Help, ik heb een warm water rol!

Boot deed 3 kilometer wildwater en de brievenbus (WW 5) in zijn eentje, knap hoor!

Op de guil in 1999 voer de bezitter tegen een rotswand, ging om, deed een eskimoteer poging, en ging zwemmen. De boot deed de volgende 3 kilometer alleen, deed ook nog soepeltjes een wildwater 5+ passage (ik heb maar even overgedragen). Pas aan het einde van de midden Guil kregen we hem weer te pakken. De luchtzak lag een keerwater verder en de waterdichte zak dobberde nog rond in de boot.

Boot vastgespoeld bij stuw op de Drau in Oostenrijk

Een cursist ging zwemmen op de Drau in Oostenrijk. De boot, stampend vol water, kwam voor een schot van een stuw vast te zitten. Takelen! 

Heeft u dat ook? Perfect leren eskimoteren in het zwembad; kom je op de slalombaan van Hohen Limburg, zegt die eikel van een WW-commissaris; "probeer het hier nu ook eens, in het keerwater". Goed, dat lukt. 

"Mooi" zegt diezelfde beukennoot; "Doe het nu eens daar, in die hoofdstroom". Overmoedig door het succes vaar je de stroom in, je haalt diep adem, legt je peddel alvast goed en gaat om. Peddel boven water, uitdraaien, heupen inzetten en hup, overeind. Tenminste, dat was het plan. 3 seconden later kom je hoestend en proestend boven. 

Frank op de Irreler Wasserfalle, net ee ntikkie te heftig en dan komt de warmwater rol weer boven, net wanneer je hem zo hard nodig hebt lukt het niet!

"Geen heupen he! of "je hoofd wilde te snel omhoog" krijg je dan als commentaar. Moedeloos ga je, je boot maar weer leeg gooien. Ieder vleugje zelfvertrouwen is weggewassen door het water. De volgende keren ga je toch maar weer "op safe", hoe leuk dat surfen, walsje hangen en ondersnijden er ook uit ziet.

Je kan verschrikkelijk mooi spelen met een boot in wildwater, maar eskimoteren noodzaak!

Dit is nu wat ik noem het "warm-water-rol" effect. In theorie en gecontroleerd op vlak water gaat het goed, een maal echt nodig op wild water gaat het 90% van de keren fout. Wat kun je daaraan doen?

Techniek verbeteren

  1. De heupbeweging echt goed leren. Het zwembad is weer bezig dus pak een boot, handen op de rand van het zwembad, hoofd helemaal onder water en laat de boot maar over je heen vallen. Daarna beweeg je met je heupen de boot helemaal overeind totdat je de kuiprand in je zij voelt drukken. Je hoofd blijft de gehele tijd onder water. Denk eraan dat zolang je lichaam onder water is dit bijna gewichtsloos is, een maal boven water weegt het weer gewoon meer dan 50 kilo.

  2. Oefen diezelfde beweging maar nu met een peddel in je handen die op de rand van het zwembad steunt.

  3. Doe de hele eskimo rol een aantal keren en laat iemand commentaar geven of je techniek, zeikerds zijn er altijd wel te vinden in het zwembad, dat zijn de beste!

Mentale training

Een mens is niet ontworpen om onder water moeilijke dingen uit te voeren, zeker niet om na te denken en beslissingen te nemen. Je wil maar n ding, zo snel mogelijk boven water komen, je hebt haast! Daarom moet je zorgen dat er een minimum aan nadenk en besliswerk nodig is onder water. Belangrijkste punt is dus:

Zorg dat je nooit twijfelt over je eskimoteer capaciteiten, het moet een reflex zijn waar je niet over na hoeft te denken en al zeker niet over hoeft te twijfelen.

Eenmaal onderste boven is er maar een enkele mogelijkheid: Eskimoteren! Denk je aan andere mogelijkheden dan eskimoteren? dan zul je automatische meer problemen hebben met eskimoteren. Zwemmen is geen optie! Denken aan zwemmen alleen al is een self fulfilling prophecy!

Je zorgt gewoon dat je altijd overeind kan komen, links om, rechts om maakt niet uit! Zwemmen is veel en veel gevaarlijker!

Hoe werk ik aan die mentale kwestie?

Als je in het zwembad de techniek eenmaal goed geleerd hebt kun je met de werkelijke training beginnen:

  1. Nooit omgaan met je peddel van tevoren al in de juiste positie. Dat gebeurt op wild water ook niet! Dus ga maar om met je peddel in de meest vreemde posities, je handel op de meest vreemde plaatsen, het kan niet gek en moeilijk genoeg zijn.

  2. Oefen om zo lang mogelijk onder water te blijven. Zorg dat je 20 tot 30 seconden rustig kan blijven onder water. Dat geeft je tijdens eskimoteren veel meer rust en voorkomt de paniek waardoor het eskimoteren fout gaat.

  3. Leer de rol als een reflex aan, oefen zo vaak dat de beweging er in slijt zonder dat je er nog bij na hoeft te denken.

  4. Leer allerlei varianten, links om, rechts om, lange rol, steyr rol, pawlata. Gebruik andere hulpmiddelen om overeind te komen. Een bal, een steekpeddel, een halve peddel, een zwemvest, een andere boot etc. etc.

  5. Leer vanuit een hoge steun terug te rollen. Dus hoge steun en terug, dan die hoge steun wat dieper laten zakken in het water en weer terug op de heupen, hoge steun nu tot loodrecht naar beneden en dan nog steeds omhoog kunnen komen op je heupen. Gaat dat fout, dan kom je met de gewone rol boven.

  6. Leer uiteindelijk op de handjes te rollen.

  7. Oefen al deze technieken op donker, koud en sterk stromend WILD water. Het zwembad is niet te vergelijken met de werkelijkheid!

Menno