Kajakverkoop van De Batavier 2010

Door de jaren heen, sinds de oprichting van onze club, is er een gelegenheid ontstaan en gemaakt om behalve met het eigen materiaal te gaan kanoën, maar ook om het nieuwe geïnteresseerden in de kanosport de mogelijkheid te bieden om dat in verschillende kano's te gaan ervaren.

Er zijn natuurlijk nogal wat stromingen in de kanowereld. Batavieren "doen" aan toeren op vlak en wildwater in open kano's en gesloten kajaks.

Wedstrijd- en showsport stellen ook speciale eisen aan het materiaal, maar ook de toepassing van andere materialen nieuwe afmetingen en trends bepalen de samenstelling van onze vloot. Het beschikbaar stellen van kano's door clubleden en gerichte aanschaf t.b.v. kanoarrangementen in het verleden hebben ons arsenaal sterk vergroot.

Vanwege de veranderde, aan trends onderhevige belangstelling in onze club om met bepaald materiaal te varen is er voor een deel van de "clubvloot" geen animo meer om daar gebruik van te maken. Uiteraard zijn er andere clubs en particulier geïnteresseerden die wél in onze boventallige boten willen varen. Bovendien is de ruimte in onze loods beperkt en hebben een aantal van onze 150 leden geen goede stallingmogelijkheid in de kanoloods. Zo werd het plan opgevat om ca 50% van de clubvloot van zo'n 44 kano's in de verkoop te doen.

Hoe pak je zoiets aan: uitzoeken welke boten, schoonmaken, fotograferen, waarde bepalen en dan "de markt" op.  Zouden er eigenlijk wel geïnteresseerden bestaan en ook nog te vinden zijn? Nou en of!  Als je dan als zoekende, soms aarzelende aspirant koper bij onze verkoopkanon Hans Platenburg omarmd weet, dan is er al snel sprake van een BIG DEAL! Zo zijn er al 20 stuks van eigenaar gewisseld met een opbrengst voor de club van € 2.850 tot eind sept '10.  De kano's voor verkoop zijn van een feestslingertje voorzien, zodat er geen privématerialen zomaar de verkoop in gaan. Er staan nu nog ca. 9 boten in de verkoop!

Hans "doet" de internetbusiness en het moet gezegd, zeer verdienstelijk! We hopen op nog een tiental bijtgrage kanokandidaten!

Anekdotes:

De kunst van de kanoverkoop op Marktplaats is om je aanbod regelmatig “in de picture” te spelen. Dus bootadvertenties plaatsen, er net voor de zomervakantie weer afhalen en daarna opnieuw plaatsen. Na enkele weken een ‘verzameladvertentie’ en enkele weken later weer een paar andere boten in de verkoop gooien. En steeds verwijzen naar ‘onze andere advertenties’. Op die manier genereer je steeds opnieuw een recente advertentie met verbindingen naar oudere advertenties.

Weliswaar staat overal steeds dat er op de kano’s geboden mag worden, maar veel mensen vinden dat blijkbaar erg eng en mailen of bellen voor een ‘richtprijs’. Tja, eigenlijk is die er natuurlijk niet (daarom staat er ook ‘bieden’), maar je probeert ze zo goed mogelijk voor te bereiden op een prijs die voor beiden aantrekkelijk is, dus boven de 100 euro. Daarnaast vragen aspirant-kopers vaak om adviezen over de aankoop van een boot: welk water, bagageruimte, onderhoud, grootte en gewicht vaarder etc. Vaak weet ik dat zelf wel, maar soms moet ook ik dat navragen bij deskundigen.

Dat levert soms allerlei anekdotes op: een grote stevige gebouwde vrouw met een flinke schoenmaat wil zich in een rank slalombootje persen en informeert of dat past. Een van de slalomtrainers suggereerde om er meteen glijmiddel en een periscoop bij te leveren!

Vrij vroeg in de verkoop meldde zich een moeder met dochter die een vlakwaterkano zocht waar ze allebei inpasten; zij een aantrekkelijke vrouw met een Rubens-achtig figuur, de dochter een slanke den van 12 jaar. Het vergt enige takt om het verschil in postuur onder de aandacht te brengen. Ze past een Super Ardeche, vaart erin en besluit ‘m te kopen. Een week later beslist ze toch een wat andere (duurdere) vlakwaterboot te willen en ruilt de Ardeche daarvoor in (was nog niet meegenomen). Die bevalt blijkbaar zo goed dat ze 1,5 week later een tweede boot komt halen. Blijkbaar dikke pret op de Linge met prachtig voorjaarsweer, want twee weken later vraagt ze om nog drie kano’s voor haar andere twee kinderen en haar man. Kortom, binnen een maand heeft ze vijf boten gekocht. Als extraatje heb ik haar verwezen naar statuten en huishoudelijk reglement op onze website als opstart voor haar eigen kanovereniging.

Ze vond onze clubavond en haar ontvangst erg prettig en gezellig en zou graag lid willen worden als haar vervoer beter was…De mannelijke woensdagavond-vaarders praten nog steeds over die mysterieuze blonde stoot die plots op het water verscheen.

Een maand later is er weer een gegadigde voor die Super Ardeche. Hij komt kijken en varen na enige telefonische informatie; hij wilde niet meer betalen als 100 euro.. Een beer van een vent die aan de Giesbeekse Plassen woont. De Ardeche ziet er niet meer spic-en-span uit en behoefte wat kleine reparaties. Zo handig schatte ie zichzelf nou ook weer niet in, dus viel zijn oog op een betere, maar veel duurdere boot. In het gesprek bleek dat -tot mijn verbazing- de boot ook persé geel moest zijn. Nou dat was ie en met een boot van 160 euro vertrok ie zéér tevreden huiswaarts.

Maar ook een grapjas die een wildwaterboot (de Prijon Alpin) wilde hebben voor gebruik op de Randmeren. Mijn negatief advies in deze hielp helemaal niets, hij dacht dat een dergelijke boot hem toch het meest zou bevallen. En of we ‘m maar even naar Harderwijk wilde brengen, want vervoer had ie niet. De koop ging dus niet door. Ook geïnteresseerden uit Friesland en Limburg die wel een boot wilden, maar dan aan huis bezorgt. Tja, consumentisme ten top en geen boot dus.

Maar duidelijk is dat mensen eerlijke voorlichting (incl. negatieve adviezen) en de kans om proef te varen, evt. in meerdere boten, zeer op prijs stellen. Ook de drukte en de gezelligheid van de clubavonden spreekt zeer aan.

De clubboten die we willen behouden zijn voorzien van een aangepunte Batavierensticker. De clubpeddels zijn in het midden van de steel van een Batavierensticker voorzien. Mochten er onverhoopt toch nog onduidelijkheden bestaan over het "eigendom", sein mij dan even in a.u.b. Met dit verslag is iedereen weer even bij op dit onderwerp. Willen jullie kritisch mee blijven denken over wat eruit kan en wat er misschien bij zou moeten? Alvast bedankt, Chris Hägele Hans Platenburg

Materiaalmeester ‘Verkoopkanon’ T 0243583252 06-30282071

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.