Aangezien de batavieren van het buitenleven geen genoeg krijgen – ondanks alle trainingsavonden, dagtripjes en tochtjes in het weekend – wordt er jaarlijks een kanokampeerweekend georganiseerd, zodat er nog meer van het water kan worden genoten. Tijdens dit weekend komen leden van de verschillende kanodisciplines bij elkaar (waaronder de wildwatervaarders, de polospelers, de vlakwatergroep en de slalomvaarders) om op een groepskampeerterrein in de Bijland te genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk de gemeenschappelijke hobby: kanovaren. Ik als nieuw lid heb tijdens de afgelopen dagen geleerd waarom dit weekend zo’n aanrader is en waarom de vereniging uit zoveel tevreden leden bestaat.

Allereerst het weekend: dankzij de locatie (gelegen tussen de Rijn en een strand van de Bijland) is er aan water en mooie vergezichten geen gebrek. Doordat het geheel is aangekleed met de clubtrailer vol kano’s, de clubbarbecue en enkele partytenten met keukenmateriaal voelt het al snel vertrouwd. De gigantische vuurschaal die aanwezig is op he terrein nodigt uit tot een gezellige avonden bij het kampvuur en dankzij het uitnodigende aanwezige water ligt de plas al snel vol met polospelers die een wedstrijdje spelen, de vlakwatergroep (de ‘vlakkies’) die een rondje peddelt en een enkeling die aan het freestylen is in een zogeheten speelboot of leert ‘eskimoteren’ (je moet je immers wel zien te redden als je onverwachts een keer omslaat met je boot). Los van de gezamenlijke barbecue staat er eigenlijk weinig op de planning, maar dat betekent niet dat er weinig gebeurt: er wordt serieus getraind, gespeeld, skippyballen en opblaaskrokodillen vinden hun weg op het terrein en enkele onschuldige rituelen zoals het garen van banaan met chocola volgen logischerwijs uit het samenzijn.

Kampvuur Cees

Kampvuur closeup

Kampvuur mensen

Vervolgens de leden, waarvan er van alles rondloopt; jongemannen met baarden, senioren, stelletjes, leden die hun gezin meenemen, ‘ultralight’ fietskampeerders en caravaneigenaren, doorgewinterde kanovaarders – waaronder eentje die even 50 kilometer heen en weer peddelt over de Waal omdat ie thuis wat vergeten is– maar ook leden die nog weinig hebben gevaren of het gewoon even rustig aan doen dit weekend. Wat me opvalt is dat het vooral een grote groep is waarbinnen een vertrouwd familiegevoel heerst, wat ik merk aan de tijd die iedereen voor elkaar neemt om te zorgen dat iedereen de techniek goed beheerst en zich op zijn gemak voelt.

Polo freestyle

Vlakkies kant

Vlakkies varen

Ik heb enorm genoten van de locatie, het gezelschap, de barbecue, het kampvuur en ben ook weer iets vertrouwder geraakt in mijn kano. Ik begrijp inmiddels waarom men elkaar opzoekt en niet uitgepraat raakt over de kanosport: het is zeer toegankelijk maar ook enorm divers en binnen elke discipline zijn weer nieuwe technieken, strategieën, locaties of materiaal van belang waar natuurlijk het een en ander over te leren valt. Dit weekend was voor mij een mooi voorproefje van wat nog komen gaat en ik ben er volgend jaar zeker weer bij, als jij als lezer ook interesse hebt durf ik wel te zeggen dat de vereniging je te zijner tijd ook van harte zal verwelkomen. Tot dan!

Marc