Plattling mei/juni 2002

31 mei, het is zover! Voor de eerste keer naar een echte rodeogolf. Een paar maanden geleden hing Peter aan de e-mail: "we willen met een rodeo groepje van de HKC naar Plattling. Heb je zin om mee te gaan? Donderdag vond heen en zondagmiddag terug".

Niet te lang nadenken Menno! gewoon doen, kun je eindelijk eens flink bijleren! 

Zo gezegd zo gedaan. Donderdagavond vertrek is uiteindelijk iets te ambitieus voor een kersverse vader maar op vrijdagochtend staat hij wel klaar voor 700 km heen en voor zondag weer 700 km terug. Dat kunnen niet veel vaders hem nazeggen!

Om 9 uur rijden Peter en ik uit St Anthonis weg en zijn rond 16.15 uur in Plattling. 

Verbaasd kijken we het hele schouwspel aan: De Isar is hier een brede sloot van zeker 60 meter breed. Een of andere verdwaasde weg en waterbouwer heeft besloten dat er een drempel in de gehele Isar aangelegd moet worden. Joost mag weten waarom. Maar n ding is zeker: dat soort weg en waterbouw types moet je vaker hebben. Een perfecte playspot is het resultaat. Een wals/surfgolf over de gehele breedte van de rivier. Met een beetje moeite (voor ons af en toe heel veel moeite) kun je door de wals van de ene naar de andere kant varen.

De invaart vanuit de mega-keerwaters is eenvoudig en na de wals is het water, op een enkele vette paddo na, rustig stromend. Eskimoteren na de wash-out geen probleem dus.

In de uiterwaarden staan her en der wat busjes, campers en tenten schots en scheef geparkeerd, toilet is er niet maar stromend en zuigend water meer dan zat. We snappen niet waarom de Duitse overheid dit wild kamperen tolereert, maar vinden het helemaal te gek. Het sfeertje is zuid europees.

Het HKC-team (Tonnie, Richart, Gijs en Eef), aangevuld met een verdwaalde MKV-er (Sjuul) en een vindertje van Eef (Mark) is reeds gearriveerd en heeft kwartier gemaakt. Vooral de bank die Mark in zijn bus meesleept is een gewild object.

Maar goed, daar ging het dus niet om. Snel de boten eraf en varen met die handel.

Aan onze kant kun je uitstekend de flatspins oefenen, iets verder in de golf kun je side surfen, spinnen, beetje blunten, cartwheelen en ga maar door. Zelfs tricky woo's vliegen in het rond!

Huh, wat, wie, waar??? Kunnen jullie dat allemaal? Nee, natuurlijk niet, maar al die gastjes met die mooie helmpies, nieuwe korte bootjes en superieure blik, die kunnen het wel. En wel 10 keer achter elkaar. Een lust voor het rodeo oog, maar zwaar frustrerend als je samen met 7 van die gasten op je beurt in de wals wacht. Zij een minuut per persoon en wij nog geen 10 seconden. Tja, het leven is zwaar en onverdraaglijk.

Maar, met zo'n golf, lauwwarm water, een strak blauwe lucht, 25 graden temperatuurtje, kratje bier, BBkuutje, rodeo boekje van Ollie Grau en het feit dat de cracks ook af en toe moeten rusten, eten, kletsen, blowen en slapen, was het allemaal best uit te houden. Kijk maar:

Geintje! dit zijn dus de cracks die daar rondvliegen. Een jochie van 15 die naast het wiesen wehr in de Erft woont. Dus daar kun je redelijk goed leren varen, dat is hier maar weer te zien. Buiten het varen om was hij meestal zo stoned als een konijn. Dus een lesje van hem meepikken was er niet echt bij. We hebben Sjuul nog proberen in te ruilen voor "free rodeo clinics" maar daarvoor zat er al te veel wiet in het manneke.

Dit was de echte crack van de zaterdag. Hij had alleen de onhebbelijke eigenschap de wals niet te willen verlaten. Dat hadden wij ook wel gewild maar daarvoor was onze  techniek nog niet voldoende. Hoewel..., Eef presteerde het toch regelmatig een minuut of langer erin te blijven. Dat uiteraard onder het mom van een ontoereikende techniek waardoor ze steeds teruggezogen werd. Wij weten wel beter!

Mark en Eef vinden elkaar in de wals ...

Vaak was het aan de ene kant te druk zodat de hele ploeg maar aan de overkant in de wals ging liggen. Die is daar een stuk steiler, sneller en dus moeilijker. Maar ook daar lukt het na verloop van tijd goed te surfen en te spinnen. Cartwheels resulteren hier echter in een acute washout dus dat laat ik na een enkele keer wel uit mij hoofd.

Peter doet de trick zonder woo. 

Conclusies:

  • Super golf/wals

  • Super weer

  • Relaxte sfeer

  • Aan elkaar gewaagde groep

  • Sjuul is duidelijk foto-schuw, geen een keer in de boot voor de camera gesignaleerd. En dat terwijl haar spinnetjes, met die van Eef, toch de technisch mooiste exemplaren waren.

  • De 1400 km absoluut waard

  • Komend najaar op herhaling en in de tussentijd veel op de cartwheel oefenen want die lijkt nog helemaal nergens op.

Flubber