Plattling Hemelvaart 2003 

Zoals te doen gebruikelijk gaan we in het voorjaar minimaal een keer naar Plattling. Dat is het vorige jaar zo goed bevallen dat reeds ver van tevoren de datum is vastgezet, met Hemelvaart gaat de HKC in combinatie met Batavier en MKV naar Plattling. Diezelfde tijd is de WK Rodeo in Graz dus we verwachten dat het relatief rustig zal zijn.

Reeds ver van tevoren gaat de aankondiging de deur uit naar alle leden. Tot een week voor tijd lijkt de groep niet groter dan een man of 7 te zijn. Er is toch nog maar heel weinig belangstelling voor de meest vernieuwende tak van het kanoen. 

In de laatste week begint het email circuit toch wat op gang te komen en blijken er nog wat zielen onder de arm van diverse kanoers mee te liften. Zo blijkt er opeens een bont groepje samen te komen in Plattling:

Tonny, Richard, Eef, Jeroen, Rick en Menno van de HKC

Saskia, Mayke, Coen, Menno (ja, een dubbel teller) van de Batavier

Sjuul en Oskar van MKV

Rob van Plan (nee, dat is niet zijn achternaam , dat is de jongste en kleinste kanoclub van Nederland?).

Donderdag Rond 7 uur vertrekken we uit Nijmegen en om 3 uur liggen we in het water van de Isar. Het is bloedje heet dus voor het eerst sinds tijden korte mouwen tijd. Na een paar uur varen besluit ik het lange mouwen jack maar weer aan te trekken, de zon brand vee lte hard (ja, ja, we hadden het echt heel erg slecht (-;)

Je kan bij iedereen een forse progressie zien ten opzichte van vorig najaar. De golf wordt met duidelijk minder eerbied tegemoet getreden. Al gauw spint de boel erop los. De cartwheels zijn in het begin alleen weggelegd voor Oskar. Die heeft er duidelijk meer kaas van gegeten dan wij.

Hij kan duidelijk met veel meer variatie de golf te lijf. 

Ook nu weer blijkt de wet van Plattling te gelden: Van tevoren spreek je af het rustig aan te doen en je krachten te doseren, eenmaal in de golf komt daar helemaal niets van terecht. Zeker niet als ik na verloop van tijd de drukte zat ben en naar de golf aan de overkant vertrek. Daar ben je vaak alleen of met 3 tot 4 man en het roulatie tempo ligt veel hoger. Goed uitgeput komen we rond 7 uur van het water en vertrekken richting de Schnitzelhut (Ein Wiener voor 6.20 Euro op het plein van Plattling).

Vrijdag wordt de hele dag in de brandende zon gevaren en zelfs na een paar weizen bier wordt voor het eten de golf nog een keer opgezocht. 

 Coen heeft de beste groeilijn, hij boekt zoveel progressie dat de cartwheels op een gegeven moment echt gaan lukken. Tonny heeft een nieuwe boot met spin motor, links, rechts, maakt allemaal niet uit, 10, 20, 30 spins, geen probleem. Langs de kant wordt het af en toe saai; "Tonny, doe eens wat anders schalt het dan door de lucht". Hij heeft echter zijn oordoppen in...

Rob Snel heeft een net iets te lange boot zodat hij zich vooral moet controleren op de spins in het vlakke deel van de golf, daar spint zijn boot het beste. Eenmaal overgestapt  in een Pyranha S6 gaat het tollen al een stuk beter.

Mayke groeit ook met de dag. Dat is het voordeel van 3 - 4 dagen varen, dan boek je echt vooruitgang. Ze wordt nog wel eens gegrepen door de golf maar de spinnetjes worden toch ook regelmatig doodgedrukt.

Geen minpuntjes? jawel, de waterstand was erg laag waardoor er een paar rotsblokken onder water bij het loopen en cartwheelen regelmatig werden geraakt. Als je voeten dan als een sardientje in je voorpunt zitten gedrukt, dan denk je echt dat ze gebroken zijn als je weer eens vol in het blok knalt. 

Verder? Geen minpunten

Oh ja, er waren uiteraard nog zat andere vaarders waar we heel erg veel van konden leren. Van die types die waarschijnlijk ook een "mega extreme super clean" kunnen; zonder peddel, zonder handen, zonder boot toch nog een cartwheel in kunnen zetten.

Lees ook verslag van: Plattling rodeo weekeinde in het voorjaar 2002

Lees ook verslag van: Plattling rodeo weekeinde in het najaar 2002

Route naar Plattling

Menno