Batavieren,

De laatste tijd wordt er door leden van de club steeds vaker op de Waal gevaren. Groot stromend water, met de mogelijkheid tot surfen op de golven van de binnenvaartschepen. Ik voel me op dit soort water een stuk zekerder als ik weet dat er in de groep genoeg mensen zijn die reddingen uit kunnen voeren. Dit is niet iets wat binnen NKSV de Batavier standaard geoefend wordt. Daarnaast zijn sleeplijnen ook geen gemeengoed binnen deze vereniging. Vanuit het Gewest wordt de Waalclinic georganiseerd. Ik heb 2 jaar geleden een dagje meegevaren en vond het erg nuttig om eens wat gedegen uitleg te krijgen over het varen op een grote rivier. Oftewel, ik kan het het jullie alleen maar aanbevelen om ook eens mee te doen. Zie hieronder de uitnodiging  voor een waalclinic 15 en 16 juni bij Gendt.

Groeten,

Anke

 

De kajakinstructeurs Binnenwater van het voormalige NKB-Gewest-Oost organiseren een instructieweekend op de Waal. In dit weekend krijg je les in de specifieke technieken die horen bij het varen op grote rivieren en groot open water. Het weekend is bedoeld voor zowel beginners als mensen die  al  eerder  op  grote  rivieren  hebben  gevaren.  Het  is  altijd  weer  een  heel  leuk weekend. We varen op de zaterdag en de zondag, maar vanaf vrijdagavond zijn we welkom op camping Waalstrand in Gendt, wat ook de vertrek- en aankomstplaats is van de tochten op de Waal.

Er zullen verschillende  groepen worden  gemaakt, ingedeeld  op vaardigheden  van de deelnemers. Deze groepen zullen dan gaan varen op de Waal, waar een groot educatief element  bij  zit.  Er  wordt  aandacht  besteed  aan  varen  in  de  golven,  oversteken, scheepvaart, surfen, stabiliteit, reddingen, etc. Veiligheid is een belangrijk thema, want we zitten daar op een van de drukst bevaren rivieren in Nederland.

Om mee te mogen doen dien je te beschikken over een zeekajak. Een vlakwaterkajak is niet toegestaan, omdat deze geen grijplijnen heeft en zeer moeilijk is te legen bij reddingen en er toch wel een vrij grote kans is dat iemand omslaat. Ook is een wetsuit of drysuit verplicht, omdat deze bescherming biedt tegen de kou, mocht je onverhoopt te water gaan. Heb je zelf geen wetsuit, dan kun je die huren bij Nico. Voor de verdere eisen rond uitrusting kan je contact opnemen met Nico.

Het is mogelijk om op beide dagen deel te nemen, maar ook alleen de zaterdag of alleen de zondag. Geef dus bij de aanmelding aan welke dag(en) je mee wilt doen.

Voor informatie en aanmelding kun je emailen naar Nico Middelkoop, nmiddelkoop(at)planet.nl