Alpen "eend" voor thuis
Ingredienten:
- Een eend van ongeveer 5 kilo
- Twee grote flessen schotse whisky
- Spekreepjes
- Olijfolie
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven voorverwarmen op 180 graden. Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky. De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven. De eend in een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken. Het glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten. Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met wipskey. De glaven opdlinken en de scherven van et eeiste gas oplaapen. Na en haiff uui, de hovenopedoen om ddeend tesjekken. Blantwonezalf in de padkamer ganaale en op de povekand van de linkerhand...toen. Denove opedoen naadatet eerste glaf leegis en de sjotel vastpakke.... De blantwonezalf op de binnekand van de geghthant djoen endeent oprtape. Deent nogis oprape en met nantdoek de bwantwondesalv van deent vege. Ze hande ontvette met vipskie en de tupe ssalf veeroprape. Tkapoote glazzopvege endeent trug in dehove dooen. Deheent oprape en de ove eerst opedoen. De twwwiede fjes biskie pedoen en overeindzette. Opstaan van de vloer ent vetspek ondrde kast vege. Nogis opstaan vande vjoer en tochma blijve zitte. De bles op de gjondzette. Uide fjes djinke wande glave sijn opof kabot. Denove aftette deooge sljuit en omvalle.
Joyce van der Staay