Het Zwarte woud begint net onder Baden - Baden en loopt door tot de Zwitserse grens. Zowel de noordelijke als zuidelijke helft bevatten interessante wildwater rivieren van klasse II tot IV met een paar stukjes klasse V. Een mooi gebied voor de (licht) gevorderde wildwater vaarder tot en met de crack.

Helaas is het ver rijden voor een weekeinde (5 uur naar de meest noordelijke trajecten en meer dan 6 uur naar de meest zuidelijke rivieren) en hebben de rivieren lang niet altijd water. Eigenlijk moeten we voor een eerste verkenning minimaal 3 dagen de tijd hebben maar als er toch een keer goed water is lijkt het me toch mooi om hier een weekeinde aan te besteden, als we zaterdag ochtend om 6 uur vertrekken, kunnen we voor 12 uur aan de instap staan, na het varen een hotelletje zoeken, zondag vroeg op pad en zorgen dat je voor 1700 uur weer op weg bent. Je moet tenslotte iets over hebben voor een nieuw gebied met mooie rivieren.

Het lijkt niet realistisch om voor een weekeinde een ander gebied te zoeken dan het noordelijke gebied waar de Murg en zijn zijrivieren het wildwater levert. Zuid-Schwarzwald is meer iets voor een echte vakantie.

Noord Schwarzwald

Op 5.5 uur rijden van Nijmegen!

De Murg kan enorm veel water hebben en is in het onderste deel dan een echte massa rivier. Er zijn enorm veel water afleidingen en stuwmeren, dus het moet slecht weer zijn, liefst ten tijde van het smelten van de sneeuw.

Bovenste Murg, Baiersbronn tot stuwmeer Kirschbaumwasen. Weidebeek, WW II met stuwen. Bevaarbaar als peilschaal Schwarzenberg 8 kuub aangeeft.

Midden Murg, 9 km WW IV (+), Kirschbaumwasen tot stuwmeer Forbach. Stevig en verblokt wildwater IV, bij veel water daarboven. Bevaarbaar als er minimaal 6 kuub van de stuw Kirschbaumwasen komt. Oppassen bij hoog water, dan wordt dit een hele serieuze rivier.

Op afstand in te schatten door de peilschalen van Schwarzenberg en Schönmünzach op te tellen en daar 24 kuub waterafleiding vanaf te trekken. De rest (minimaal 6 kuub dus) zou dan over de stuw moeten lopen (volgens de theorie :))

Beneden Murg, 6 km WW III-IV-, Forbach tot vlak boven Weisenbach (bordjes Wasserkraft Murg KG Breitwies volgen, parkeren bij de boogbrug). Stevig wildwater groot en breed heel atypisch voor wat wij gewend zijn, grote walzen, eerste stuw links omdragen. Sowieso oppassen met de stuwen.

Op afstand in te schatten door de peilschalen van Schwarzenberg en Schönmünzach op te tellen. Als er 18 kuub uitkomt, zou de benendenloop een bevaarbare stand moeten hebben.  Als extra referentie 26 kuub op Peilschaal Bad Rotenfels aan de Murg. (indien niet bijgewerkt, dan direct naar https://www.hvz.baden-wuerttemberg.de/ en daar de betreffende peilschalen van de rivieren opzoeken op de kaart).

De beneden Murg kan veel water hebben, zie ook het filmpje op Vimeo.

Langenbach en Schönmunzach. Wegen lopen er langs, stap in waar je wil. WW II-III, snel met bomen/hout. Peilschaal Schönmünzach moet 8 kuub hebben.

Hundsbach, Raumünzach: Aschenplatz tot de monding. WW II-III, stiijgend tot WW V (!!) in onderste deel. Geen peilschaal. Ter plekke bekijken. Hele heftige beek.

Midden Acher, 6 km WW III-IV, Grimmelswaldbach tot Oberachern. (de boven Achern heeft een traject van 2.5 km WW IV-V)

waterstand 110-140 cm peilschaal Kappelrodeck/Achern (indien niet bijgewerkt, dan direct naar https://www.hvz.baden-wuerttemberg.de/ en daar de betreffende peilschalen van de rivieren opzoeken op de kaart).

Detail informatie vind je het makkelijkst via de Riverguides op 4-paddlers.com en vanaf daar via flussinfo, riverguides, de gebiedsinformatie voor het Schwarzwald opzoeken.

Op Vimeo en Utube vind je ook diverse filmpjes, google op " wildwasser murg" en je hebt diverse hits.

Peilschaal

 Alle peilschalen kun je vinden op de kaart van //www.hvz.lubw.baden-wuerttemberg.de/

Online overzicht via 4-paddlers.com. Op weiter drukken en je vind de lijst van de actuele waterstanden in het Schwarzwald

Onderdak

Gasthof Ochsen in Langenbrand.

https://www.unterkunft.de/query/Nordschwarzwald/.  Gernsbach, Forbach en Baiersbronn liggen aan de beneden Murg. Zo ook Freudenstadt en Lossburg, alleen iets zuidelijker.

Camping Adam (afslag 52 en dan een paar kilomter naar het westen) heeft grote caravans voor 4 personen beschikbaar voor 75 Euro per nacht. Daar vlak naast ligt //www.hotel-engel-buehl-oberbruch.de/ waar je voor 33-40 euro een overnachting + ontbijt kunt regelen. 

Verder wat adressen aan en om de Murg (eenvoudig via google maps te vinden): //www.gruenerbaum-weisenbach.de/ )pension, 35-40 euro pppn met ontbijt), //www.sonnenblick-hotel.de/ (Gastehaus, 32-35 pppn met ontbijt), //www.endresenhof.de/ (pension, 30-35 euro pppn met ontbijt).

Route

de A61 en A5 richting Basel, afslag 49 richting Rastatt-Nord, het Murgdal in richting Gaggenau, na Gaggenau bereik je de uitstap van de beneden Murg  in Au im Murgtal.

 

Zuid Schwarzwald

Deze rivieren liggen nog een stuk verder rijden maar de Wilde Gutach is vanuit een standplaats aan de Murg toch wel binnen twee uur te bereiken. Voor de overige interessante rivieren (Wutach, Alb en Wehra, klasse WW III-IV-V) verwijs ik voorlopig even naar 4-paddlers.com.

Rivieren

Beneden Wilde Gutach, 9 km WW II-III+, electriciteitscentrale  Obersimonswald tot Bahrenwehr Untersimonswald. Overzichtelijk WW II met een zwaardere passage.

Waterstand 70 - 160 cm op peilschaal Simonswald/Wilde Gutach.

Boven Wilde Gutach, 9 km WW IV, Hexenlochmuhle 4.5 km boven Wildgutach tot electriciteitscentrale  Obersimonswald. Mooi wildwater met kloof-achtig karakter

Waterstand 80 - 140 cm op peilschaal Simonswald/Wilde Gutach.

<<< Nog verder aan te vullen >>>.

Peilschaal

Alle peilschalen kun je vinden op de kaart van //www.hvz.lubw.baden-wuerttemberg.de/

Online overzicht via 4-paddlers.com. Op weiter drukken en je vind de lijst van de actuele waterstanden in het Schwarzwald

Onderdak 

 Voorlopig maar eens vanuit Noord Schwarzwald aanrijden.