Nieuwjaarsreceptie 2009

Namens het voltallige bestuur wil ik iedereen van harte welkom heten op de nieuwjaarsreceptie van kanovereniging NKSV de Batavier.

Sommigen van jullie dachten wellicht ondertussen dat we zijn omgedoopt tot Gelegenheidsschaatsvereniging. Ik kan jullie geruststellen, dit is niet het geval, al hebben een aantal Bavieren een zeer serieuze poging gedaan maar iet geat nie on.

De poging werd subtiel voorbereid op het massageboard door nota bene onze oud voorzitter, hij plaatste hier op 30 dec jl. de volgende stelling:” De Batavieren zijn niet met kano's maar op schaatsen de lage landen binnen gekomen”.

Vervolgens probeerde Joost via diverse mailtjes de batavieren op de gladde ijzers te krijgen. Een klein groepje heeft er aan toegegeven maar laten we reëel blijven. Een batavier op schaatsen? Op schaatsen??

Dat is die vorm van voortbewegen op glad ijs met twee smalle ijzertjes waar souplesse, coördinatie en lenigheid voor vereist is?? Dat lijkt me sterk, en toch echt een tegenstrijdigheid voor een batavier.

Een tocht vanuit het Nedersaksen naar de lage landen op de schaats zou verzanden in vreselijke ongelukken met botbreuken als gevolg. Slechts een klein select groepje zou deze reis kunnen afronden wat onherroepelijk tot het uitsterven van het bataafseras geleid zou hebben. Daarnaast heeft een aantal batavieren 21 december 2008 nog bewezen dat je de lage landen gewoon komt binnenvaren met een kano, er zijn foto’s als bewijs.

De huidige batavier komt niet zo zeer ons land binnen maar gaat juist er vaak uit. Niet alleen op de hauss strecken in België en Duitsland, maar zelfs overzee in de verre Schotse hooglanden en Groenland kunnen de batavieren worden terug gevonden.

Het batavieren volk omvat een stabiel aantal van ongeveer 140 individuen, ondanks de sterke mate van verloop. De meeste batavieren zijn woonachtig in het Rijk van Nijmegen, waar een stevige vesting gebouwd is aan de Winkelsteegseweg 223 (dus niet aan de Vossendijk 223 dat is namelijk in de studentenflat), ongeveer 35 individuen zijn woonachtig buiten een straal van 25 kilometer van deze vesting. Waarvan drie zelfs zelfs woonachtig buiten de landsgrenzen van de lage landen, 2,5 in België en een in Duitsland.

Batavieren bewegen zich voort met kano. Veelal op de auto, maar ook wel onder het zitvlak of op de schouder. Gewapend met een lange stok met 2 messcherpe bladen aan beide uiteinden. Slechts enkele zijn gehandicapt en bewegen zich voort met een peddel met een enkel blad.

Wanneer de wateren bevroren zijn waagt slechts een zeer select groepje zich op de schaats.

De stelling van Cees kunnen we dus bij deze heel snel van tafel vegen! En de onzin van een gelegenheidsschaatsverening kunnen we weer achter ons laten, ik kijk al uit naar de dooi, dan zijn we tenminste van al die schaats onzin af en kunnen we de boot weer onder onze kont knopen!

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Coen