Edwin Franssen  (1963 - 2017) was niet zomaar een politieman.

edwin franssen 2

Was hij als agent aanwezig bij een ernstig incident, dan zocht hij de betrokkenen later altijd even op om te kijken hoe het met hen ging. Edwin Franssen uit Molenhoek was niet zomaar een politieman. Maar eentje die van mensen hield. En van het water.

Als kind was hij lid van de zeeverkenners. Ook kocht hij op jonge leeftijd al een eigen bootje. Dat hij later bij de waterpolitie ging, was dan ook geen verrassing. De eerste tijd werkte hij in Amsterdam.

Op een gegeven moment wilde hij terug naar Limburg om zich te gaan settelen met zijn vrouw Berdike. Daar kwam hij bij de 'gewone' politie terecht. Hij vond het politiewerk prachtig maar had moeite met de organisatie op zich, die erg veranderde. Een aantal jaar geleden keerde hij terug naar de waterpolitie, waar toch zijn hart lag.

Net als zijn vader Karel wilde Edwin het vrachtwagenrijbewijs halen. Toen hij het had, moest hij het wel terugverdienen, zei hij gekscherend. Dus ging hij in 1993 aan de slag bij Botrans/Vos, waar hij als oproepkracht werkte. Een betaalde hobby noemde hij het. Had hij een dag vrij bij de politie, dan zat hij op de truck. Regelmatig nam hij Berdike, zijn vader, zoon Jeroen of dochter Vera mee.

Met zijn gezin trok hij er ook graag op uit, de natuur in. Naar Canada gingen ze toen hij en Berdike 25 jaar getrouwd waren. Ter ere van het 30-jarig huwelijksfeest zouden ze in 2018 IJsland bezoeken. Die trip vervroegden ze met een paar jaar, omdat ze niet wisten hoe het met Edwin zou aflopen.

In het najaar van 2015 kwamen ze er achter dat hij een auto-immuunziekte had, waardoor zijn nieren nog maar voor 17 procent werkten. Toch bleef hij gewoon actief als agent. De nier die Berdike vorig jaar aan hem afstond, leek de redding. Alleen kwamen er allerlei complicaties bij. Eind september vertelden de artsen dat ze niets meer voor hem konden doen.

Maar Edwin bleef sterk. Tot het laatste moment zorgde hij nog voor zijn ouders en zijn gezin. Hij wilde dat thuis alles op orde was. Ook zei hij tegen zijn geliefden 'geniet van het leven'. Dat deed hij zelf zeker. Alleen was het te veel kort.

Vorige week vrijdag overleed Edwin.

(Uit de Gelderlander 2017-10-21)

Edwin was langdurig en actief lid van NKSV de Batavier