Van witte donderdag/goede vrijdag tot en met 2e paasdag heerlijk op het slalombaantje in Sault Brénaz (SB) geweest.

Zelf was ik al eerder vertrokken en was ik donderdagochtend 05:45 al op plaats van bestemming. Alles lag nog in volle rust, dus zelf ook eerst maar even gaan liggen. De schrik sloeg me om het hart toen ik vernam dat Hester en Nora er niet waren. Toen ik leerde dat deze dames heel decadent met het vliegtuig zouden komen was ik gerustgesteld.

ww sault brebaz 202204 8

Nora in haar element

Ergens tegen de middag, heerlijk relaxed eens een bootje gepakt en na de walsen het traject eens vanaf het water bekeken, even weer het "stromende-water-gevoel" krijgen. Niks moeilijks gedaan, lekker afgesopt. In de middag arriveerde Wessel nog.

's Avonds heeft Marcel ons verwend met zijn kookkunsten en een heerlijke pasta Carbonara gemaakt. Ondertussen leerde we dat Annelie ons helaas niet kon komen vergezellen omdat ze positief had getest. Gelukkig heeft Sanne besloten de reis toch alleen te aanvaarden, al moest de slalomboot dan maar thuisblijven. Zo kon de nieuwe boot (Dagger - Rewind) IN de auto mee. Ondertussen was Erwin inmiddels ook aangekomen.

Sanne is vrijdag tegen het middaguur aangekomen en na het opzetten van haar tent en nog wat padding aan haar boot kwam ze ook nog even het water op.

ww sault brebaz 202204 10

Hoe dan ook, zaterdag en zondag heerlijk kunnen varen, al heb ik mezelf niet voldoende uitgedaagd! Daar moet voor de BASF nog een vervolg aan gegeven worden.

Ik heb de chute nl. niet goed gevaren... Ik ging in de golf al om, rolde vervolgens anderhalve keer en was daarmee mijn gevoel voor richting kwijt. Uitgestapt en de drie walzen dus gezwommen.

IPV meteen weer instappen heb ik het hele ding niet meer aangekeken en dus niet meer gevaren. Ik heb mezelf beziggehouden met andere oefeningen en me op die manier prima vermaakt.

Erwin heeft de nieuwe boot van Sanne ook goed uitgetest in de golven. Als Sanne even niet in voer was Erwin daar wel in te vinden.

Wessel had maar liefst 3 boten mee. Een slalomboot, een HEULE DIKKE boot (Waka Stout) en een Jackson (???) speelboot. Mooi om te zien hoe die gast zowel op alsook naast het water kan stuiteren ;p.

Ik mocht met hem meestuiteren, maar moest dat wel 'boven' doen... beloofd is beloofd... maar de chute deed ik niet...

Resumerend was mijn uitdaging misschien niet wat ik ervan gehoopt had, maar samen met mijn metgezellen heb ik me prima kunnen vermaken. Een woord van dank aan de organisatie van dit weekend!

De Pasta Carbonara, Cote de Boeuf op de BBQ en Risotto met zalm (we deden een avond pizza in het dorp) waren heerlijk.

De terugreis was in een vlucht en zucht alweer voorbij. In 8 uurtjes naar huis gekacheld en om middernacht lekker in mn eigen bedje kunnen slapen. Het was goed zo.

Patrick

Al enige tijd had ik uitgekeken naar een weekendje Sault Brenaz. In de aanloop naar het weekend blijkt dat iedereen andere vrije dagen heeft opgenomen, met elkaar meerijden is daardoor lastig. Ik zou zoals Patrick hierboven al aangeeft samen met Annelie rijden, maar zij stuurt mij 8u voor vertrek een foto van een positieve zelftest. De heren ter plaatse denken mee, adviseren net als Hester het vliegtuig te pakken maar als ik besluit zelf dat ik toch echt mijn nieuwe boot mee wil nemen om te testen voor de alpenweek en dus zelf te rijden, moet ik hun beloven goed op te passen.

Toch bijzonder uit de mond van 3 heren die allemaal alleen naar SB zijn gereden, maar wel lief bedoeld. Annelie en ik hadden al een hotel gereserveerd, hierdoor kon de reis mooi in 2 stukken van 4.-4.5uur worden opgedeeld.

De dame bij de Ibus Budget keek me wel een beetje raar aan waarom ik voor mijn eentje een kamer met twee losse bedden had geboekt. Gelukkig bestaat er Google Translate. De reis naar SB is een hoofdstuk apart; 5 volwassen Batavieren en Pepijn zijn met in totaal 4 auto's en 1 camper naar SB gereden, Hester en Nora kwamen met het vliegtuig, dit moet volgende keer toch efficiënter kunnen en minder belastend voor het milieu kunnen...

Eenmaal aangekomen op het baantje is goed te merken dat de rest al wat meters gemaakt heeft. Wessel wil me meteen meenemen naar de mooiste freestyle walsen, zelf wil ik eerst even bijkomen van de reis en besluit in te varen op het onderste gedeelte van de baan.

ww sault brebaz 202204 2

ww sault brebaz 202204 3

Dit gedeelte is uitstekend geschikt voor de beginnende wildwatervaarder. Er zijn een aantal mooie oefenkeerwaters, maar veel minder verval en minder waterdruk dan boven. Eenmaal beneden kom je uit in de Rhône, daar stap je uit en loop je zo weer omhoog voor de volgende ronde.

ww sault brebaz 202204 4

Hester op eerste verval van de baan

Het bovenste gedeelte van de baan heeft beduidend meer verval. De baan begint met een aantal hele mooie scherpe keerwaters waar je heerlijk in kan boofen en waar je door te traverseren goed aan de snelheid van het water kan wennen.

Bij het 2e verval zit ook de grootste freestyle wals. Voor mij wat te steil, Wessel heeft zich hier echter uitstekend vermaakt. Ik, Erwin en Hester voelden ons meer thuis in de kleinere en vooral minder steile variant er net achter. Heel stabiel was deze niet, maar als je er eenmaal goed in zat wilde je er ook niet meer uit.

In de volgende bocht naar rechts zat in de buitenbocht nog een mooi keerwater voor je op het rustigere tussenstuk kwam. Dit stuk is ideaal voor half gevorderden of dappere beginners, mooie keerwater die je op veel plaatsen omhoog kan varen om net zo lang te kunnen blijven oefenen tot perfectie of tot het batterijtje volledig leeg is.

ww sault brebaz 202204 9

Marcel op de "chute"

Na dit rustigere tussenstuk komt het grootste verval van de baan, de chute. Zeker links zit een schoolvoorbeeld waarom een keerwater, een keerwater heet. Naast dit keerwater zijn er een aantal andere meer uitdagende keerwaters waar je prima kan oefenen als het tussenstuk niet meer uitdagend genoeg is.

ww sault brebaz 202204 5

Hester en Pepijn in de onderste speelwals

Zoals Patrick al beschrijft is zwemmen hier niet aan te bevelen, om de hoek zitten 3 (speel)walsen achter elkaar. Leuk om in proberen te surfen, minder leuk om achter elkaar te zwemmen. Om met kleine bootjes vanaf onder in de speelgolf te komen is het handig om een stuk touw/oude werplijn mee te nemen zodat je je omhoog kan trekken. Afhankelijk van de waterstand kom je er anders niet of alleen met veel moeite in de golf met een speelbootje. Na die 3 walsen kan je uitstappen en weer omhooglopen of verder varen op het beginnersstuk.

Mijn schouder was niet akkoord met maximaal spelen na een winter veel te weinig gevaren te hebben. Dus helaas wat minder geoefend met freestyle dan gepland, maar belangrijkste doel is behaald. Het nieuwe bootje is goedgekeurd voor de alpenweek.

ww sault brebaz 202204 1

Erwin dreigde nog even om hem zelf mee naar huis te nemen, gelukkig moest hij nog aan het idee van een roze boot wennen 😉. Andere kleuren waren op dit moment niet leverbaar.

Al met al weer een geslaagd lang weekend met geweldig weer, lekker eten en een leuk baantje. Hopelijk volgend jaar weer,

Sanne

ww sault brebaz 202204 6

 

ww sault brebaz 202204 7