Langlaufen Hoge Venen 30 dec 2010

December 2010, Noord west Europa ligt al tijden onder een dekentje van 50 cm sneeuw. Treinen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk stranden door aanvriezend ijs. Op de vliegvelden over de halve wereld zijn bij wijze van spreken tentenkampen ingericht omdat mensen niet op tijd met kerstmis bij hun familie konden zijn.

En wat doen wij?

Wij gaan met het mooie weer van vandaag genieten van de mooie sneeuw in de hoge venen.

De sneeuw in Nederland heeft de afgelopen anderhalve week al vele mooie dagen opgeleverd gevuld met langlaufen. Désirée en Bart in de bossen tussen Heumensoord en het Reichswald. Sven o.a. op de Leenderheide bij eindhoven. Maar na anderhalve week zonder nieuwe sneeuw is de sneeuw hier behoorlijk verdampt en verijst. We besluiten om het hogerop te zoeken, op zoek naar betere sneeuw condities.

Het hoogste punt in België is de baraque Michel en we besluiten daar ons geluk te beproeven. Op weg hebben we heel mooi weer. Strak blauw en winterzon. Maar als we daar aankomen zien we slechts een kleine wereld. Mist die opkomt uit de verdampende sneeuw.

Gelukkig is de sneeuw goed. Al snel besluiten we om, ambitieus als we zijn, de langste route te kiezen. 17km staat op het kaartje maar de bordjes geven 18km aan. (België hé)

Al snel merken we dat op de drukkere gedeelten de loipes toch wel verijst zijn. Af en toe besluit ik om naast de loipe mijn eigen loipe te trekken. Op de rustigere stukken is het genieten van de sneeuw en het lopen. Van de omgeving valt niet erg veel te genieten. Het is jezelf voortbewegen in een klein wereldje. Het langlaufen zelf gaat erg goed. Als drie geoefende lopers merken we dat we een behoorlijk tempo hebben en we halen vele mensen in.

Minder wordt het als een eenvoudigere kortere route vanuit een ander verhuurstation samenvalt met onze lange route. Waar wij starten was het stukken minder druk. Anderhalve kilometer op onze tanden bijten met verijsde piste maar dan gaan wij rechtdoor en de meute weer rechtsaf. Vanaf hier wordt het leuk. Heuvel af, hard glijden bij iedere afzet en op sommige stukken zelfs in Schuss naar beneden.

Zelfs de zon doet zijn best om door de mist te breken. Onder aan de afdaling is de mist al opgetrokken maar wij gaan verder, weer terug omhoog de mist in. Vanaf hier worden de loipes minder goed en ook drukker omdat andere routes erbij komen.

Als we na bijna drie uur weer terug zijn bij de baraque Michel is het natuurlijk tijd voor de bijna verplichte warme chocolade. Even zijn we bekaf maar buiten roept de sneeuw en het inmiddels erg mooie weer.

uitzicht op het allerhoogste gedeelte van de Hoégne vallei

We besluiten om voor het donker nog een stuk te gaan lopen en we kiezen een gebied wat aangegeven staat met la Vecquée. Dit is het meest bovenste gedeelte van de Hoégne. Hier zijn geen uitgezette loipes en dus is de kwaliteit van de sneeuw hier stukken beter. Vanaf de baraque hollen we bijna een half uur naar beneden voordat we besluiten weer terug te gaan. Niet lang voor donker zijn we terug bij de auto en terug naar Nederland.

Lopers; Désirée, Sven, Bart

Locatie; Baraque Michel en directe omgeving

50 cm sneeuw, s’ochtends mistig en later opklaringen. Temp -3˚ tot +1˚

En wat heeft dit met kanoën te maken? En meer in bijzonder, hoe is dit te rijmen met het edict van de vorig voorzitters dat Bata-activiteiten op zijn minst iets kano-gerelateerd moesten zijn? Je zou iets kunnen zeggen dat hier het brongebied is van alle interessante hoogveen beken. Klinkende namen uit het oude WW-bijbeltje van Haesendonk; Vecquee, Bahyon, Soor, Helle, Tros Maret, Hoégne, Rur. Noem ze maar op en zeg dat we daar een verkenning deden.

Maar heel eerlijk gezegd. Met kanoën had het weinig te maken. Eigenlijk wil ik een lans breken om binnen de Batavier iets minder strak met de regel om te gaan dat het kano gerelateerd moet zijn.

Bart

red: omdat het hier een relevante gebiedsverkenning betreft is deze post uiteraard geaccepteerd. De laatste alidea van onze voorzitter zullen we maar even door de vingers zien. Laten we hopen dat de dooi hier snel een eind aan maakt.