Dat doen we met een snel en wendbare (kleine) plastic kano op een snelstromende rivier met daarin liefst veel spannende dingen als watervalletjes, rotsblokken en lage bruggetjes. Ook deze tak van kanosport vereist veel techniek en er wordt dan ook regelmatig getraind.

Wildwatervaren is een tak van de kanosport waarbij het de bedoeling is om succesvol een wildwaterrivier af te varen. Wildwatervaren kan op verschillende niveaus gedaan worden, van beginners niveau op een rustig kabbelend beekje tot vergevorderd niveau op een snelstromende, met groot verval of met rotsblokken verzaaide rivier.
NKSV de Batavier is een van de actiefste verenigingen in wildwatervaren van Nederland. Tijdens het “natte” seizoen (lees: wanneer er genoeg regen valt) wordt er iedere twee weken een wildwater weekend georganiseerd voor verschillende niveaus. Ook wanneer het droger is worden er regelmatig uitstapjes georganiseerd naar wildwaterbaantjes in Duitsland. Twee keer per jaar gaan we een week richting de Alpen. We hebben zelfs leden die niet in de buurt van Nijmegen wonen, maar door het hele land, zodat ze met ons mee kunnen komen wildwatervaren!

Interesse? Je kunt altijd een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor een betere impressie van onze wildwaterweekenden, weken of dagjes, zie de tochtverslagen (https://www.de-batavier.nl/verslagen-wildwater) of ons youtube kanaal (https://www.youtube.com/user/KVdeBatavier#g/u).

Wildwatervaren is niet zonder gevaren, veiligheid is dan ook een zeer belangrijk aspect bij het bevaren van rivieren. Door goede voorzorgsmaatregelen kan een groot deel van het risico weggenomen worden. Zo moet je altijd bekend zijn met de rivier, en deze vooraf verkennen. Wildwatervaren doe je nooit alleen, altijd met minimaal 3 personen. Binnen NKSV de Batavier worden er ook specifieke beginners uitstapjes georganiseerd om iedereen op zijn eigen niveau te kunnen laten starten en met goede instructie.

Circa de helft van onze club vaart wel eens wildwater. Dat kan eens in de 5 jaar zijn omdat er wel heel veel gezellige verhalen over het laatste Ardennen of Eifel weekeinde de ronde deden en het nu toch toevallig heel erg mooi weer was. Maar er zijn ook leden bij die, als het aan hun zou liggen, iedere week wel op stap willen richting het woelige water.

Deze twee uitersten met alle varianten daar tussenin komen aan hun trekken bij de Batavier. Het hele jaar door wordt er op allerlei niveaus wildwater gevaren van beginners weekeinde in de Ardennen en Eifel tot en met toetjes varen in de Alpen of, nog verder weg, in Corsica, Costa Rica of Nepal.

De Soca

Waarom vaar je eigenlijk wildwater?

December 1999 zijn we een dagje op een neer geweest naar de Boven Rur. Aqua-planerend zijn we door Duitsland geschoven. Het leek wel alsof het hele gebied bedekt was met een laag van een paar centimeter water. We zijn die dag zo'n beetje 10 uur bezig geweest om in totaal een dik uur te varen en achter losgeslagen boten en kanors aan te rennen. 10 uur! Voor 'n uur varen! Jullie zijn gek!

Nee, juist dan, bij anderhalve meter water op de boven rur, dan weet je weer waar je het allemaal voor doet. Waarom je iedere keer weer braaf in het zwembad gaat liggen tollen in een bootje, met of zonder peddel, een of twee handen ontuchtig in het spatzijl, op je linker of rechter oorlel, ga zo maar door. En waarom je, je door Menno op de Erft of op Hohen LImburg laat opjagen, "doe het nu eens achteruit! Neeee!, doorzetten, gewoon ondersnijden, hup, nog een keer! en nu zonder peddel, kom op watje, je kan het!"

De Landquart in Zwitserland

Je wil het onder controle hebben, het gevoel hebben dat je steeds weer vooruit gaat, weer nieuwe, andere rivieren kan gaan varen, dezelfde rivieren met nog hogere waterstand gecontroleerd kan bevaren, met uiteindelijk het hoogtepunt dat meestal in het voorjaar of zomer ligt, in de Alpen een of meer rivieren varen waarvan je nooit had gedacht dat je het kon en waardoor je op plekjes komt waar een normale sterveling met de benenwagen nooit zal kunnen komen. Dan weet je het zeker! Daarom vaar ik wildwater! En ook al maak je die weken in de Alpen niet al te vaak mee, zo'n dagje op de Boven Rur, dat komt er heel dicht bij in de buurt! Alleen jammer dat het niet overdekt en verwarmd was.

En gaat die Boven Rur toch een beetje te hard, dan zijn er ook makkelijkere rivieren waarop het net zo fantastische varen is. Alleen al om in de Ardennen op de Hulle door een donker bos te varen waarbij er opeens een kudde herten voor je opdoemt om te drinken! Of op de Boven Lesse of Salm door het besneeuwde landschap te kunnen varen. Zeldzaam mooi. Bekijk daarvoor ook even onze tochtverslagen

Sinds het grote aantal vaarverboden in de Ardennen, er waren nog maar 5 leuke stukken wildwater te varen, hebben we onze aandacht voor wildwater in de buurt wat verlegd naar de Eifel en de Hunsruck. Daar lopen schitterende riviertjes door eenzame en rotsachtige woudkloven.

Maar gelukkig kunnen we tegenwoordig met een extra Belgisch clublidmaatschap ook weer veel Belgische rivieren varen. Zie daarvoor de gebiedsinformatie Ardennen.

 

De Hoegne op de rand van de Hoge Venen

En dan praat ik nog geeneens over de gebieden in de Alpen of andere berggebieden van Europa. De rode kloof van de Var in de Seealpen, het Desfiladero de Collegats op de Nogeura Pallaresa in de Spaanse Pyreneen, de grote kloof van de Vorderrhein, de Koritnica en de Soca in Slovenie, De konglomeraatkloof in de Salza en het grote vaargebied rondom de Durance in de Franse Alpen . Allemaal schitterende stukken natuur waar je zonder boot niet van kan genieten terwijl je als gevorderde beginner bij de wildwatertak van de Batavier deze stukken mee kan varen! Kijk voor meer details over de Alpenweken ook even in ons tochtenarchief.

Een van de kloven van de Inn, daar doen we het dus voor!

Hoe train je wildwatervaren?

Natuurlijk kun je je best doen om zo veel mogelijk met de wildwater tripjes mee te gaan. De wekelijkse slalom training is erg goed om je kano skills te verbeteren en je kano-conditie en uithoudingsvermogen op peil te houden. Jaarlijks zijn er eskimoteertrainingen in het zwembad waar je kan leren weer overeind te komen met je kano nadat je bent omgeslagen. Dit komt erg goed van pas op een wildwaterrivier!