Meerdaagse tochten op de Dommel

De Dommel is voor een 2 daagse trektocht het best en mooist te bevaren vanaf Son en Breugel tot eventueel Den Bosch, vanaf Boxtel wordt het een beetje breed en rechtdoor.

Boven Son en Breugel zijn er diverse stuwen en molens die moeilijk om te dragen zijn, zeker met beladen canadezen. Bij de Dommelse watermolen is dit zelfs zeer moeilijk, hier is een stuk van de rivier afgesloten omdat dit privebezit is.

In Eindhoven zeer lastig, na de spoorwegtunnel zelfs een stuw tussen hoge betonnen kademuren. Voor Son en Breugel gaat de Dommel onder een kanaal door, bij lage waterstand kan je er onderdoor, een grasvanger verspert hier wel de gehele rivier.

Beste instapplaats in Son en Breugel aan de weg Lieshout naar Son. In Sint Oedenrode ligt een stuw met glijgoot onder de middelste boog van de Hambrug, effe kijken ofdat-ie vrij is, is goed om te dragen met in- en uitstaptrapjes. Na de 3e brug bevindt zich de Hooidonkse Kano Club, hier is aan de rechter zijde een uitstaptrap. Hier hangt ook een slalomparcours.

In Boxtel is eventueel het "rondje Boxtel" te bevaren, nu is de Dommel aldaar afgesloten i.v.m. bouw stuw met glijgoot en vistrappen. Als je dit wilt varen, dat ga je voor Boxtel linksaf een aftakking in, dit is eigenlijk de oude loop. Als je rechtdoor over het gekanaliseerde stuk vaart, let op, een gevaarlijke stuw, beslist omdragen! Ook ligt er nog een stuw in Den Bosch.

Wat betreft de eventuele overnachtingsplaats aan het water, er is een school-campeerboerderij in Nijnsel, bij de fam. Bekkers aan de Vresselseweg, of daar gekampeerd kan worden weet ik niet (denk het wel), dit bevindt zich wel al na ongeveer 6 km na de instap.

Een andere mogelijkheid is, dit geldt echter alleen voor kanoclubs, om contact op te nemen met de Hooidonkse Kano Club, en in / bij het clubhuis te overnachten. De site www.hooidonksekanoclub.nl van de HKC werkt op dit moment (september 2006) niet, is binnen nu en enkele weken weer aktief.

In Sint Oedenrode is ook een camping, echter niet bij het water.

Richard (HKC) van Lankveld