Wie weet, verandert dat dus wel snel.

Bij aankomst wordt ik door een security medewerker naar het kantoortje van Pauline gewezen en overhandig ik mijn test-run voucher. Snel omkleden en het water op.

Even rondvaren op de vijver, een paar keer door de stroom oversteken en dan snel de lopende band op. Wat gaat die band langzaam! Snel uitstappen dus over de band omhoog lopen en bovenaan weer instappen snel spatzeiltje dicht. Ik oefen maar vast even, want straks kost de baan bijna 30 euro per uur, dan ga je je tijd niet verdoen op zo'n traag lopende band natuurlijk.

Over het startbassin had ik veel spannende verhalen gehoord, van grote draaikolken en stroming recht op een vlakke wand gericht. Het viel mee ik blijk nog steeds te kunnen traverseren.

De baan begint met een stukje eddy hopping, lekker van keerwater naar keerwater. Een bekende slalomtrainer Jorg Gotz is dit weekend ingevlogen om de baan te tunen. Hij vraagt me een paar keerwaters weer omhoog te varen. Meteen merk ik dat de baan krachtig is. Onder de eerste brug zit het eerste flinke gat. Een wals over bijna de gehele breedte. Dat is serieus. Er doorheen varen gaat nog maar ff lekker spelevaren laat ik hier achterwegen.

Vanaf hier en verder wordt de stroom sneller en de keerwaters venijniger. Er komen golven die zich opbouwen en verplaatsen, rillen en walsjes in de lengterichting en een enkele paddstoel. Op zich redt ik me uitstekend en ik geniet van elke peddelslag, maar het is echt aanpoten.

Alle keerwaters en golfjes uitproberend zoek ik mijn weg naar beneden. Ik heb niet de moeite genomen om de baan vanaf de kant te bekijken, dus ik kijk vanuit het keerwater even over mijn schouder over de oranje obstakels. De volgende passage is zo te zien de heftigste, maar in de seconde dat ik kijk zie ik dat het redelijk doorstroomd. Ik vaar relaxed uit het keerwater weg, draai met de hoofdstroom mee naar beneden en ik duik het 3 meter diepe gat in. Hier is het water snel, zo snel dat er geen wals of golf ontstaat onder aan het verval, maar het water gaat in een dun laagje over de gladde betonbodem een meter of 10 verder. Plotseling zie ik dat er wel degelijk een flinke wals aan het einde van deze betonplaat ontstaan is. Mijn boogslag richt nog weinig uit, het krast een beetje op het beton. Ik kant snel op, baf de wals in, het volgende moment schiet ik er doorheen en zet een boogslag in om het keerwater te varen. Vergeet de lessen van opkanten en duffecslagen in het keerwater! Het enige wat je boot hier stopt is de betonnen wand. Met een flinke klap wordt ik tegen de betonnen muur gesmeten en vang ik met mijn schouder tegen de wand de deining op. Na de laatste brug blijft het water snel maar worden de keerwaters weer iets ruimer. Hier zou je nog wat poortjes kunnen hangen en fatsoenlijk varen.

Als laatste komt het water weer in het meer terecht en kan je weer naar boven over de lopende band.

Ik heb fantastisch gevaren ik heb me twee en een half uur helemaal uitgeleefd, maar om te zeggen dat het leuk was…..

Er moet nog heel wat getuned worden om de stroming stabieler te maken en de echt vervelende dingen er uit te halen. Maar wat ik echt gemist heb is een lekkere surfgolf, een walsje om in te hangen, een plek om te kunnen loepen, lekker van keerwater naar keerwater glijden zonder dat het moeilijk wordt.

Als je goed kan kanoen hoef je niet sterk te zijn, maar als je niet sterk bent kan je niet goed kanoen.

In Zoetermeer geldt: Goed kunnen kanoen is niet genoeg, je moet ook nog eens verschrikkelijk sterk zijn (reactie van Saskia van over mijn schouder: "moet je een andere sport kiezen, kom raften bij Mag7, da's pas kicken (-;)", red.)

Maarten Holdrinet

Lees ook het verslag van de batavieren.