Attentie: het varen op de vistrappen is sinds voorjaar 2002 verboden, er staat een verbodsbord. Het is ook niet bekend of de vistrappen na recente verbouwingen nog wel interessant zijn. Recente informatie ontbreekt.

Ik had er al een paar keer over gehoord, de vistrappen in de Rur bij Roermond. Daar zou je ook leuk moeten kunnen spelen met een rodeoboot.

Vrijdagmiddag was het dan zover, en half dagje vrij genomen, die vrije dagen moeten toch op en waar kun je die nu beter aan besteden dan aan het verkennen van nieuwe speelplekjes?

Rond 2 uur 'smiddags was ik uiteindelijk in Roermond aan beland, de trappen waren makkelijk te vinden, op een rustige tijd is het vanaf het clubhuis ongeveer 70 minuten rijden. Bootje afladen en maar eens een beetje spelen.

De Rur is hier gestuwd en de vistrappen leiden een deel van het water om de stuw heen, het totale hoogteverschil zal iets meer dan 2 meter zijn. dit wordt overbrugt door, als ik goed geteld heb door 8 verschillende trappen over een lengte van circa 300 meter. De hoogste concentratie trappen zit echter in de laatste 100 meter.

Er loopt een pad langs en de auto kun je makkelijk kwijt. Het lijkt mij echter geen locatie voor grote groepen omdat varen op de Rur aan vergunningen gebonden is, een grote groep geeft veel opzien en zal dus wel rijkswaterstaat of de politie aantrekken.

Het is zeker geen spectaculaire speelplaats, de walsjes die gevormd worden zijn ongeveer een kwart van de speelwals bij de parkeerplaats in de Erft, zuigen ook amper tot niet.

Toch kun je er met een rodeoboot heerlijk oefenen, walsje hangen, voorover en achterover loopen, cartwheelen (stel dat je de techniek beheerst), spinnen. Allemaal met weinig druk op de boot, ideaal dus om de starttechnieken allemaal aan te leren. Daarvoor heb je niet veel meer nodig, op je kop ga je toch. Het water achter de vervallen is tussen de 50 en 100 cm diep.

route naar de vistrappen