Zwemmen = schrijven.
Misschien wel de meest duidelijke regel binnen de Batavier.
Hoewel er geen fotomateriaal is dat als bewijs kan dienen en mijn medevaarders waarschijnlijk net als ik te veel spierpijn hebben om over schrijvers na te denken, vind ik het deze keer niet erg om te schrijven. In onderstaande relaas zal ik proberen uit te leggen waarom.

Zwemmen is namelijk niet alleen schrijven. Je wordt er nat van, meestal koud van, je mist een stuk van de rivier wat je liever had gevaren, is desorienterend, met een beetje pech krijg je er blauwe plekken van en het is flink vermoeiend om zo'n volle boot met water aan de kant te krijgen. Afijn zwemmen is dus echt niet alleen schrijven.
Als gevolg daarvan en mijn zeer sterke interne mindset van om=lus=zwemmen, ontweek ik regelmatig dingen wat mogelijk tot zwemmen kon leiden. Met name speelgolven en vooral speelwalsen....

Maar vorig jaar zomer leerde ik tijdens een weekend HoLiBo dat surfen in de eerste golf best heel leuk is... Zo leuk dat het voor herhaling vatbaar is!

Daarnaast wou ik eindelijk een keer de interne mindset van om=lus proberen om te buigen naar om=rol en liever nog naar om = rolpoging 1 = zo nodig rolpoging 2.

Met Duitsland op geel, vaccinatie op zak, FFP2 masker op en bovenstaande in gedachten, ging ik met een paar medevaarders in een auto naar HoLiBo met op het dak een zwarte salomboot, een blauwe kingpin en mijn vertrouwde rode dieseltje. 

Eenmaal daar verdween de slalomboot al snel tussen alle andere slalomboten, die toevallig die dag zeer goed vertegenwoordigd waren. De kingpin en diesel waren in de eerste ronde voornamelijk in de eerste golf te vinden. Hoewel mijn medevaarder in de kingpin zeer relaxed in de golf zat, moest ik de lessen van vorig jaar weer even afstoffen. Heel soepel ging het niet, maar oefening baart kunst. Het baantje lag er verder ook prachtig bij en het weer was verrukkelijk. Het nodigde uit om volop te oefenen.

Nu denk je misschien leuk verhaal, maar hoe zat het nou met dat zwemmen?!?
Om mijn doel van om=rol te bereiken, moest ik eerst om. Gezien ik afgelopen jaren, toch wat vaarervaring heb op gedaan, ga ik niet meer zomaar om. Dus onder aan de baan, gooide ik mezelf maar om. En kwam weer boven! Al het oefenen in het zwembad, eindelijk goed op stromend water kunnen uitvoeren. Maar één keer is geen keer, dus blijven oefenen. Eerst met peddel klaar, daarna met peddel klaar in één hand en vervolgens met peddel aan de verkeerde zijde in één hand. Bij dat laatste ging het mis. Peddel keurig naar mijn goede zijde gebracht, maar niet genoeg druk op het blad en ik kukkel weer om. Tweede poging krijg ik mijn peddel niet op de juiste plek en de roep in mijn hoofd 'lus!' wordt braaf door mij handen uitgevoerd. Achteraf bleek dat ik met de stroming mee lag, waardoor ik geen druk op mijn blad kreeg. Weer iets geleerd :)

Halverwege de dag kwamen er vier rode Jacksons rockstar bij, waarvan toevallig één met Batavier die HoLiBo gevoelsmatig als tweede huisadres heeft. Nu met vier Batavieren op de baan, bleef het oefenen doorgaan. Ook in de golf na de brug. Nu vind ik zelf de golf onder de brug gewoonweg heel erg spannend. Velen zullen het hier niet mee eens zijn, maar sommige dingen is gewoon een kwestie van perspectief ;p
Persoonlijk vond ik het kolkende water en de onrustige keerwaters vol met frotjes, altijd een goede reden om een gepaste afstand te bewaren. Echter het oefenen ging lekker, nat was ik al, de frotjes leken vandaag rustiger dan in mijn voorgaande ervaringen en met de anderen leuk spelend in die enge golf ontstond het gevoel dat ik met mijn relatief dikke diesel, toch ook iets moest kunnen proberen. Zo gezegd, zo gedaan. Na wat tips (hoog uitvaren!) wist ik zo waar op de golf te belanden! Als een blij ei, bleef ik daarna voorzichtig oefenen tot op een begeven moment een onoplettend momentje me om gooide. Rolpoging volgde, maar hoofd eerst gaat gewoon niet. Ik zag het volgende vervalletje aankomen en verloor de rust om een tweede poging te doen. Toch uitstappen dan maar. Echter wel uitgestapt na een hele nieuwe ervaring en een poging tot rollen, waardoor ik uiteindelijk vermoeid en blij aan de kant kwam.

Als je je afvraagt, maar kun je dan nu rollen op stromend water? Tja, niet altijd dus. Maar later kwam ik tegen een schot aan, waardoor ik zijwaarts in de speelwals terecht kwam. Hoewel ik de boot even onder controle wist te houden, won het water uiteindelijk toch. Weer kopje onder. Echter toen lukte de rol wel :D

Een lange dag op HoLiBo, 4 runs, twee zwempartijen en heel veel oefenen, ben ik moe en blij met alles wat ik geleerd heb. Alles bij elkaar betekent een keer schrijven, maar de ervaring die op gedaan heb is dat meer dan waard. Mijn lieve mede-vaarders nogmaals bedankt voor alle tips, tricks en gezelligheid. Hopelijk gauw weer.

Annelie